Nyheter

Kommuneadministrasjonen vil stenge veien til vannet mot Aps og lokalsamfunnsutvalgets vilje

– Å stenge veien til Humlekjærstranda for motorkjøretøyer gavner bare hytteeierne og ikke allmennheten, mener lokalsamfunnsutvalget i Torsnes. Og får støtte av påtroppende ordfører Siri Martinsen (Ap).

For snart kan det bli slutt på å kjøre bil også fram til den populære badeplassen i Torsnes. Nylig sendte kommunen ut et brev til hytteeierne på Humlekjær hvor det ble informert om at et skilt som forbyr trafikk av motorkjøretøyer er satt i produksjon.

– Har ikke p-plasser nok

Men verken Ap-topp Siri Martinsen, lokalsamfunnet i Torsnes eller Torsnes Arbeiderlag ønsker en slik regulering:

– Jeg kan ikke se at parkeringsplassen, som ligger temmelig langt unna stranda, på noen som helst måte er stor nok for de mange som bruker det populære badestedet. Man kan jo ikke be folk som er dårlige til bens gå mange hundre meter for å få tatt seg en dukkert. Jeg har selv brukt badeplassen her ute siden jeg var liten og kjenner derfor området godt; den eneste p-plassen som finnes i traktene der ute ligger i betydelig avstand til vannet. For meg er tilgjengelighet for allmennheten viktig. Derfor vil vi nå se nærmere på hva vi kan gjøre med denne saken, sier Martinsen.

– Føler oss overkjørt av administrasjonen

Etter hva Dagsavisen Demokraten får opplyst har flere hytteeiere i lengre tid tatt til orde for at den rundt 600 meter lange skogsveien ned til Humlekjærstranda må stenges.

– Trafikkøkningen har vært voldsom de senere årene. Vi opplever også mopeder og motorsykler på tur gjennom skauen i stor fart. Dette går på sikkerheten løs. Støvplagene er også betydelige, opplyser lederen i Humlekjærstranda Hytteforening, Petter Bryn.

Han understreker imidlertid at foreningen aldri har bedt kommunen stenge veien med bom:

– Vi har kun anmodet kommunen om en begrenset stenging ved skilting. Mellom klokken 10.00 og 18.00 når det er flest folk her ute, bør veien være fri for motorkjøretøyer, har vi sagt. At kommunen vil ha veien fysisk stengt med bom sommerstid er ikke noe vi har foreslått, hevder Bryn overfor avisa.

Arild Larsen, Torsnes lokalsamfunnsutvalg

I et brev til Torsnes Ap-lag skriver sekretæren i Torsnes Lokalsamfunnsutvalg, Arild Larsen, at parketaten i Fredrikstad kommune har bestemt at veien ned til badeplassen skal stenges med bom. Ap-laget går hardt ut mot beslutningen:

– Vi ønsker at man skal kunne kjøre ned og parkere som folk alltid har gjort. Vi ønsker også muligheten til å sette ut små båter der. Våre innspill har ikke blitt tatt til følge og bommen og skilt kommer. Vi føler oss overkjørt av administrasjonen, anfører Larsen og hevder at de eneste som profitterer på denne reguleringen er hytteeierne.

Ottar Weel, lederen for Torsnes LSU, sier til Dagsavisen Demokraten at vei-saken er i ferd med å skape et voldsomt engasjement:

– Stranda på Humlekjær har i uminnelige tider vært et fristed for befolkningen som kanskje ikke eier verken hytter eller båter. Her snakker vi om allmennhetens tilgang til å ta seg et bad. Den vil bli svært begrenset ved stenging av veien. At det bare finnes et fåtall p-plasser gjør ikke saken bedre. Klart folk reagerer på dette, sier Weel til avisa.

Reguleringen skal iverksettes

Det har ikke lykkes Dagsavisen Demokraten å komme i kontakt med naturforvalter Therese Ramberg Sivertsen i Fredrikstad kommune for en kommentar til varaordførerens, Ap-lagets og LSUs synspunkt på stengingen. Hun opplyser imidlertid i en e-post til hytteforeningen at kommunen etter de mange innspillene som har kommet, vil forby førere av motorkjøretøyer å bruke veien ned til Humlekjærstranda. Et forbudsskilt er allerede satt i produksjon.

– Vi håper med dette at trafikksikkerheten tilknyttet friområdet bedres, og at badeplassen vil være et hyggelig sted å ferdes for både liten og stor, skriver Ramberg Sivertsen i brevet til hytteforeningen.




Mer fra Dagsavisen