Nyheter

Desember er brannhøytid: – Når det brenner er hvert sekund avgjørende

Forrige vinter rykket brannvesenet ut til 31 branntilløp i Fredrikstad og på Hvaler. Å bytte batterier i røykvarsleren er et viktig grep for å ha ei trygg førjulstid, og nå kan innbyggerne i disse kommunene både få gratis batterier og hjelp til å bytte dem.

Brannmann sitter i en sofa i et hjem og bytter batterier i en røykvarsler. På bordet er et tent lys, og foran ham ligger en adventsstake.

Vi går mot desember, og i vente har vi adventskalendere, familietid, og økt risiko for boligbrann. Statistikken viser at desember er den mest brannfarlige måneden, og det er nå på tide å bytte batterier i røykvarslerne du har i hjemmet.

Fredrikstad brann- og redningskorps deler derfor ut gratis røykvarsler-batterier til befolkningen nå i helga. De tilbyr også gratis batteribytte til eldre og funksjonshemmede uten pårørende i nærheten.

I desember i fjor, og januar i år, rykket brannvesenet ut til 31 branntilløp. Når vi trekker innendørs på grunn av kulda, fyrer i peisen og tenner lys, og generelt bruker flere elektriske apparater, øker risikoen for at noe kan gå galt.

– Når det brenner er hvert sekund avgjørende. Man overlever ikke lenge i en bolig som raskt fylles opp av røyk, så man er helt avhengig av tidlig varsling for å redde seg selv og de man bor sammen med, sier Tomas Søland, branningeniør ved forebyggende avdeling i Fredrikstad brann- og redningskorps, i en pressemelding fra Fredrikstad kommune.

Nærbilde av julekrans med levende lys, et vinglass står foran

Deler ut batterier på julemarked

Brannvesenet opplyser om at alle boliger skal ha brannvarsler eller brannalarmanlegg, og at det må være minst en varsler i hver etasje.

– Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket. En fungerende røykvarsler er våken og følger med, også når du sover. Sørg for å gå brannsesongen i møte med nye batterier og kontroller at du hører varsleren godt. Samtidig skal ikke røykvarsleren være eldre enn 10 år, presiserer Søland.

For eldre eller andre som trenger hjelp til å bytte batterier i røykvarslerne sine, kan man kontakte brannvakta. I perioden 29. november - 17. desember vil det være mulig å få utsendte fra brannvesenet hjem til seg for å bytte batteriene.

Lørdag 27. november holder de også stand på julemarkedet i Gamlebyen (klokken 10.00 - 16.00), og på julemarkedet på Skjærhalden (klokken 12.00 - 16.00), hvor man kan få gratis batterier og brannforebyggende informasjon.