Nyheter

To Østfold-kvinner kjemper om å bli ny biskop i Borg

Fredrikstad-domprost Kari Mangrud Alvsvåg og prost Kristine Sandmæl fra Moss er blant de fem nominerte til å overta etter Atle Sommerfeldt.

– Jeg er litt skjelven. Dette oppleves sterkt, og som en stor tillitserklæring. Jeg er veldig beæret, og det føles godt og stort, uttaler domprost i Fredrikstad domprosti Kari Mangrud Alvsvåg til Dagsavisen Demokraten.

Fredag offentliggjorde Borg bispedømmeråd at de har nominert fem kandidater til å bli ny biskop etter Atle Sommerfeldt, som går av med pensjon som følge av aldersgrensen på 70 år ved utgangen av november.

Fikk inn 80 forslag

Ved siden av Alvsvåg er også personal- og lederutviklingssjef Ole Martin Grevstad, prost Kåre Rune Hauge i Østre Borgesyssel prosti, professor ved MF vitenskapelig høyskole Harald Hegstad og prost Kristine Sandmæl i Lofoten prosti nominert til embetet.

– Kandidatene har bred kompetanse fra ledelse i kirke og næringsliv, teologi, kommunikasjon, og internasjonale relasjoner. Det har vært viktig for oss å sette sammen en bred liste, som avspeiler et mangfoldig bispedømme. Vi vet at alle disse ville kunne bli gode biskoper i Borg, sier leder Karin-Elin Berg i Borg bispedømmeråd i en pressemelding.

Hun forteller videre at de er glade for engasjementet som har vært rundt nominasjonen. Da Borg bispedømmeråd ba om forslag til navn fra offentligheten, fikk de inn 80 ulike navn fra 300 forslagsstillere. Etter intervjuer og behandling i rådet, står de altså igjen med fem kandidater.

– Vi er opptatt av biskopens funksjon i samfunnet i dag. Tidlig i prosessen ba vi derfor folk i Borg om innspill på hva biskopen bør ha særlig fokus på i sitt arbeid. Det var tydelig at det er et stort ønske at biskopen jobber for å synliggjøre kirkens budskap i media og det offentlige rom, utvikle menighetenes arbeid rundt i bispedømmet og arbeide for styrket samhandling mellom kirken og kommunen/lokalsamfunnet, sier Berg i pressemeldingen.

Domprost Kari Mangrud Alvsvåg i Fredrikstad domprosti under åpningen av Fredrikstad Pride 2021.

– En stemme for de stemmeløse

Den videre gangen i prosessen er nå at Kirkerådet kunngjør supplerende nominasjon fram til 17. november, og åtte dager senere presenteres samtlige kandidater.

17. desember er det frist for avstemning for alle stemmeberettigede – det vil si alle menighetsråd, Ungdomsrådet og prester, vigslede kateketer, diakoner og kantorer i ordnet kirkelig stilling i Borg bispedømme. I tillegg har prostene i de øvrige bispedømmene, samt ledere og representantene fra de teologiske utdanningsinstitusjoner og representantene fra Ungdommens kirkemøte med tale- og forslagsrett på Kirkemøtet stemmerett.

Tre dager etter dette offentliggjøres de tre kandidatene med flest stemmer, og det sendes brev til biskoper og bispedømmeråd der det bes om uttalelse. Til sjuende og sist er det Kirkerådet som tilsetter den nye biskopen i Borg under sitt møte i Fredrikstad 10.–11. februar 2022.

– Dette er jo en litt lang prosess, men jeg mener det er en bra ting. Når man skal være biskop for alle i Borg bispedømme, er det viktig at mange får uttale seg, stemme og si sin mening, kommenterer Kari Mangrud Alvsvåg.

Hun var aldri i tvil da hun ble spurt om hun ønsket å bli nominert til stillingen som Borg-biskop.

– Jeg svarte ja fordi jeg opplever at kirken har en veldig viktig plass i samfunnet vårt, og ønsker at Borg bispedømme skal være et godt sted å leve for alle. Kirken er stor aktør i sivilsamfunnet med tanke på å legge til rette for å møte mennesker på en god måte, og det er hyggelig at folk mener jeg kan være en person som bidrar til det, sier Alvsvåg.

– Jeg ønsker også å være en stemme for de stemmeløse, og fremme rettferdighet for både mennesker og natur. Så er det andre som til slutt skal bestemme hvem som blir den nye biskopen, legger hun til.

Kristine Sandmæl er prost i Lofoten prosti, leder av Mellomkirkelig råd og kandidat til stillingen som ny biskop i Borg bispedømme.

Kan bli historisk

Kristine Sandmæl (51) var også blant de siste kandidatene da det skulle tilsettes ny biskop i Sør-Hålogaland i 2015, og i Nidaros i 2017. Hun er opprinnelig fra Moss, men har bodd i Nordland de siste 25 årene. I dag er hun altså prost i Lofoten prosti, og hun har også vært leder av Mellomkirkelig råd siden 2016.

– Jeg er veldig glad, og samtidig ydmyk over å ha nådd fram som en av fem kandidater blant så mange foreslåtte. Det gir en større trygghet å ha vært i en sånn prosess tidligere, men samtidig gjøres ting på forskjellig måte i de ulike bispedømmene, og ting har også forandret seg litt siden sist jeg var i denne situasjonen, så det blir spennende. Jeg er selvfølgelig med fordi jeg prøver å nå fram, men går det ikke, lever jeg helt fint med det også, sier Sandmæl til Dagsavisen Demokraten.

I en presentasjon av seg selv i forbindelse med sitt kandidatur, skriver hun blant annet: «Kirkens dialog med mennesker av annen tro er viktig. Vi lever i et Norge og et Europa der dialog i gjensidig respekt for forskjellighet blir mer og mer nødvendig. Jeg er opptatt av folkekirka, og ønsker å bidra til at folk kan finne tilhørighet i kirken, og kjenne den som sin. Som lesbisk prest har jeg minoritetskompetanse. For meg er det viktig å bygge en inkluderende kirke der også minoriteter føler deg velkommen, sett og verdsatt. Jeg vil bidra til at Den norske kirke kan være et sted der vi alle kan komme våre gleder og sorger, våre spørsmål og vår undring, komme med hele livet, – og bli tatt godt imot.»

– Det er jo sånn at man blir spurt av kirken, og da de ville ha meg til å stille tenker jeg at jeg kan tilføre denne stillingen noe både i Borg bispedømme og Den norske kirke som helhet – med den bakgrunnen, egenskapene, kunnskapen og erfaringen jeg har. Samtidig har jeg hatt hele min prestetjeneste i Sør-Hålogaland, og tror det kan være nyttig å komme inn med et litt utenfrablikk på Borg bispedømme, utdyper Sandmæl.

Dersom hun får jobben, blir hun også den første åpent lesbiske biskopen i Den norske kirke. Sandmæl legger ikke skjul på at det vil være av stor historisk betydning.

– Det vil være en enorm anerkjennelse av våre liv. Man kan også trekke paralleller til kjønn, og pionerer som Rosemarie Köhn og Ingrid Bjerkaas. Kvinnelige prester ble lenge snakket fram av bispekollegiet, men det fikk en enda større betydning da kvinner fikk en plass der selv.

– Historiske hendelser får konsekvenser, så det vil i så fall være et viktig signal og en symboleffekt, og det er nok et perspektiv jeg må være bevisst på dersom jeg skulle få denne stillingen. Samtidig håper og tror jeg ikke det er legningen min som har ført til at jeg ble spurt om å stille som kandidat, men andre kvalifikasjoner.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen