Nyheter

Panelovn-tipsene som sparer strøm

Panelovner er en populær oppvarmingskilde i norske hjem. Men hvordan bruker du den mest effektivt?

De høye strømprisene fortsetter, samtidig som det ute blir stadig kaldere. Strømeksperter og økonomer råder oss til å senke innetemperaturen dersom vi vil dempe strømregningsjokket.

Kanskje lurer du på om du i det hele tatt skal skru på de panelovnene på kjøkkenet når du tross alt kan ta på både genser og sokker av ull? Og hva er egentlig best: å ha på et fåtall ovner med høy temperatur, eller flere ovner med lav temperatur?

Gisle Unum med grønn genser og mørkeblå blazer, halvportrett

– Om du har nådd din «perfekte» innetemperatur, kanskje 21 grader, kan man i utgangspunktet tenke seg at dette ikke spiller noen rolle. To ovner med samme totale effekt og brukstid som fire ovner skulle i teorien bety det samme, sier Gisle Unum.

Han er leder for produkt og kraftkjøp hos strømleverandøren Smart Energi AS.

– Det er dog noen fordeler med å bruke flere panelovner. Man får en jevnere og raskere oppvarming. Man kan unngå kaldras flere steder ved å sette ovnene under vinduer. Ønsker man å spare strøm til oppvarming kan man heller lukke et rom, som får lavere temperatur, sier Unum.

La ikke vinning gå opp i spinning

Men å skru ned eller av panelovnen når man ikke er i boligen, det må da være lurt?

– Generelt lønner det seg å senke innetemperaturen permanent. Det å senke innetemperaturen når man er borte en kortere periode er litt mer usikkert, det kommer an på hvor lenge man er borte, sier Unum, og utdyper:

– Senker man temperaturen om natta, eller om dagen når man er ute av huset, forbruker man mindre i denne perioden. Problemet er at man bruker mye strøm på å varme opp huset igjen. Spesielt hvis temperaturen synker ned mot 15-16 grader, så vil man bruke mye strøm på å varme opp gulv og vegger slik at «vinninga går opp i spinninga».

Skal man derimot være borte over en lengre periode, for eksempel på ferie, så lønner det seg å senke innetemperaturen i denne perioden, sier han.

– Med andre ord får man mer igjen for å senke innetemperaturen en grad eller to permanent, enn å senke og heve temperaturen hyppig.

---

Gisles tre beste panelovn-tips:

  • Senk innetemperaturen med 1-2 grader permanent, og lukk dører til rom der du ikke trenger å ha så høy temperatur.
  • Senk kun temperaturen utover det dersom du skal være lenge borte, altså over flere dager.
  • Bruk flere enn en eller to panelovner dersom du har det tilgjengelig. Da får du en jevnere og raskere oppvarming.

---Nyeste fra Dagsavisen.no: