Nyheter

Har konkludert med at «Ann» er utsatt for hærverk

En kunstfaglig befaring av den skadde bronsestatuen tyder på at det er gjort forsøk på å fjerne den fra sokkelen. Den manglende armen har fortsatt ikke kommet til rette.

– Noen har forsøkt å bikke den løs fra sokkelen, men ikke lykkes da boltene fremdeles holder. Vi vurderer at det ikke skal mye til før boltene vil gi tapt og anbefaler at skulpturen umiddelbart blir tatt inn, heter det blant annet i en skaderapport fra skulptør Birthe Marie Løveid og bronsestøper Bjørn-Thore Hansen ved Kristiania Kunst- & Metalstøberi AS.

De to var torsdag 24. mars på en befaring ved «Pikefiguren Ann» av Sigurd Nome, en gave fra familien Apenes til Fredrikstad by som står i krysset Bryggeriveien/Gunnar Nilsens gate i Fredrikstad sentrum.

«Revet av med vold»

Tidligere i mars ble Fredrikstad kommune varslet om at den høyre underarmen på bronsestatuen hadde falt av og lå ved siden av sokkelen. Innen kommunen rakk å se nærmere på saken, hadde den løse armdelen blitt fjernet, og siden har den vært sporløst borte.

Løveid og Hansens oppgave var altså å finne ut av hva som kan ha forårsaket skaden, og i rapporten sin fastslår de at skulpturen bærer tydelig preg av hærverk.

– Det var spor etter forsøk på å sage eller kutte i skulpturen på den ene foten. Det var tydelig at armen er «revet» av med vold og at ikke bruddet er forårsaket av feil eller skade i selve støpen. Figuren holdt denne armen litt fram foran seg så det har vært mulig å få tak, skriver de i rapporten som er sendt til kulturetaten i Fredrikstad kommune.

Dermed konkluderer de med at skaden er forårsaket av hærverk, men også at det er fullt mulig å reparere eller restaurere skulpturen dersom den tapte armdelen kommer til rette.

Fredag ettermiddag ble bronsestatuen tatt inn av sikkerhetsgrunner, og alt som står igjen er en tom sokkel.

Tatt inn for sikring

Et bilde som ble tatt av statuen kun få dager før underarmen ble borte, og som ble publisert i kommentarfeltet under kommunens Facebook-innlegg der de etterlyste tips i saken, viser at det allerede da var store skader på stedet der armen nå er brutt.

Kulturutvikler Inger Anne Kilde Storli i Fredrikstad kommune mener dette tyder på at hærverket har foregått over flere dager.

– Ifølge rapporten var det ikke en «naturlig» skade. I tillegg til armen som er borte, er det også sagemerker på foten, kommenterer hun.

I tråd med anbefalingen fra Løveid og Hansen, er også statuen i løpet av fredag tatt inn for å unngå ytterligere skader på både den, omgivelsene og folk som ferdes i området.

Politianmeldes

Kommunen går på bakgrunn av konklusjonen etter befaringen til anmeldelse av saken, slik de har rutine for å gjøre når det dreier seg om hærverk på statuer og annen kunst i deres eie.

– Slik skadeverk er en unødvendig økonomisk belastning og utgjør en sikkerhetsrisiko for innbyggerne. Så ja, vi vil anmelde hærverket, fastslår Kilde Storli.

– Hvordan følger dere opp saken videre nå?

– Nå vet vi at skaden skyldes hærverk, og at skulpturen lar seg reparere. I første omgang vil vi ta kontakt med Sigurd Nomes Skulptursamling for å høre om de har gipsoriginalen eller en replika som kan lånes for å ta form av armen, svarer Kilde Storli.

De få tipsene som har kommet inn til Fredrikstad kommune til nå, har foreløpig ikke ført fram. Kulturutvikleren er derfor klar på at de fortsatt gjerne vil høre fra innbyggere som kan sitte på informasjon som bidrar til en oppklaring av saken, og at «Ann» blir hel igjen.

– Dersom det er en sjanse for at vi kan få armdelen tilbake så vil det være til stor hjelp for oss med tanke på å reparere skulpturen. Så er det noen som vet eller har observert noe, ta kontakt med kommunen, oppfordrer Kilde Storli.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen