Nyheter

Ølsjåfør med hastverk hadde med seg over 700 liter ekstra

Den polske mannen fraktet pall på pall med alkoholvarer, men prøvde også å lure inn over 700 liter smuglerøl skjult blant den lovlige lasten.

Beslag av 732 liter øl fra et polskregistrert vogntog ved Svinesund tollsted 10. januar 2022.

Litt etter midnatt mandag 10. januar ble et polskregistrert vogntog stoppet på vei ut fra rød sone ved tollstasjonen ved Svinesund. Sjåføren, en polsk mann i 60-årene, hadde vært innom ekspedisjonen for å deklarere lasten sin, men tollerne ønsket å se nærmere på hva han faktisk hadde med seg.

– Det ble besluttet en skanning av bilen og hengeren, og føreren ble bedt om å rygge seg på plass og stille seg i kø fordi det var to andre ekvipasjer foran ham som også skulle skannes, forteller seksjonssjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted til Dagsavisen Demokraten.

Prøvde å stikke av

Men da det ble den polske mannens tur, oppdaget tollerne at både han og kjøretøyet var borte vekk.

– Han hadde rett og slett bare kjørt videre i stedet, og vi kunne se i systemene våre at han hadde dratt for rundt seks minutter siden, utdyper Grandahl.

To tollere kastet seg derfor i en bil og kjørte ut på E6 i et forsøk på å ta igjen vogntoget. Det klarte de, og ved Sandesundsbrua i Sarpsborg fikk de stoppet ferden og beordret mannen til å kjøre tilbake til Svinesund.

– Han hadde vel ikke tid til å vente, da. Så han forsvant for oss en stund, men vi fant heldigvis igjen, sier seksjonssjefen.

Smuglerølet var forsøkt gjemt blant pallene med lovlig innført øl.

26 paller pluss litt til

Der viste det seg at traileren inneholdt til sammen 26 paller med øl, nærmere bestemt Tuborg, som ble fraktet lovlig og var korrekt deklarert. Men på skannerbildene kunne operatøren samtidig se noen uregelmessigheter et stykke inn på hengeren som stakk seg ut fra den øvrige lasten.

En grundig undersøkelse avdekket ytterligere 732 liter øl av et helt annet merke enn sjåføren hadde papirer på.

– Dette var forsøkt skjult inne blant pallene, så han hadde gjemt øl i ølet, kommenterer Grandahl.

Bot i vente

Den polske mannens smuglingsforsøk utgjør 45.636 kroner i unndratte avgifter, og alt av tilleggsølet ble beslaglagt på stedet. Sjåføren ble anmeldt, og får trolig sin straff fra politiet i form av en bot i etterkant.

– Sa han noe om hva han skulle med det han hadde med seg ekstra?

– Nei, det ble det ikke noe mer snakk om. Men han skulle vel sikkert selge det videre til noen andre underveis på ruta, antar Grandahl.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen