Nyheter

Støtte til FFK-løp for mental helse doblet på ett døgn

Fredrikstad Fotballklubbs unge utøvere skal løpe inn penger til unge folks mentale helse, og motivasjonen fikk seg nok et oppsving etter at en bedrift bidro til å doble innsamlingen på ett døgn.

Innsamlingen til organisasjonen Mental Helse Ungdom, som baserer seg på at hver deltaker i sentrumsløpet lørdag skaffer personlige sponsorer, gikk tregt. Spesielt med tanke på ambisjonsnivået hos FFKs ungdomsavdeling, som står bak initiativet.

I forkant av løpet har håpet vært å samle inn nærmere 100.000 kroner. Onsdag hadde aksjonen på to uker resultert i underkant av 13.000 kroner inn på konto til arbeidet som gjøres for unges mentale helse. Et døgn senere var summen doblet, og fredag ettermiddag har summen økt ytterligere.

– Et enkelt valg å støtte

Teknologiutviklingsbedriften Frontkom har gått inn med 10.000 kroner og ytterligere småsummer er kommet fra private hender. Aksjonen er fredag ettermiddag oppe i like i underkant av 30.000 kroner.

– Det er kjempebra. Vi er heldige å ha en pappa rundt juniorlaget som er inne på eiersiden hos Frontkom, som kom med det glade budskapet. Vi håper på flere sånne, sier juniorlagstrener Thomas Johnsen.

Det koster lite, men betyr veldig mye.

—  Fredrik Paus, bedriftsleder og sponsor

Selv om lørdagens løp ikke er mer enn en lett trimtur for godt trente fotballspillere, er han forberedt på at innsamlingen kan bli et maraton.

Johnsen har god tro på at det vil komme atskillig mer i løpet av aksjonsdagen og de to påfølgende ukene aksjonen er åpen. Salgs- og markedsleder Anders Østli i FFK har nylig sendt ut en ny henvendelse til klubbens faste samarbeidspartnere og fått positiv respons fra et par av dem, ifølge Johnsen.

– Så det kan bli suksess, det her, mener treneren.

Fredrik Paus er medeieren og pappaen som Johnsen nevner. Ved Frontkom i Gamlebyen er de flere eiere og ledere som står bak pengestøtten.

– Vi er en gjeng kultur- og fotballinteresserte her, som ser hvordan pandemien gir utfordringer for barn og unge. Når FFK går i bresjen for det, var det et enkelt valg å støtte det. Og vi oppfordrer gjerne andre til å gjøre det samme. Det koster lite, men betyr veldig mye, sier Paus.

Selvmordstanker

– Er det noe du skal gi penger til, så er det dette, sa Thomas Johnsen onsdag, da han ga uttrykk for skuffelse over at ikke flere bedrifter hadde meldt seg på aksjonsløpet som sponsorer.

Henvendelsene har bare økt gjennom pandemien. I mange tilfeller er det snakk om selvmordstanker.

—  Line Toft, Mental Helse Ungdom

Mange flere unge enn før, og nesten halvparten av dem fra 18-25 år, har rapportert inn i forbindelse med undersøkelser at de sliter med følelsen av ensomhet under pandemien, ifølge kommunikasjons- og innsamlingssjef Line Toft i Mental Helse Ungdom. Hun sier det er vanskelig å slå fast hvor mange som har fått psykiske lidelser sammenlignet med før.

– Mange er nok usikre på hvordan de skal definere egne følelser, og psykiske lidelser må diagnostiseres av dem som kan gjøre det, og hvor ventelistene for øvrig er lange. Men det vi kan slå fast er at et økt antall unge gir uttrykk for at de har dårligere mental livskvalitet enn før pandemien. Vi har hatt stor pågang i vår hjelpechat på nett, hvor vi nå opplever å få flere henvendelser enn før som tar opp problemstillinger som burde vært i hjelpeapparatet. Og det har bare økt gjennom pandemien. I mange tilfeller er det snakk om selvmordstanker, forteller Toft.

Ambisiøst mål

Mental Helse Ungdom er en medlemsbasert interesseorganisasjon for barn og unge opp til 36 år, som jobber for økt åpenhet om psykisk helse, forebygging av psykiske plager og et bedre psykisk helsetilbud under verdiene mot, åpenhet og likeverd.

Lørdag stiller rundt 100 spillere og trenere fra FFKs ungdomsavdeling til start i løpet, som skal gå på begge sider av Glomma i Fredrikstad sentrum og krysse gangbrua to ganger.

Fra stadion går den cirka to kilometer lange løypa over Værstebrua, langs med elva og brygga til gangbrua, som forseres før kursen settes bortom studentboligene og videre mot Kråkerøybrua på den andre siden. Tilbake på sentrumssiden av Kråkerøybrua går løpet på brygga og igjen over gangbrua, og derfra tilbake til stadion.

FFK har flere ganger tidligere hatt innsamlinger til gode formål, blant andre til barnekreftforeningen, og har da samlet inn mellom 80.000 og 130.000 kroner.

– Vi håper å toppe det nå, og håper på minst 150.000 kroner til et formål vi er veldig engasjerte i og som angår hele samfunnet, slutter Thomas Johnsen.

Mer fra Dagsavisen