Nyheter

Storstilt jubileumsfeiring på Hjørgunn gård

Onsdag 1. juni 2022 markerer Norske Sanitetskvinner Østfold sitt 75-års jubileum samtidig som Hjørgunn Gård og Behandlingssenter feirer 40 års drift av senteret. Det hele sammenfaller med at 2022 er frivillighetens år.

200 gjester, politikere, lokale skoleelever og kjente artister trommer sammen tidenes feiring av frivillige – og av henholdsvis Norske sanitetskvinners og Hjørgunn Gård og Behandlingssenters 75- og 40-årsjubileum.

– Regjeringen har bestemt at vi skal feire frivilligheten i år. Norge hadde ikke gått rundt uten frivillige, sier leder for Hjørgunn, Monica Berg Fluske.

Hun har selv ansvaret for mer enn 70 frivillige, som sammen med de ansatte sørger for at driften går rundt.

– De som er frivillige har bedre helse og er lykkeligere, så frivillighet er også viktig for folkehelsa, sier hun.

Mikrosamfunn på fire ben

For noen år siden var Hjørgunn truet av nedleggelse, men etter blant annet flere oppslag i Demokraten, ble foretaket reddet. Nå er det igjen full drift på gården.

– Ja, her er det full drift nå. Vi er et mikrosamfunn for de sårbare i samfunnet, og vi står på fire grunnpilarer med tilbud om ridefysioterapi, alternativ opplæring, arbeidstrening og dagaktivitet, og avtjening av samfunnsstraff i samarbeid med kriminalomsorgen, sier Fluske, som overtok som leder i 2018.

– Disse fire årene har vært utrolig spennende. Siden jeg begynte, har vi videreutviklet og styrket tilbudet. Våre tjenester er mer etterspurt i dag, enn tidligere. Det er mange ungdom og unge voksne som ikke er organisert via skole eller arbeid, en gruppe som strever med psykisk helse og ensomhet. Her har vi de siste årene jobbet frem et kreddersydd tilrettelagt program med «en til en»-oppfølging eller i små grupper. Sammen med trygge voksne og dyra på gården får vi til å gjøre en forskjell i hverdag for den enkelte så de kommer seg videre i livet.

Daglig leder for Hjørgunn Gård og Behandlingssenter i Fredrikstad, Monica Fluske.

Har aldri vært større

Selv om tilbudet nå er utvidet, er det fortsatt ridefysioterapien som er den største aktiviteten. Og nå blir det enda større.

– Vi utvider nå fra fire til fem dager med ridefysioterapi. Vi har fire ridefysioterapeuter tilknyttet oss, og kan tilby terapi til 228. Jeg tror det er landets største.

Selv om det var noe nedetid på Hjørgunn i forbindelse med pandemien, sluttet de aldri å jobbe.

– Vi har profesjonalisert og optimalisert tjenestene våre inn mot samfunnets behov. Også har vi digitalisert driften og styrket bemanningen med tverrfaglig kompetanse.

På onsdag er det imidlertid de frivillige som skal feires ekstra.

– I tillegg til politikere og våre partnere, er alle de frivillige invitert – både de som er frivillige i dag, og de som har vært det tidligere, sier Fluske.

Markeringen for Hjørgunn sammenfaller med at det er 40 år siden Hjørdis og Gunnar Nilsen (Stabbur-Nilsen) ga gården til Sanitetskvinnene i Østfold for at de skulle få anledning til å lage aktivitetstilbud til «funksjonshemmede» i regionen.

Til jubileumsfeiringen i ridehallen på Hjørgunn kommer det ca. 200 gjester som representerer samarbeidspartnere fra mange nivå og organisasjoner både privat, frivillige og offentlig forvaltning, glade givere og politikere fra Stortinget, fylket og kommunene i regionen.

Ordfører i Fredrikstad Siri Martinsen kommer, og det blir videohilsen fra kulturminister Anette Trettebergstuen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

PROGRAM FOR DAGEN

Klokken 12.00: Blomsternedleggelse på grava til Hjørdis og Gunnar Nilsen.

Klokken 17.00 Jubileumsfeiring starter i ridehallen på Hjørgunn med hilsningstale fra kulturminister Anette Trettebergstuen og ordføreren i Fredrikstad Siri Martinsen.

Deretter følger underholdningsinnslag og taler samt demonstrasjon av ridefysioterapi på uteområdet.

Historikk og fremtidsvyer ved leder for NKS Østfold Mai Britt Løken og daglig leder Monica Berg Fluske.

Underholdningen blir besørget av Musikklinja ved Greåker videregående skole, Musikkforeningen Viken, Sam Natham Malero Allum, frivillig medhjelper på Hjørgunn. Alexander Hermannsen kommer med «minirevy» om Gunnar Nilsen, og Trivselskoret opptrer under ledelse av Geir Ola Eggen

Pynting med blomsteroppsatser blir gjort av elever ved Kalnes videregående skole

Servering og mat blir utført av FASVO

Parkering og øvrig servering står Lisleby fotballklubb for

Ansatte og frivillige knyttet til NKS Østfold og Hjørgunn Gård & Behandlingssenter står for det øvrige arrangementet.

---






Mer fra Dagsavisen