Nyheter

Gir gratis energirådgivning til innbyggerne: – Det er først til mølla-prinsippet som gjelder

Nå får mange innbyggere i Viken tilbud gratis rådgivning om energibruk og -sparetiltak.

Som et ledd i klimasatsingen inviterer Fredrikstad kommune alle sine innbyggere til gratis energirådgivning. Tilbudet er ment å hjelpe beboere å se hvilke grep de kan ta for å spare energi.

– Tilbudet er et samarbeid med Klimasmart.no på vegne av kommunen, Viken fylkeskommune og Klima Østfold, forteller klimarådgiver Guro Nereng i miljø- og byutviklingsetaten i Fredrikstad kommune.

Innbyggerne får tre muligheter for rådgivning, og kan velge mellom befaring, telefonrådgivning og å delta på et digitalt frokostmøte. Tilbudet om befaring er allerede fulltegnet i Fredrikstad. I tilliggende kommuner er det fortsatt noen plasser igjen.

– Det er veldig begrenset plass på befaringene, så der er det først til mølla-prinsippet som gjelder, sier Nereng.


Gir konkrete råd

Poenget med satsningen er å gi konkrete råd om hvilke tiltak hver enkelt boligeier kan ta, som vil bidra til å spare strøm.

– Befaringen gjennomføres digitalt. Det er kostnadseffektivt og mer koronavennlig enn om vi hadde hatt fysiske befaringer. Vi får også mulighet til å hjelpe noen flere, enn om vi møtte opp fysisk. Akkurat i Fredrikstad er det fullt nå, men det er fortsatt ledige befaringer på Hvaler, i Råde og Moss. Ved hjelp av rådgivere kan du få bedre oversikt over boligen din, og se om du for eksempel kan ha nytte av å bytte vinduer eller etterisolere for å hindre varmetap.

Ved siden av at du sparer penger, er det to store fordeler med å gjøre boligen mer energieffektiv.

– Det kan frigjøre strøm til andre klimatiltak, og du vil få et mer forutsigbart energiforbruk. Ikke bare når vi har de store toppene på strømprisen som vi ser nå, men det vil også føre til en mer fornuftig energibruk og lavere strømregning når det stabiliserer seg.

To strøm-sluk

De to største strøm-slukene i en bolig er uten tvil oppvarming og tappevann. Ved å endre vanene våre kan vi potensielt spare mange tusenlapper på strømregningen vår.

– Sløsing med energi er uansett uheldig, og hvis huset er dårlig isolert vil det i prinsippet «lekke» varme, sier Nereng.

– Så vi kan spare penger på å bli mer klimavennlige?

– For kommunen betyr det lite hva motivasjonen din er for å spare strøm, for oss er det klima som er viktig. Nå kan det være flere tiltak som lønner seg, sammenlignet med før. En ting er etterisolering som nevnt, men det kan også være løsninger som bergvarme eller smartsystemer.

– Hvor flinke er vi til å etterisolere egentlig?

– Jeg har ikke oversikt over hvor mange som gjør det, men hvis jeg skal synse, virker det som at det har blitt større bevissthet rundt det de siste årene. Men fortsatt er det de som bytter kledning uten å etterisolere, så det er verd å minne om at når man først skifter kledning, bør man benytte anledningen til å etterisolere.

Som kjent holder isolasjon på varmen, så vi ikke «fyrer for kråka». Men den har også en funksjon på sommerhalvåret.

– Med bedre isolert bolig blir innetemperaturen mindre påvirket av utetemperaturen uansett årstid, derfor vil også etterisolering kunne gi bedre inneklima om sommeren.

– Men det er mange hensyn som spiller inn. Noen kan etterisolere uten å bytte kledning, men ikke alle bør det på grunn av ting som for eksempel fuktpunkt i veggen og andre tekniske forutsetninger, sier hun.

– Rådgiverne kan også gi tips om Enova-støtte, og hvilke tiltak som støttes.

Christian Klöckner

Kunnskapsmangel «stjeler» strøm

Mange nordmenn har fått seg et strømsjokk i vinter, og flere opplever at de får høye regninger selv om de opplever at de har redusert eget energiforbruk til et minimum.

– Mange sier de sparer på strømmen. Men kan det være slik at de tror de sparer strøm, uten at de egentlig gjør det?

– Det er et veldig godt spørsmål, og dette tror jeg handler om kompetanse. At man skaffer seg mer informasjon. Det er klart at du bør skru av lys i rom der du ikke oppholder deg, for ikke å sløse. Men det er oppvarming og tappevann som bruker mest energi, sier Nereng.

På nettsiden klimasmart.no får du hjelp med å sjekke ditt eget strømforbruk, mulighet til å delta på gratis seminarer og bli med på en stor europeisk undersøkelse om energibruk. Surveyen ledes av Prof. Dr. Christian A. Klöckner ved NTNU - Norges Teknisk-Naturvitenskaplige Universitet ved Institutt for psykologi.

Den såkalte Enchant-undersøkelsen er finansiert av EUs forskningsprogram Horisont 2020. Prosjektet har som hovedmål å undersøke tiltak for å øke energieffektiviteten i europeiske husholdninger. Foruten Norge, er forskermiljøer i Tyrkia, Romania, Italia, Østerrike og Tyskland, deltagere.

– Enchant-prosjektet består av flere større og mindre undersøkelser. Akkurat denne har som mål å finne ut av om gratis energirådgivning til boligeiere bidrar til energieffektivisering, sier Klöckner.

Kommer til næringslivet også

Undersøkelsen ble lagt ut på nyåret, men det varierer når de ulike kommunene ruller ut sine systemer.

– Vi har allerede fått noe respons, men er i behov av langt flere, sier Klöckner.

Hovedbakgrunnen for undersøkelsen er at energiforbruk og omstilling av energiproduksjonen er hovedledd i den store omstillingen Europa må gjennom for å nå klimamålene.

– I fremtiden vil vårt energibehov øke. Da må vi disponere den energien vi har annerledes, og energien mer effektivt. Som et ledd i det har vi dette prosjektet med å få huseiere til å oppgradere standarden på husene sine.

Fredrikstad kommune har vært tidlig ute, og håper at rådgivningstelefon og frokostseminar vil bidra til å øke innbyggernes forståelse av eget strømforbruk.

– Og det er ikke bare Fredrikstad, alle Østfold-kommuner har dette tilbudet. Vi har også etter hvert flere målgrupper knyttet til dette, og vil etter hvert tilby rådgivning til de som eier næringseiendom, sier Guro Nereng.

Næringseiendommer har en tilleggsproblematikk, i forhold til at mange er i et eie / leie-forhold.

– Da er det sånn at de som eier investerer, og de som leier betaler. Vi vil se på muligheter for å løse opp i barrierer, som for eksempel grønne leiekontrakter. Denne tjenesten skal komme på plass i løpet av året, sier Nereng.


Ledige plasser på befaring:

Hvaler 9

Moss 3

Råde 9

Fredrikstad 0

+ Frokostseminar / videomøte åpent for alle.

Gratis rådgivningstelefon for alle.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen