Nyheter

Råde kommune: Ingen tvil om dumping av masser på Åkebergmosen

Råde kommune har kontaktet Statsforvalteren i Oslo og Viken for bistand, etter å vært på besiktigelse på industriområdet Åkebergmosen i Råde.


Det var etter avsløringer i Dagsavisen Demokraten og tips fra politiet om at det skal ha blitt dumpet asbestholdig betong og annet rivningsmateriale på industriområdet Åkebergmosen, at Råde kommune i midten av juni gjennomførte en besiktigelse på stedet. I følge kommunen viste inspeksjonen at omfanget av dumpede materialer er stort.

– Vi ser at det flere steder er gjenbruk av masser fra rivingsprosjekter. Statsforvalterne er kontaktet for nærmere avklaring av regelverk og bistand før vi tilskriver grunneiere, men vi har foreløpig ikke fått tilbakemelding fra dem, svarer plan- og miljørådgiver Siv-Thuva Jansson i Råde kommune, på spørsmål om hva kommunen har foretatt seg i saken etter Demokratens avsløringer.

Urene masser

I henvendelsen til Statsforvalteren skriver kommunen blant annet:

«Det er ingen tvil om det her er snakk om gjenbruk av masser fra rivingsprosjekter som benyttet til byggegrunn / masseutskifting og midlertidig dumping på tomter som senere skal bygges ut. Mye av massene ser ut til å være knust betong med rester av betongklosser med jern. Man skal heller ikke lete lenge for å se rester av plastmateriale og annet bygningsmateriell.»

Kommunens inspeksjon og dialog med en aktør har også avslørt at det var gravd ned plast og bildekk i en skråning, og at det på en av tomtene ligger det kommunen omtaler som «en haug / fjell» av asfalt.

Foreløpig har ikke Råde kommune fått svar på sin henvendelse til Statsforvalteren.

Det er i utgangspunktet ikke ulovlig å gjenbruke betong og teglstein som fyllmasse, men bruken reguleres av Forskrift om gjenvinning og behandling av avfall (avfallsforskriften). Denne angir bestemmelser for hvordan betong og tegl kan gjenbrukes dersom innhold av PCB, bly, kadmium og kvikksølv i malingslag, fuger, avrettingsmasser og murpuss kartlegges. Det står også at «Betongen og teglet må ikke brukes i sjø, myrområder eller andre områder der betongens eller teglets pH og kjemiske stabilitet vil påvirkes betydelig.»

I følge Morten Haukeland i Fair Play Bygg Østfold har det vært stor aktivitet på industrifeltet Åkebergmosen etter at Dagsavisen Demokraten skrev om dumping av masser. Dette bildet skal vise at tidligere nedgravde masser graves opp fra grunnen.

Navngitt person

Tidligere politietterforsker Morten Haukeland, nå leder i Fair Play Bygg Østfold, har etter avsløringene mottatt tips om konkrete firma og en navngitt person som i følge vitner skal ha vært direkte involvert i dumpingen av asbestholdig betong og rivningsmaterialer fra større bygge- og rivningsprosjekter i Fredrikstad og Sarpsborg.

– Jeg har sendt inn navn på en sjåfør og firmaet han kjørte for til Øst politidistrikt og Arbeidstilsynet. Det skal være flere som har sett at sjåføren dumpet asbesten, forteller Haukeland, som nå håper at de kritikkverdige forholdene på industriområdet blir tatt tak i, en gang for alle.

– Det er fantastisk at Råde kommune nå tar grep. Men det er tre-fire meter tykt lag, etter år med deponering. Jeg frykter derfor at det er irreversibelt, sier han.

Han hevder videre at det har vært stor aktivitet på området etter at Dagsavisen Demokraten omtalte forholdene, og at de ulovlig deponerte massene nå for det meste ligger skjult under et topplag av grus og subbus, og at det delvis er lagt asfalt over.

– De har pyntet grisen, mener han.

I følge Haukeland er det også på ett område gravd opp masser fra grunnen igjen.

– Jeg antar de har fått panikk etter at det har blitt satt fokus på det som skjer der oppe, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen