Nyheter

Redningsselskapet bekymret over manglende bruk av redningsvester

Hele 10 av 14 omkomne i ulykker med fritidsbåter første halvår brukte ikke redningsvest. Samtlige omkomne var menn.

De siste årene har det vært en nedgang i fritidsbåtulykker på årsbasis, fra et snitt på rundt 30 personer de siste årene, til 20 omkomne i 2020. Men i første halvår i år har allerede 14 mennesker omkommet i ulykker med fritidsbåt.

– Disse tallene viser med all tydelighet hvor viktig det er å bruke redningsvest, sier senior kommunikasjonsrådgiver Eigil Andersen i Redningsselskapet til NRK.

Tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at det er godt voksne menn som er verstingene når det gjelder å ikke bruke vesten.

– Det er et flertall av menn over 40 år som ikke bruker vest. I helga har politiet hatt aksjoner flere steder i landet, hvor de har sett flere voksne som ikke bruker vest, sier kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet.

– Det er først og fremst veldig trist. Å ha på seg redningsvest er ikke noen garanti for at du skal overleve, men det bedrer oddsen betraktelig, sier Aarhus.

Eigil Andersen i Redningsselskapet mener at noe av økningen i år også kan skyldes at det er flere båter på sjøen. Pandemien og myndighetenes råd om å feriere i Norge, har ført til rekordsalg av båter i Norge både i fjor og i år.

Mer fra Dagsavisen