Nyheter

Satser friskt på Glosli, Veel og Korsebergåsen

Hele 120 nye bolighus fordelt på fire utbyggingsfelt er nå på trappene i Torsnes. – Dette kommer til å bli bra for bygda, sier Hvalers tidligere helse-sjef, Lars H. Larsen som er en av aktørene.

Larsen skal sammen med sønnen Victor og Brødrene Ødegård bygge ut både på Veel Nordre og Korsebergåsen, mens OBOS Block Watne og grunneier Odd Amundsen legger ut nye felt ved henholdsvis Glosli og Berg Gård vest for Veel.

Torsnes 
 Lars H. Hansen

– Gir bygda en ny giv

De siste ti-femten åra har både rektoren ved barneskolen, en lang rekke politikere og framfor alt mange bofaste påpekt fraværet av boligbygging i Torsnes. Samtidig har kommunens egen skolebruksplan fastslått at elevtallet ved Torsnes-skolen vil synke fra 180 til 115 fra 2010 til 2030 dersom det ikke legges til rette for bygging av nye boliger som i sin tur kan trekke nye småbarnsfamilier til bygda. Antallet elever ved skolen kommunen bygde ut for 79 millioner i 2009 har allerede kommet ned i 140.

I bystyrets arealplan-møte i juni i fjor ble det omsider gitt grønt lys for en betydelig boligvekst. Siden den gang har både grunneierne, arkitektene, entreprenørene og investorene forberedt seg. Nå sendes det inn såkalte planinitiativ til kommunen på løpende bånd. I løpet av et par års tid vil trolig alle de fire utbyggerne være godt i gang – enten ved å bygge selv eller legge ferdigregulerte tomter ut for salg.

– Vi planlegger til sammen ni boliger på Veel Nord og Veel Nordøst, tre av dem for eldre seniorer og seks for for eksempel småbarnsfamilier som ikke ønsker å bygge altfor stort. På Korsebergåsen vil vi sammen med Brødrene Ødegård legge til rette for mellom 30 og 45 bolighus. Her vil det nok være sannsynlig at vi selger enkelt-tomter til interesserte for å få økonomi i prosjektet, forklarer Larsen, som for kort tid siden gikk av med pensjon fra kommunehelsesjef-stillingen i Hvaler for å satse sammen med sønnen Victor Larsen som allerede har flere års erfaring som boligbygger.

– Noe skal man gjøre, smiler 65-åringen, som selv har bodd i Torsnes en årrekke.

– Hva tror du mer enn 100 nye hus vil bety for Torsnes-bygda?

– Det vil gi lokalsamfunnet en ny giv, åpenbart. At skolen prekært trenger flere elever vet jo alle her ute. Men flere boliger er også med på å trygge nærbutikken, fritidsaktivitetene for de unge her ute, sykehjemmet, og så videre, poengterer Larsen mens han lener seg inn til en høy utskåret granittsten.

– Dette slipestens-fundamentet her på Veel var i bruk inntil 1960-tallet hvor mange av gravstenene ved Torsnes kirke ble til i «Sliperiet». Blikk-huset er borte nå, men stenen som bar utstyret skal vi ta vare på, understreker Larsen.

Torsnes 
 Lars H. Hansen

Glosli realiseres etter 30 år

På Glosli Vest blir det også omfattende boligbygging om ikke veldig lenge. Her har OBOS Block Watne overtatt feltet som det daværende FOBBL kjøpte omkring 1990 for å bygge cirka 60 boliger i åsen bak Berjmannsveien.

Prosjektleder Øivind Ohnstad sier dette om det mye omtalte feltet:

– Alt som i sin tid ble planlagt i åssiden er i dag ikke lenger aktuelt å bygge. Vi er i disse dager i ferd med å utarbeide et planinitiativ med sikte på å gjøre mindre endringer innen planområdet. Hovedveien gjennom området blir liggende uendret og eneboligtomtene syd for adkomstveien likeså. Tunbebyggelsen foreslått av FOBBL, nord for adkomstveien, vil ikke bli bygget, men den vil bli erstattet av eneboliger i kjede. Antallet boliger, cirka 60 stykk, blir imidlertid uforandret, opplyser Ohnstad.

En drøy kilometer mot øst er grunneieren Odd Amundsen også i full gang med sitt felt ved Berg gård.

– Jeg har engasjert en arkitekt som forbereder en reguleringssøknad. Sammen ser vi for oss en blandet bygningsmasse innenfor rammen av 20-30 boenheter. Det kan også bli aktuelt å selge tomter til privatpersoner og boligutbyggere, opplyser Amundsen til Demokraten.






Mer fra Dagsavisen