Nyheter

Trosser skyhøye strømpriser for å lage skiløyper

Fredrikstad Skiklubb har egentlig ikke råd, men har startet snøkanonene for å skape et nytt vintereventyr på skiarenaen.

– Vi har investert i så mye utstyr og et så flott anlegg, som vi mener vi må ha snø i, forteller Tore Odden i snøproduksjonsgruppa i FSK om avgjørelsen som ble tatt mandag kveld.

Det var usikkert om snøproduksjonen kunne starte nå, selv om Kong Vinter spiller på lag og byr på kulde. Strømprisene er årsaken til usikkerheten.

Stor dugnadsgjeng

Det kostet nærmere 90.000 kroner å produsere snø på Fredrikstad Skiarena i fjor, ifølge Odden, og budsjettet er omtrent det samme til strømforbruk i forbindelse med snøproduksjon denne vinteren.

– Vi har egentlig ikke råd og tar litt sjanser her. Kostnaden i fjor var med normale strømpriser, så da kan du tenke deg hvor dyrt det kan bli nå som strømmen er rekorddyr, sier Odden til Dagsavisen Demokraten.

Han og resten av FSK håper nå på drahjelp for å få dekket kostnadene.

Det skorter i alle fall ikke på ildsjeler som står klare til å jobbe gratis når snøen skal på plass. En vaktgruppe på rundt 70 personer består fra forrige sesong.

– Alle disse jobber dugnad fordelt på både dager og netter. Og vi har flere på venteliste som ønsker å bidra. Så skiarenaen har mange ildsjeler, slår Odden fast, og mener det har sine naturlige grunner.

Kulde og skiglede før jul

Tirsdag kveld ble snøkanonene startet.

– Nå hadde vi ikke noen telling av folk i løypene forrige sesong, men at skiarenaen og akebakken hadde mange brukere er det ingen tvil om. Området var til stor glede for mange i fjor og det håper vi det blir også i år. Derfor er også mange villig til å stå på for å få det til, mener han.

Forholdene ligger godt til rette for at et nytt vintereventyr på Fredrikstad Skiarena kan bli varig gjennom sesongen. Langtidsvarselet forteller om en kald desember.

– Vi håper det er riktig, og at vi får kaldest mulig vann i Stordammen og kaldest mulig luft. Det gir raskere og bedre produksjon av snø.

– Når tror dere skifolket kan spenne på seg skiene?

– Det er vanskelig å si, men er kulda med oss og vi får inn midler til strøm, blir det antatt i god tid før jul, slutter Odden.

Nyeste fra Dagsavisen.no: