Nyheter

Nabo til sliten kommunebolig: – Råtner på rot

Det må være dårlig økonomi for kommunen i å la boliger de eier forfalle, mener Astrid Olsen, som krever svar på hvordan det kan skje. Og det får hun.

Olsen bor i Tyrihjellveien på Begby, hvor en av Fredrikstads kommunale boliger er blant naboene. Huset skiller seg ut ved å bære preg av dårlig vedlikehold og ved å stå tomt og ubebodd, mener hun.

– Det var en familie som bodde der en periode, men nå har huset stått tomt lenge og ser ikke ut til å bli tatt vare på slik man skulle kunne forvente at en huseier tar vare på boligen sin, sier Olsen til Dagsavisen Demokraten.

Omtalt i 2018

Hun tok kontakt etter lengre tids frustrasjon over forfallet hun og naboene daglig er vitner til, og husker at Dagsavisen Demokraten omtalte nettopp forfall på kommunale boliger for et par år siden.

Det var før jul i 2018 at vi kunne fortelle at sju av kommunens 64 eneboliger sto tomme og var preget av forfall. Kommunen vurderte den gang om boligen i Tyrihjellveien skulle rives, selges eller renoveres etter at den hadde stått ubebodd i rundt tre år.

To og et halvt år senere står huset der fortsatt i dårlig forfatning, ifølge Astrid Olsen.

– Jeg har to ganger overfor kommunen etterlyst en framdriftsplan for dette huset og øvrige kommunale boliger som ikke er i bruk. Jeg som skattebetaler eier også disse husene, og jeg mener det må være dårlig økonomi i å la disse boligene stå der og forfalle, sier Olsen.

Jeg som skattebetaler eier også disse husene.

—  Astrid Olsen, nabo til kommunal bolig

Hun er mest av alt oppgitt over at verdier går tapt for fellesskapet, og at kommunen bruker så lang tid på å fatte beslutning om boligene de eier.

– Verdiene råtner på rot når husene verken renoveres eller selges. Derfor så jeg rødt da jeg i forrige uke leste i avisene om kommunedirektørens forslag til sparetiltak. For samtidig sitter kommunen på eiendom som den ikke tar vare på eller tjener inn på ved et salg, som i noen av tilfellene helt sikkert burde vært gjennomført for flere år siden, poengterer Olsen.

Selges, rives og fikses

Boligsjef Espen Strand Andersen i Fredrikstad kommune opplyser nå til Dagsavisen Demokraten at den kommunale boligen i Tyrihjellveien er besluttet solgt. Før vi var i kontakt med ham, har også den frustrerte naboen på Begby fått svar på epost, hvor boligsjefen skriver at huset i Tyrihjellveien og flere andre etter planen skal selges i løpet av våren.

«Men vi er underlagt lov om offentlig anskaffelse og må hente inn tilbud på meglertjenester da kommunen ikke har noen rammeavtale med noe meglerhus», opplyser han til Olsen, og legger til at framdriften også avhenger av intern kapasitet.

Boligsjefen begrunner også overfor Dagsavisen Demokraten de seige prosessene med blant annet ressurs- og kapasitetsmangel.

– Koronaperioden har også vært en faktor som har påvirket framdriften, men vi har nå en formening om hva som skal skje med de kommunale boligene som i dag står tomme, forklarer han.

Vi har hatt litt for mange oppgaver på litt for få hender over tid.

—  Espen Strand Andersen, boligsjef i Fredrikstad kommune

Og planen er følgende:

* Thorslundveien 14 på Byens Marker skal rives. Nyborgveien 23 på Kråkerøy skal selges i likhet med nevnte Tyrihjellveien 23.

* I O. J. Moumsvei på Torp ligger et hus som har vært benyttet som beredskapsbolig i forbindelse med pandemien. Bygget beholdes i porteføljen for kommunal tjenesteproduksjon.

* Ø. Sørensens gate 22, nabohuset til Karmel bedehus, ligger i et område som vil bli berørt av jernbaneutbyggingen, men regnes ikke som egnet til utleie fram til det må rives.

* Onsøyveien 89 ved Seutbrua var planlagt revet i forbindelse med jernbaneutbyggingen, men usikkerhetene rundt hvorvidt området vil bli berørt gjør at kommunen vil vurdere alternativene, eksempelvis salg.

* Det siste av de sju ubebodde kommunale husene per dags dato er Kreutzgate 2 A og B på Torp, som er et byggeprosjekt. Bygget er i ferd med å bli rehabilitert. Her kommer ti leiligheter i tillegg til de to leilighetene bygget allerede rommer. Dette prosjektet har ifølge boligsjefen tatt tid grunnet en lang prosess vedrørende reguleringsplanen.

Tiltak for å bli mer effektive

Boligsjef Espen Strand Andersen er smertelig klar over at beslutningsprosessene rundt forfalne kommunale boliger er langdryge. Én av årsakene til det er at det skal legges tverrfaglige vurderinger til grunn for en beslutning. Økonomiske, tekniske og boligsosiale faktorer spiller inn i avgjørelsen, forklarer han, og forteller samtidig at det blir tatt grep for at arbeidet skal gå raskere.

– Etat for bygg og eiendom har de siste årene vært gjennom flere vellykkede organisatoriske forbedringsprosesser, som har bidratt til å effektivisere og profesjonalisere etatens leveranser av eiendomstjenester. Boligbygg følger opp dette arbeidet og jobber nå med egen organisasjonsutvikling. Vi har hatt litt for mange oppgaver på litt for få hender over tid, og vi vil nå jobbe for å effektivisere og profesjonalisere tjenesteområdet i samarbeid med de øvrige virksomhetene i etaten – innen forvaltning, drift og vedlikehold.

På samme måte som bygg som huser kommunale tjenester og drift, skal også boligene framover følges bedre opp, ifølge Andersen.

– Det skal gjøres gjennom tilstandskartlegging og planlagt verdibevarende vedlikehold satt i system, forteller han.

Mer fra Dagsavisen