Nyheter

– Vi står på fordi vi vet at vi har verdens beste sak

Miljøpartiet de Grønnes Benedicte Lund kom ikke inn på Stortinget. Uansett resultat er det et helt tydelig klimavalg, mener hun.

– Dette er første valgvake hvor Østfold er samla, og det er første mulighet for at vi kan få noen fra Østfold på tinget, sa Kristin Lind-Larsen, Moss MDG, fra scena under valgvaken.

Og med det var valgkampen over og valgnatta i gang for de grønne, som skulle overvære valgresultatene fra Hotel Fredrikstad.

Der fikk de se hvordan MDG lenge lå og vippet rundt sperregrensa. Til slutt havnet de like under.

Dermed ble det ingen stortingsplass for Benedicte Lund fra Moss.

Medlemsvekst og grønn plan

Etter at FNs klimarapport ble lagt på bordet, har MDG opplevd å få 3000 nye medlemmer. I samme vending har de også opplevd motbør, sier Østfold MDGs førstekandidat Benedicte Lund.

– Vi får motbør fordi vi blir sett på som ekstreme, men det er ikke ekstremt å være de som tør å stå i det, være dem som sier at kongen har ingen klær på. Hadde kapteinen på Titanic skifta kursen litt, hadde ikke skipet gått ned. Det nektes å skifte kurs enda alle ser det er et isfjell der. Det ekstreme er å ikke rope høyt om det isfjellet. Skifte kurs. Det er vår jobb.

MDG's valgvake, Benedicte Lund til høyre

Dersom de grønne hadde fått resultatene de håpet på, ville Lund hatt både en stortingsplass, og en plan for klimapolitikken.

– Vi skal være kunnskapsbaserte, verdibaserte, seriøse og til å stole på. Solidaritetstanken som er viktig i all politikk, i verden og i Norge, dyr og natur. Og så blir vi utsatt for hets og harselering, enten fra Listhaug eller andre. Men jeg har tatt med ullgenser, jeg! Vi lar oss ikke vippe av pinnen, vi står på for vi vet at vi har verdens beste sak, sa hun under valgnatten.

– Vi skal være en hissig veps

Sekundene før de første prognosene kom, lå det en spenning i lokalet. Ikke lenge etter klokken 21.00 gikk det hull på ballongen og partiet kunne juble for hva de opptalte forhåndsstemmene kunne forespeile.

Stortingskandidat Lund var likevel litt avventende.

– Det er fryktelig spennende, det kan fortsatt svinge. Det er uansett et helt tydelig klimavalg. Og kommer vi ikke inn, så kommer de ikke til å få fred uansett. Vi skal være en hissig veps som kjemper for verdens viktigste sak, sa hun.

Nyeste fra Dagsavisen.no: