Nyheter

Skyhøyt sykefravær: – Høyeste antallet nye sykmeldte siden mars 2020

I løpet av uke 4 ble det registrert sykmelding på 9.343 nye personer i Øst-Viken. Nesten 60 prosent av disse tilfellene skyldes såkalte koronarelaterte diagnoser.

Ifølge de ferske tallene fra Nav Øst-Viken – som dekker kommunene i Østfold, Follo og Romerike – var det 548 flere personer i regionen som ble sykmeldt i løpet av uke 4, sammenlignet med uka før. Om man ser tallene opp mot samme uke i 2021, er økningen på hele 4.943.

– Vi registrerer nok en uke med et høyt antall nye personer med legemeldt sykefravær som følge av omikronspredningen. Vi ser at det er det høyeste antallet nye sykmeldte personer i Øst-Viken siden mars 2020, da koronapandemien traff landet, sier avdelingsdirektør Jon Stanley Fredriksen ved NAV Arbeidslivssenter Øst-Viken i en pressemelding.

Flere kvinner enn menn

Av de 9.343 nye sykmeldte personene i Øst-Viken forrige uke, ble 5.388 sykmeldt med det som defineres som koronarelaterte diagnoser – noe som utgjør 58 prosent av det totale antallet i regionen.

Avdelingsdirektør ved Nav Arbeidslivssenter Øst-Viken, Jon Stanley Fredriksen.

– Dette omfatter «Mistanke om covid-19 (R991)», «Påvist covid-19 (R992)», «Engstelig for sykdom i luftveiene (R27)» og «Risiko for sykdom/pålagt karantene (A23)», heter det i pressemeldingen.

Nav understreker samtidig at de ferske tallene ikke er sesongjustert, og at de heller ikke viser varigheten på sykefraværet eller egenmeldt sykefravær.

Det var flere nye tilfeller av sykmeldte personer blant kvinner i Øst-Viken (5.160), enn menn (4.183). Flest nye sykmeldte personer var det innen helse- og omsorgstjenester, med 2.302 personer.

– 1.184 av disse hadde koronarelaterte diagnoser. Veksten i nye sykmeldte innen helse- og omsorgstjenester er 89 prosent sammenlignet med samme uke året før, opplyses det i pressemeldingen.

Tredobling i varehandelen

Innenfor varehandelen var det 1.683 nye sykmeldte personer i regionen forrige uke. Også her var over halvparten av årsakene koronarelaterte.

– Størst vekst sammenlignet med året før har det vært i overnattings- og serveringsvirksomheter, der det har vært en tredobling. I forrige uke var det 286 nye sykmeldte personer i denne næringen, mens i samme uke i fjor var antallet 76, skriver Nav Øst-Viken.

På landsbasis ble det registrert 54.731 nye sykemeldinger i forrige uke, og ifølge Nav skyldtes 51 prosent av disse koronarelaterte diagnoser.

Infografikk over sykefraværet i Øst-Viken, uke 4 2022.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen