Nyheter

40 færre p-plasser på Skjærhalden etter at kommunen sa stopp: – Synes det er litt trist

Parkeringsplassen nærmest bystranda på Hvaler har i de mest turisttunge sommerukene vært avsperret og utilgjengelig.

Årsaken er en begrensning Hvaler kommune satte da de innvilget en ny dispensasjonssøknad for parkeringsplassen i 2019, i det som til slutt ble en prinsippsak for kommunen.

Familieselskapet Skjærhalden Eiendom AS disponerer tomta, som er regulert for bolig og næring. De har tidligere fått dispensasjon til å bruke deler av tomta til avgiftsbelagte parkeringsplasser. Til slutt satte kommunen ned foten. Fra november i fjor var det slutt på parkering nærmest lagerbygget på tomta.

– Folk har nå stått der gratis gjennom vinteren, etter at vi sa opp avtalen med Apcoa, som administrerte avgiftsinnkrevingen for oss. Vi stengte plassen før sommersesongen startet for fullt, som følge av kommunens beslutning, forteller styreleder Randi Eilertsen til Dagsavisen Demokraten.

Parkering i 12 år

De rundt 40 oppstillingsplassene det er snakk om har vært benyttet til avgiftsparkering for Skjærhalden-gjester i 12 år.

Skjærhalden Eiendom har tidligere fått dispensasjon fra næringsreguleringen i to omganger, for fem år av gangen. De søkte våren 2019 om en ny dispensasjon på tre år, eller inntil arbeid på tomta kan settes i gang.

«Utleie av parkeringsplasser faller innenfor arealformålet – næringsformål – og bidrar i dette tilfellet til å dekke et etterspurt behov i området – særlig i sommerhalvåret. Hensynet bak arealformålet blir derfor ikke vesentlig tilsidesatt», argumenterte eiendomsselskapets advokat i søknaden.

Denne gang ble dispensasjon innvilget for bare halve perioden – fram til 1. november i fjor. Dette var rådmannens innstilling, vedtatt politisk.

Vi stengte plassen før sommersesongen startet for fullt, som følge av kommunens beslutning.

—  Randi Eilertsen, styreleder i Skjærhalden Eiendom AS

Styreleder Eilertsen mener kommunens delvise avslag er en måte å øve press for å få fortgang i de langsiktige planene om å utvikle tomta i samsvar med reguleringsplanen.

– Jeg synes det er litt trist. Besøkende har også spurt meg om hvorfor parkeringsplassen er sperret. Nå har jo Skjærhalden hatt en sommer med rundt 40 færre parkeringsplasser, påpeker Eilertsen.

Enig i at det har tatt for lang tid

Eilertsen har likevel respekt for avgjørelsen og forståelse for kommunens utålmodighet. Hun sier seg enig i at det har tatt for lang tid å lande en endelig plan for tomta.

– Hele eiendommen vil naturlig nok bli revet når det skal bygges nytt på tomta. Vi vet at mange ønsker seg hotell der, men også leiligheter og næring. Det som er viktig for oss er at det blir bra for Skjærhalden.

Når kan folk regne med at det blir tatt en avgjørelse?

– Jeg vil ikke gi noe tidsperspektiv på det, men forhåpentligvis i løpet av året, sier Eilertsen.

Det som er viktig for oss er at det blir bra for Skjærhalden.

—  Randi Eilertsen, styreleder i Skjærhalden Eiendom AS
Eierne av denne tomta på Skjærhalden har til intensjon å rive det gamle lagerbygget og bygge nytt for å utvikle området. Inntil det skjer, står rundt  40 parkeringsplasser ubrukt.

Kommunen jobber for gode, langsiktige løsninger for å få ned trafikken og samtidig tilby gode parkeringsmuligheter i tilknytning til Skjærhalden sentrum.

—  Bjørn Winther Johansen, næringssjef i Hvaler kommune

Flere nye p-plasser lengre vekk

Næringssjef Bjørn Winther Johansen i Hvaler kommune legger ikke skjul på at den mangeårige dispensasjonen for tomta til slutt ble en prinsippsak for kommunen.

– Vi ønsker at eiendommen, regulert for forretningsdrift, blir utviklet til det formålet, og mener vi har fått rett i at det i dag er et marked for å realisere næringsutvikling i Skjærhalden sentrum. Dessuten ønsker kommunen å dempe trafikken ned til Skjærhalden.

– Ville det ikke likevel vært bedre å la disponenten fortsatt få tilby parkeringsplasser i påvente av byggeaktivitet?

– Det blir en avveining. Vi synes kommunen har vært imøtekommende, men samtidig ble det en prinsippsak for oss med tanke på at dispensasjon ble innvilget for halve perioden det ble søkt om. Når det gjelder parkeringsplasser, har vi i år etablert 60 nye plasser ved Floren skole samt økt antallet på Storesand fra 60 til 86, påpeker næringssjefen, som mener at kommunen, ved å si stopp til den nå avsperrede parkeringsplassen, også legger press på seg selv.

– Det er med bakgrunn i miljø og trivsel at kommunen jobber for gode, langsiktige løsninger for å få ned trafikken og samtidig tilby gode parkeringsmuligheter i tilknytning til Skjærhalden sentrum. Parkeringsproblematikken blir ikke borte med stadig flere besøkende. Foruten den nevnte økningen i parkeringsplasser, før man kommer helt ned til brygga, har vi også bysykler til låns utenfor rådhuset, kulturhuset og golfklubben. Og en digital informasjonstavle som viser bilistene ved ankomst hvor det er ledige parkeringsplasser, sier Johansen.

Næringssjefen legger til at kommunen har forståelse for at næringsutvikling på den aktuelle tomta vil bli en betydelig investering og er en viktig eiendom for familien som disponerer den.

Mer fra Dagsavisen