Nyheter

Uavklart framtid for Betania i Gamlebyen

– Inntektene står ikke i forhold til driftskostnadene, men vi har foreløpig ikke vedtatt et salg av forsamlingslokalet, forteller leder av Østre Fredrikstad Menighet, Per Holger Andersen.

I januar 2021 vedtok Østre Fredrikstad menighetsråd å stenge Betania menighetssenter i Gamlebyen med umiddelbar virkning. Inntektene har uteblitt, og den i underkant av 400 kvadratmeter store bygningen i Kasernegaten 52 trenger sårt en renovering.

– Sopp og råteangrepene har etter hvert blitt så omfattende at vi ikke lenger så det som forsvarlig å leie ut, sa Per Holger Andersen til Fredrikstad Tidende i februar.

Delte meninger rundt salg

Søndag 3. april var menigheten på Østsiden samlet. Et av punktene på sakslista var Betanias framtid. Salg av bygningen et alternativ.

Det er ingen som ønsker å kvitte seg med forsamlingslokalet, men en avklaring må komme i løpet av forsommeren

—  Per Holger Andersen, leder i Østre Fredrikstad Menighet

Om bygget skal selges eller fortsatt være i menighetens eie er det delte meninger om. Ja, det kreves en betydelig innsats og midler for å få bygningen i drift. Men utgangspunktet for debatten er manglende leieinntekter. Slik det har vært de siste to årene dekkes ikke kostnadene vi har på huset, forteller daglig leder i menigheten, Per Holger Andersen til Dagsavisen Demokraten.

Foreløpig har ikke menigheten i Gamlebyen bestemt seg for å selge forsamlingslokalet fra 1883.

– Vi har vedtatt å gjøre et siste forsøk på å få økt aktivitet i Betania. Noen i menigheten har fått oppdraget med å se på hvordan huset brukes, og knytte til seg personer som kan bidra til økt aktivitet. Det er ingen som ønsker å kvitte seg med forsamlingslokalet, men en avklaring må komme i løpet av forsommeren, sier Holger Andersen, og legger til:

– Skal Betania bestå som i dag, og fortsatt være i menighetens eie, må alle som bruker huset betale «vanlig» leie. Når det er sagt, ser vi også hvor fint kirkerommet i Gamlebyen fungerer til ulike arrangement.

– Hvis det går mot et salg. Vil menigheten stille krav til hvem som kjøper, og bruk av forsamlingslokalet?

– Vi må bare innse at tidene har forandret seg, og et generasjonsskifte er i ferd med å skje i menigheten. Betania har gjennom årene betydd mye for mange. For lokalsamfunnet har rommet blitt brukt til både bryllupsfeiringer og konfirmasjoner. Jeg vil tro det er mange som har ønsker om bruk, hvis det nå blir et salg, svarer Per Holger Andersen.

Hvit kirke med blå himmel og grønne trær rundt.

Fra Østre til Gamle Fredrikstad

I et åpent lokalt kirkemøte i januar ble det også diskutert om menigheten skal endre navn fra Østre Fredrikstad til Gamle Fredrikstad. Forslaget ble positivt mottatt, og menighetsrådet har nå vedtatt at søkeprosessen rundt navneendringen iverksettes.

– Det er kanskje ikke så mange som kjenner til at kirken i Gamlebyen opprinnelig het Fredrikstad kirke, før vestsiden av byen ble bygget ut. På folkemunne brukes det både «Kirken i Gamlebyen» og «Gamlebyen kirke», derfor mener vi at Gamle Fredrikstad kirke er et godt navn. Nå skal navneendringen behandles og forhåpentlig vedtas i det kirkelige systemet, avslutter leder av Østre Fredrikstad Menighet, Per Holger Andersen.

Menighetsrådsleder Marianne Friise Antonsen har ikke vært tilgjengelig for kommentarer.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Betania menighetssenter ligger i Kasernegaten 52 i Gamlebyen, Fredrikstad.







Mer fra Dagsavisen