Nyheter

Blekkulf og vennene hans lærer barna om livet i havet

Y/S Valentine er på tokt for miljøet. Denne uka er de innom Dampskipsbrygga, og sammen med Blekkulf og en rekke organisasjoner vil de skape engasjement havet.

Daniella Rød-Ihle (f.v), Martine Kjøniksen og Madelen Knutsen fra Fredrikstadungane som underholder barna. Daniella og Madelen har kledd seg ut som maneter, mens Kjøniksen er selveste Blekkulf

Nok engang har Y/S Valentine lagt til ved brygga i Fredrikstad. Skonnerten driftes av Sjøspeiderne i Fredrikstad, og også denne gangen har den baugen full av morsomme og lærerike aktiviteter for barn.

Det er et realt miljøtokt den havglade gjengen er ute på. Organisasjonene Elv & Hav, Kystlotteriet, Lei en Biolog, Innovasjon og Prosjektledelse (HIØ), Besøkssenter Ytre Hvaler Nasjonalpark, Sjøspeiderne på Isegran, unge skuespillere fra FredrikstadUngane og Visit Fredrikstad & Hvaler er alle med på å skape engasjement på vegne av det som befinner seg under overflaten.

– Alle disse har et varmt og felles engasjement for livet under vann. Sommertoktet retter seg mot barn og unge, for å gi kunnskap om havet gjennom aktiviteter og lek, sa Maya Nielsen fra Visit Fredrikstad & Hvaler i en e-post til Dagsavisen Demokraten, i forkant av arrangementet.

Frem til tirsdag 20.juli kan du være med på søppelbingo, utforske skuta, se når Miljøstiftelsen Elv og Hav sender drone under vann og møte Blekkulf og vennene hans.

Selvlysende hai og skravlesjuke biologer

Vennene Marion og Martin (begge snart 9 år) sitter på bryggekanten og venter på å komme ombord i skuta S/Y Valentine

På bryggekanten sitter vennene Marion (8) og Martin (8) spente.

– Vi venter på å komme over i båten, forteller Marion.

De har sett store skuter før, blant annet under forrige Tall Ships Races. Etter hvert skal undervannsdrone senkes ned i vannet, og de håper å få sett hva som er under overflata.

Litt lenger borte på Dampskipsbrygga står biologene Anita Eriksen og Pia Ve Dahlen. De er fra organisasjonen «Lei en biolog».

– Det er et agentur for skravlesjuke biologer, stråler Ve Dahlen.

De har satt opp bord med mye rart man kan se på. Blant annet skjeletter, plansjer med fisk på og et akvarium. Sistnevnte er foreløpig litt spartansk innredet, og biologene håper de utover dagen vil fylle det med litt fisk og andre diverse havskatter.

– Vi kaller det plukk og prek. Det er populært. Vi vil vise frem det fine og gøye med havet, for vi tror at man tar vare på det man er glad i. Men da må man vise frem det som finnes også! Skallus, børstemark, nakensnegle. Visste du at vi har selvlysende hai i Norge, kanskje, spør Ve Dahlen.

Biologene Anita Eriksen og Pia Ve Dalen poserer foran et elveakvarium. Det er foreløpig litt tomt, så Eriksen slipper en plasthai uti. Ve Dalen holder en hodeskalle

Blekkulf og miljøheltene

Litt rundt omkring svinser det tre iøyenfallende figurer. Det er selveste Blekkulf som har tatt med seg manetvennene sine i dag. Det passet veldig bra, for Bell (3) synger på Blekkulfsangen hjemme hele tiden. Litt skummelt er det, men bak kostymene gjemmer det seg tre teaterjenter fra Fredrikstadungane, og etter litt tull og tøys blir det bilde med miljøhelten Blekkulf.

Bell (3) er veldig glad i Blekkulf, men står litt skeptisk foran selveste når hun møter han i virkeligheten.

Det er lagt opp til mange morsomme aktiviteter for barn på brygga, men det er også gode muligheter for å lære om plastforurensning i havet. På et bord bugner det av plast og annet søppel som er ryddet fra strandkant og hav.

– Dette er jo et miljøtokt. Det er viktig å formidle hva strandrydderne gjør til de unge, sier Sten Helberg.

Sten Helberg fra Miljøstiftelsen Elv og Hav viser frem plast som er over 20 år gammel.

Han er prosjektleder i miljøstiftelsen Elv og Hav, og er mannen bak ryddekampanjen Kystlotteriet. Han viser frem noe av det som havner i havet.

– Her har du bøtetråd og sprengtråd. Det er dessverre mye fra fisketrålene som havner i havet. Og q-tips og pakkebånd og plast fra hagleskudd. Mye av dette er jo dagligdagse ting fra oss, som det ikke er så vanskelig å sørge for at havner der det skal, sier han, og fortsetter:

– Vi er en del menneske, og det blir mengder om hver og en av oss kaster noe i havet.

Bord fylt med plast og annet avfall som er ryddet fra havet