Hennes og mange andres dugnadsvilje og arbeidstempo kommer godt med. For etterspørselen er større enn beholdningen for øyeblikket, etter at praksisen med hjemmetesting av skoleelever ble satt i gang ved skolestart.
– Behovet for antall testpakker har gjort at det ble veldig mye å rekke over for de ansatte, så vi søkte bistand da vi så at dette økte i volum. Vi er takknemlige for alle som kan bidra, og frivilligheten har vært et godt supplement til ansatte i Fredrikstad kommune de siste dagene, sier leder for Korona- og vaksinasjonssenteret i Fredrikstad, Heidi Veland til Dagsavisen Demokraten.
Jeg jobber fort og er nøye med å pakke riktig.
— Maria Paula Lund, bruker ved Åsebråten avlastnings- og aktivitetshus
Røde Kors, Frivilligsentralen, Blå Kors, Kirkens Bymisjon, Aktivitetssenteret U3 og nå senest avdeling for arbeid og aktivitet i etat Tjenester til funksjonshemmede, deriblant Åsebråten avlastnings- og aktivitetshus, har vært og er i sving for å hjelpe koronasenteret. Per mandag ettermiddag var det pakket over 3.000 testpakker på frivillig basis. I hver av pakkene ligger én til tre tester. Likevel er pakkingen på langt nær i mål.
– Frivilligheten har gitt oss et bedre utgangspunkt. Såpass kan vi slå fast, sier Veland.
[ Hjemmetesting blir medisin mot karantenefravær ]
Populær aktivitet
Maria Paula Lund er en av brukerne ved avlastnings- og aktivitetshuset på Åsebråten, som finner mening i avdelingens nyeste aktivitetstilbud.
– Det er gøy å få bidra til at vi blir kvitt koronaen, jeg vil ha den bort. Dette er en jobb som er både enkel og moro. Jeg jobber fort og er nøye med å pakke riktig, smiler Lund stolt.
Det er utvilsomt populært blant flere av brukerne på Åsebråten, Bratlia dagsenter, St. Croix og Smertulia å få være med på dugnaden, ifølge avdelingsleder Tove Andersen, som fant at de hadde både tid og lyst da forespørselen kom.
– Det har vært positiv respons på dette fra både personell og brukere. Koronasenteret trengte flere pakkere og dette er en litt annerledes oppgave og aktivitet enn brukerne er vant med selv om vi har prøvd oss litt på pakking og dugnadsoppgaver for bedrifter tidligere. Dette er en aktivitet som gir brukerne følelsen av å få ansvar og å kunne bidra. Det gir mestringsfølelse, noe vårt samarbeid med flere andre etater i kommunen også gir, forteller Andersen.
Til daglig driver brukere ved avdeling arbeid og aktivitet med café og drift ved St. Croix-huset, uteoppgaver som kjøring og flytting ved Roald Amundsens Minne, postombæring, papirtømming på rådhuset samt husets egne, kreative aktiviteter. Et annet eksempel er møkking og strigling i stall og fjøs.
– Nå slapp jeg å være i fjøset i dag, gliser Maria Paula Lund.
[ Forsker om smitteøkningen: – Titusenvis kan få «long covid» og hukommelsestap ]
Fortsatt stort dugnadsbehov
Framover er planen ved Korona- og vaksinasjonssenteret at barn i barnehager og barneskoler skal ta første test på koronasenteret før de fortsetter testløpet med selvtesting hjemme. Elever i ungdomsskolene håper man at snart kan ta ansvar for hele testløpet hjemme, ifølge Veland, som påpeker at det nye testregimet er iverksatt for at færrest mulig elever skal måtte være hjemme i karantene.
– Tanken er at disse testpakkene skal ligge lett tilgjengelig på skolene. Jo oftere nye innbyggere får påvist smitte, desto større behov har vi for testpakker. Og vi har jo sett eksempler i det siste, på at én skole kan ha behov for 1.000 til 1.500 testpakker i uka i verste tilfelle, sier hun.
Derfor er dugnadsbehovet på ingen måte borte ennå.
– Vi vil ha behov for pakkehjelp i ukene framover, og jobber med å sondere terrenget etter hvem som kan bidra. Det kan for eksempel være pensjonister som har tid og ønsker å bidra. Men det nye testregimet, som jeg synes er et godt alternativ, er ennå nytt for oss. Vi jobber iherdig for å finne et system for å håndtere det på best mulig måte, understreker Veland.
[ Kommune inviterte seg selv til «Prekesjappe» i Fredrikstad ]