Nyheter

Stort engasjement rundt Bratthammer-utbygging

En liten endring i noen bokstaver har potensielt store konsekvenser for den lille skogen på Bratthammer-fjellet. Det har skapt engasjement, og nå går det mot utsettelse av byggeplanene.

På Facebook er det blitt delt et offentlig innlegg som handler om Bratthammeren, den sentrumsnære, skogkledde fjelltoppen som inntil for kort tid siden hadde status som landbruks-, natur- og friluftsområde (LNF).

Slike områder er under et spesielt vern, og dermed er det ikke lov med boligbygging utover det som er knyttet til stedbunden næring, eller nødvendig for drift av landbrukseiendom.

I fjor skrev Dagsavisen Demokraten om naboene rundt Bratthammeren, og hvordan de følte seg utelatt da kommunen vedtok å legge til rette for boligbygging der.

I innlegget som nå debatteres, vises det til at boligbyggeplanene kan realiseres som følge av at Bratthammeren har mistet sin status som landbruks-, natur- og friluftsområde, og at dette angivelig ble gjort uten at årsaken bak har blitt dokumentert.

Leder for kommunens planutvalg, Victor Kristiansen (Ap), kjenner ikke til hvorfor området har fått endret sin status til boligbyggeformål.

– Jeg vet ikke alle detaljene rundt dette. Jeg var ikke tett på arealplanprosessen, og vet heller ikke om dette er administrativt eller politisk. Jeg er på saken, sier han, og henviser til at utbyggingsplanene på Bratthammeren skal behandles i planutvalget torsdag 16. desember.

Engasjerer politikerne

En av dem som har delt innlegget er arkitekt Karoline Kolstad Heen. Til delingen har hun tagget flere av byens politikere. Noen av dem har svart på innlegget i kommentarfeltet.

Erik Skauen i Fredrikstad MDG skriver at deres representant i planutvalget, Ida Julsen, er på ballen.

«Vi i MDG ønsker fortetting med kvalitet hvor naturområder ikke skal forringes. Vi har vel egentlig ikke mer bynatur å miste», skriver Skauen.

Til det svarer Fredrikstad Høyres Marte Frestad at kommunen bør få på plass en kartlegging av vernede områder.

«Høyre har for en tid tilbake foreslått at bynaturen kartlegges så det blir klart hva som båndlegges for bevaring. Vi kan ikke fortsette å løpe etter», skriver Frestad.

Også Trond Svandal, Fredrikstad Venstre, har kommentert.

«Takk for en grundig påminnelse!»

Fortsatt uklart

Hvilke fremtidsutsikter Bratthammeren har, er fortsatt uvisst. I Facebook-innlegget oppfordres det til å ta kontakt med politikerne i planutvalget i forkant av møtet 16. desember, dersom man er uenig i utbyggingsplanene.

Når Dagsavisen Demokraten kontakter utvalgsleder Kristiansen, og spør om utvalget vil ta hensyn til LNF-endringen i sin behandling, forteller han at de har fått flere henvendelser.

– Det er annet vi er nysgjerrige på også, og som vi ønsker avklaring på, sier han.

Han henviser til en festetomt-tvist mellom utbygger og beboere rundt Bratthammer-området.

Etter intervjuet bekrefter Kristiansen over sms at de utsetter behandlingen av byggeplanene på Bratthammeren inntil videre, frem til mer informasjon er hentet inn.






Mer fra Dagsavisen