Nyheter

Nå kan du igjen stikke innom kirken for å bli døpt

Som et tilbud til alle som har måttet koronautsette barnedåpen, og i håp om å dempe presset og stresset rundt det som for mang oppleves som en veldig formell kirkelig handling, åpner Gressvik og Onsøy kirker dørene for en «nedpå» seremoni.

– Grunnen til at vi drar i gang dette lavterskeltilbudet, er et ønske om å komme folks ulike behov i møte ved å gjøre det å bli døpt veldig lett tilgjengelig. Kanskje vil det få noen til å tenke at man kan gjennomføre selve dåpen nå, og så kan man heller, hvis man vil, ta den store festen når samfunnet åpnes mer opp igjen og situasjonen tillater det, sier sogneprest Lisa Holm Johansen i Onsøy menighet til Dagsavisen Demokraten.

Mange har måttet utsette eller avlyse barnedåpen som følge av koronasituasjonen, og dette er en av grunnene til at menighetene i Gressvik og Ønsøy åpner dørene for drop-in-dåp de to siste lørdagene i mai.

– Jeg har i alle fall håp om at dette blir et veldig godt tilbud i det om har vært en langvarig pandemi. Disse 15 månedene har skapt en slitasje, og tanken er at vi gjennom dette skal vise at det å få til en dåp kan være veldig enkelt, utdyper Johansen.

Sogneprest Lisa Holm Johansen i Onsøy menighet.

– Lavere skuldre

Og det er ikke første gang man prøver ut denne ordningen i Fredrikstad. Både i 2018 og 2019 ble det arrangert drop-in-dåp i henholdsvis Gamle Glemmen kirke og i domkirken. Resultatet av dette var til sammen 24 døpte.

– Jeg er veldig glad for at det har kommet inn en tanke om at det å døpe seg eller gifte seg kan skje på andre måter enn det man tradisjonelt ser for seg, at man har litt lavere skuldre på ting. En dåp kan fort gjøres til noe som er veldig kostbart og fylt av stæsj, og det er det man også – forståelig nok – blir eksponert for gjennom for eksempel sosiale medier og blogger. Da er det viktig å også eksplisitt synliggjøre variasjonen og bredden i hvordan man kan løse ting, mener Johansen.

I en pressemelding fra Fredrikstad kirkelige fellesråd opplyses det at en drop-in-dåp kjennetegnes ved at ingen forberedelser er nødvendig. Man bare møter opp i kirken, undertegner et skjema, har en samtale med presten og blir døpt.

– Dåp foregår vanligvis på gudstjeneste, drop-in-dåpen er bare dåpshandlingen. Men det er en fullverdig dåp – like god som vanlig dåp. Meningen er å gjøre dåpen så enkel og tilgjengelig som mulig. Mange forbinder barnedåp med press om stort selskap og mye stress. Det trenger ikke å være slik. På drop-in-dåp er det ingen bunadstvang for å si det sånn, sier sogneprest Knut Ertzeid i Gressvik menighet i pressemeldingen.

– Her kan man komme i olabukse og t-skjorte. Tanken er at man selv skal kunne ta dåpen veldig i eget eie, og at dette skal være en skikkelig nedpå greie for dem som foretrekker det sånn. Det vil også være frivillige til stede som kan stille som faddere dersom man ønsker å gjøre dette helt på egen hånd, supplerer Johansen.

Sogneprest Knut Ertzeid i Gressvik menighet.

Åpent for alle aldre

Årets seremonier gjennomføres altså i Gressvik kirke 22. mai og i Onsøy kirke 29. mai, og for begge sogneprestene er det første gang de er med på denne måten å gjennomføre dåpsritualet.

– Jeg tror det blir kjempegøy! Dåp en av de morsomste tingene jeg gjør som prest. Og så liker jeg å finne nye måter å senke terskelen på, for å komme i kirken. Kanskje en del opplever at barrierene forsvinner gjennom tilbud som drop-in-dåp, sier Ertzeid i pressemeldingen.

Dørene holdes i utgangspunktet åpne fra klokka 11 til 13, og det presiseres at dette ikke bare er et tilbud for barn.

– Alle andre, unge som voksne – og godt voksne – er selvfølgelig også velkommen til å bli døpt. Det er aldri for sent, og vi skal ta godt imot dem, sier Ertzeid.

– Vi har kapasitet til å ta imot mange, og hvis dette viser seg å bli en stor happening legger vi likevel til rette for at alle som møter opp skal få gjennomført. Så selv om vi har satt opp noen tidspunkter, holder vi på så lenge vi må. Dette er også et åpent tilbud for absolutt alle i Fredrikstad, ikke bare dem som bor i Onsøy og på Gressvik, så har man gateadresse et annet sted i kommunen er man likevel hjertelig velkommen, legger Johansen til.

Mulighet for minifeiring

For dem som ønsker, blir det dåpsselskap på menighetssenteret i etterkant, helt gratis. Kirken stiller med kaker, saft og kaffe, så her er det anledning til å feire – i hvert fall med de nærmeste.

– I det denne artikkelen skrives gjelder fremdeles visse begrensninger for antall besøkende i kirker og tilhørende lokaler. Det er mulig å sjekke hvilke regler som til enhver tid gjelder, på nettsidene til kirken i Fredrikstad, understrekes det i pressemeldingen.

Også flere kirker i området har planer om drop-in-dåp nå på vår- og forsommeren. Glemmen kirke åpner dørene for dette lørdag 19. juni, opplyser Fredrikstad kirkelige fellesråd.

Mer fra Dagsavisen