Nyheter

Klarer trolig høstens mål for Onsøyheimen

Nytt sykehjem med plass til 120 beboere tar form.

Fire år etter at gamle Onsøyheimen ble jevnet med jorda, er oppføringen av det nye sykehjemmet godt synlig fra Storveien på Ørebekk. Bygget begynner å ta form ved siden av det tidligere rådhuset.

– Bæringssystemet står ferdig med fundamenteringen og pælene, og vi har støpt det vi skal av betongarbeider, forteller prosjektleder Tore-Jan Rønning hos Asker Entreprenør til Dagsavisen Demokraten.

Bad på boks

Det nye sykehjemmet vil med sine 120 plasser romme nesten dobbelt så mange beboere som det forrige.

Nå er baderommene løftet på plass og det går an å se for seg hvordan fløyene til venstre og til høyre for framsiden av bygget skal bli nye hjem for mange Fredrikstad-innbyggere. På hver av de fem avdelingene blir det tre boenheter med åtte personer i hver, spesielt tilrettelagt for personer med demens.

– De hvite klossene du ser er prefabrikkerte, fiks ferdige baderom, som vi setter på ettersom en ny etasje er ferdig. Det er effektivt, og det må det være, konstaterer Rønning.

I midten av bygget blir det fellesarealer med stuer og oppholdsrom, mens den store kantina og kafeen bygges i første etasje. På bakkeplan installeres også rom for søppelhåndtering, mens parkeringshuset bygges på baksiden, tilpasset terrenget.

Nå er vi gjennom det største usikkerhetsmomentet.

—  Tore-Jan Rønning, prosjektleder
På baksiden av nye Onsøyheimen sykehjem bygges garasjeanlegg tilpasset terrenget. Hele bygget skal stå klart i desember 2022.

Forbi det største hinderet

Prosjektleder Rønning er så langt fornøyd med det han ser. For da sprengningsarbeidene var ferdige og byggeprosessen startet i midten av mars, hadde entreprenøren en ambisjon for høsten: Innen utgangen av oktober skulle bygget være tett. Holder det vann?

– Ja, så langt i byggeprosessen treffer vi omtrent på det vi hadde planlagt av tidsrammer. Etasjene er på plass og taktekkere på vei inn, så vi skal klare å ha bygget tett i alle fall omtrent innen utgangen av oktober, sier Rønning.

Byggeprosessen har til nå gått etter planen og prosjektet er forbi et stadium som gjør prosjektlederen trygg.

– Vi har periodevis vært utfordret av grunnforholdene, noe vi var forberedt på. Det stupbratte fjellet ned i grunnen har gjort det delvis utfordrende å få pælene til å stå. Nå er vi gjennom det største usikkerhetsmomentet, konstaterer Rønning.

Prosjektleder Tore-Jan Rønning for Asker Entreprenør konstaterer at byggingen av nye Onsøyheimen sykehjem holder tidsskjemaet så langt, noen måneder etter byggestart.

Historisk byggebudsjett

Dermed er det også grunn til å regne med at nye Onsøyheimen står ferdig som planlagt i desember neste år, blant annet med et dagsenter med det nyeste innen velferdsteknologi som en del av omsorgstilbudet. Kino, kafé, frisør og fotpleie skal også inn i bygget.

– Vi ønsker at det skal bli en heim for flere enn dem som bor der, en åpen institusjon med en inviterende holdning til nærmiljøet rundt. Vi håper det blir et samlingspunkt for lokalmiljøet på Gressvik, sa ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) da han innviet byggeplassen i mars.

Sykehjemsbygget har et budsjett på over en halv milliard kroner, og er med det et av Fredrikstad kommunes største byggeprosjekter gjennom historien, ifølge ordføreren.

Gamle Onsøyheimen sto for øvrig innflyttingsklart i 1969.

Mer fra Dagsavisen