Snittalderen på kjøkkenet på Majoren i Gamlebyen er litt lavere denne torsdagen. Kokkene som jobber i dag er elever fra restaurant- og matfag vg2, og det er også servitørene som tar med maten ut til gjestene.
Dagsavisen Demokraten får lov til å besøke dem, kort tid før det forventede storinnrykket.
– Vi gjør dette på tredje året. Elevene er veldig spente og synes det er kjempegøy. De styrer hele greia selv, sier lærer Britt Eren Hovland Johansen.
Elevene har forberedt seg godt i forkant. I to dager er det de som styrer restauranten til Marcus Nagele.
Skal i kokkekamp
En av de som skal få prøve seg «på ordentlig» er Eyad Kassem (25). Han er på gruppa som lager forrettene.
– Det er veldig fint å være her, smiler han.
Kassem forteller at de allerede har hatt nesten 20 gjester, og lovordene har vært gode.
– Vi har fått tilbakemelding på at maten er veldig god. Det kjennes bra, og det er jo alt vi trenger.
Kassem og resten av teamet hans skal også konkurrere på Tines MatCup i april. Demokratens utsendte er ingen matanmelder, men etter pizza med blåmuggost, potetkrokett og gratinert sellerirot å dømme, kan det bli gode resultater for de ambisiøse kokkene.
[ Stella Zwart: – Jeg vil bli som mamma og pappa ]
– God læring
Nora Tueng (17) skal servere gjestene som kommer. Fra klokken 16.00 venter de stor pågang, forteller hun.
– Da blir det trøkk. Men vi tar det med ro, vi har gjort ferdig alt og forberedt oss på hva vi skal gjøre. Vi har jo hatt åpen restaurant på skolen, men dette her blir nytt. Det kommer til å bli stress, men mest gøy, understreker hun.
Servitørkollega Kamila Aleksandra Rojewska (18) forteller at de jobber hele dagen.
– Det er slitsomt, men også veldig tilfredsstillende. Og det er god læring! Vi har mista mye praksis og utplassering, så vi er veldig takknemlige for dette, sier hun.
Det er Benedicte Stamland (23) enig i. Nå som pandemien er over kan de endelig få med seg mer erfaring, som er gull verdt.
– Det var jo ikke forferdelig å ta med mat hjem og lage mat der, men det blir ikke det samme. Vi får mye mer ut av dette, sier Stamland.
[ Fredrikstad første tre-forvalter: – Trær gjør oss lykkelige (+) ]