Nyheter

Nye Råkollen skole ett skritt nærmere byggestart

Verken naboer, lokalsamfunnsutvalget, foreldre, flere lærere eller FAU ble lyttet til da bystyret med et redusert rødgrønt-flertall sa ja til å fortsette realiseringen av nye Råkollen skole på Gudeberg torsdag.

Verken naboer, lokalsamfunnsutvalget, foreldre, flere lærere eller FAU ble lyttet til da bystyret med et redusert rødgrønt-flertall sa ja til å fortsette realiseringen av nye Råkollen skole på Gudeberg torsdag.

Tross massive protester ligger det nå an til at det omstridte prosjektet holder tempoplanen og kan innvies i 2025 som planlagt dersom Statsforvalteren i Oslo og Viken ikke setter ned foten på vegne av klagerne.

– Har rådført oss med lærerne

-I Bymiljølista har vi brukt veldig mye tid på denne saken. Vi har rådført oss med lærerne, beboerne, vi har snakket med FAU og så videre, og så videre. Vi konkluderer som sist med at vi vil ha to separate skoler. Det er altfor mange tunge aktører involvert i saken som sier nei. Da bør også vi politikerne stemme mot prosjektet, oppfordret Bymiljølistas Gøran Karlsen som dermed brøt ut av det rødgrønne samarbeidet Bymilølista er en del av.

I tur og orden fulgte opposisjonspartiene opp Karlsen. Ole Johan Lakselv (Frp) sa det slik:

– Motstanden mot prosjektet er massiv. Fra faglig hold er skolen uønsket. De ansatte vil ikke ha den. Fra naboene hører vi om frykt for store trafikale problemer og om en medvirkningsprosess som har vært altfor dårlig. Dette må vi politikerne ta hensyn til, oppfordret Frp-eren hvorpå Jorulf Laabak (H) supplerte:

– Når vi bygger en ny skole til flere hundre millioner, skjer dette vanligvis til jubel fra alle involverte. Her får vi bare kjeft. Denne saken er beheftet med store mangler og medvirkningsprosessen er ikke gjennomført som den skal. Vi mener saken må sendes tilbake til forslagsstilleren (kommuneadministrasjonen). Stem Høyre – si nei til Råkollen-planen, uttalte Laabak og fikk følge av sin bror Bjørnar Laabak, Frps gruppeleder:

– Vi kan ikke legge Paris-avtalen til grunn i enhver sammenheng. Om vi har vedtatt nullutslipp kan vi ikke forvente at 50 nye lærere ved Råkollen på Gudeberg skal sykle eller gå, hevdet Laabak og viste til plassmangelen i området.

Jorulf Elias Laabak, bystyrerepresentant for Fredrikstad Høyre og medlem av oppvekstutvalget i kommunen.

– Ikke prestisje

Aps Victor Kristiansen, som tidligere har ledet Råkollen-saken gjennom oppvekstutvalget, avviste de politiske motstanderne:

– Det er feil å si at denne saken ikke er godt for noen. Og det har heller ikke vært noen prestisje for oss å få denne saken gjennom. Vi har bare vært opptatt av å finne fram til det beste vedtaket som møter barnas og de ansattes behov. Men det vil alltid være noen som er uenig. Men jeg tror vi har kommet til en god løsning, uttalte Kristiansen til bystyrets første fysiske møte på lenge – for øvrig avholdt i Blå Grotte.

Den nye Råkollen-skolen som skal erstatte dagens Råkollen beliggende i tidligere Nabbetorp skole, har en kostnadsramme på 260 millioner kroner. I tillegg må kommunen erverve en rekke eiendommer i Nabbetorpveien utover det nederste huset i veien som allerede er kjøpt opp for 6.5 millioner kroner.

Mer fra Dagsavisen