Nyheter

Her skal alle få like muligheter til å leve ut e-sportdrømmen

Fritidsklubben på Østsiden tar ungdommenes ønsker og den økende interessen for gaming på største alvor. Med drahjelp fra Sparebankstiftelsen DNB etablerer de nå et eget e-sportsenter.

– For noen år siden hadde vi en skolerunde med den brakka som kommunen blant annet bruker under valget, og spurte elevene rundt omkring om hva de ønsket seg. I den undersøkelsen dukket e-sport opp, og det var ganske mange som ville ha et sånn type sted – i tillegg til McDonald’s, smiler avdelingsleder Heine Knutsen ved Fritid i Fredrikstad Østsiden.

På kort tid har kommunens fritidsklubber fått tilslag på tre søknader om støtte til ulike prosjekter. Resultatet er til sammen over én million kroner til et bredere og mer attraktivt tilbud for ungdom både etter skoletid og i ferier. Ett av disse tiltakene er altså et splitter nytt e-sportsenter som allerede har begynt å ta form, og som skal stå helt ferdig til høsten.

– Dette har jo ikke akkurat blitt mindre populært de siste årene, så da vi nå fikk eksterne midler måtte vi bare kaste oss på, og føler vi har skutt gullfuglen, sier Knutsen.

Ungdommene bestemmer

Tre gaming-PCer kom på plass i slutten av april, takket være omdisponerte midler fra Barne- ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir). Med ytterligere 300.000 kroner innvilget fra Sparebankstiftelsen DNB skal det etter hvert bli til sammen ti stasjoner fordelt på to rom, som de unge brukerne selv skal bidra til å innrede.

– Nå har de endelig fått lov til å komme inn her igjen, så de skal være med og se på hvordan rommene skal se ut, hvilken type stoler og utstyr, alt sammen. Dette blir en spennende prosess, fastslår Knutsen.

– Vi gleder oss veldig over at vi endelig kan få realisert noe av det ungdommene drømte om den gangen. Vi har jo lokalene og mulighetene, med egen kinosal og en scene de kan ha finaler og sånt på. Så vi har alle fasilitetene her på huset, legger han til.

Fritidsklubblederen trekker også fram hvordan dette tilbudet kan bidra til å utjevne sosiale forskjeller.

– Dette er et lavterskeltilbud, og mange av brukerne våre har ikke tilgang på denne typen utstyr selv. Så tanken er at her er alle på like fot og får de samme mulighetene, sier han.

Avdelingsleder Heine Knutsen ved Fritid i Fredrikstad Østsiden viser fram det som skal bli fritidsklubbens nye e-sportsenter til konstituert kultursjef Tora Klevås i Fredrikstad kommune.

Mot toppen uten stigma

Og nettopp dette poenget underbygges av konstituert kultursjef i Fredrikstad kommune, Tora Klevås.

– I Fredrikstad er det noe sånt som 3.500 barn og unge som lever under fattigdomsgrensa, så dette er en veldig viktig del av samfunnsoppdraget vårt. Men det er viktig for oss at det ikke er stigmatiserende, at det ikke blir sånn «du går der ja, fordi du ikke har PC hjemme», sier hun.

– Det er derfor vi gjør dette så stort og bra, for at de som kommer hit skal ha det samme tilbudet som dem som sitter hjemme og gamer. Da blir også likheten større og stigmaet blir borte. Det er i alle fall håpet, supplerer Heine Knutsen.

For det nye senteret skal også være en arena for dem som ønsker å gjøre spillingen til en karrierevei.

– Mulighetene innenfor e-sport i dag er like store som i annen sport, og like godt betalt også, så det er mange som drømmer om det i stedet for å bli for eksempel fotballproff. Det gjelder også på streamingsiden, at de kan lære hvordan man gjør det, og hvordan man skal lykkes. Det er minst like mange av dem som drømmer om å bli en toppblogger eller lignende, legger Knutsen til.

Fellesskapsfølelse

Og fra ungdommene som har begynt å ta tilbudet i bruk, vanker det unison hyllest.

– Det er dritfett! Deilig at fritidsklubben blir med på den bevegelsen for å få fram gaming, for dette er jo også sport og noe som veldig mange ungdommer driver med, fastslår Didrik Fagerås Hansen.

– Og så vil de i tillegg gi muligheten til dem som ikke har råd til så sinnssykt bra utstyr selv, til å faktisk kunne være med og vise at de kanskje kan spille ut alle andre, skyter kompisen Fredrik Pettersen inn.

De to tilbringer gjerne noen timer daglig på ulike simulatorspill eller Minecraft, og det er fellesskapet gamingen skaper som appellerer.

– Vi gjør det bare for moro skyld, og det sosiale rundt det, som er dritbra. Her får man også litt den LAN-følelsen, at man sitter mange sammen i ett rom og spiller sammen, og når vi sitter hjemme snakker vi med hverandre over nett, utdyper Hansen og Pettersen.

Didrik Fagerås Hansen (t.v.) og Fredrik Pettersen tester e-sportsenteret ved Fritid i Fredrikstad Østsiden.

Ønsker å nå flere

Ved siden av e-sport-satsingen, har Fritid i Fredrikstad også fått 350.000 kroner til et prøveprosjekt med en egen månedlig klubbkveld for unge med nedsatt funksjonsevne.

– Vi ønsker dette prøveprosjektet da vi ser at denne gruppen ikke benytter seg av våre lokaler i våre åpningstider, opplyser konstituert kultursjef Tora Klevås i Fredrikstad kommune.

– De tilbudene vi har i dag er for alle målgrupper, men det kan kanskje være litt tryggere å møte første gang hvis det er sammen med andre som har en eller annen form for funksjonshemning, legger hun til.

Inspirasjonen er hentet fra Oslo, der et slikt tilbud har blitt en suksess, ifølge Klevås.

– Her er det også en balansegang, skal man blande ungdommer eller ha tilbud for enkelte målgrupper? Men dette har vært et ønske i Oslo, og blitt veldig populært, fordi at for noen unge har det kanskje vært det som har gjort at man får øynene opp for hva fritidsklubben er, og kan bruke tilbudet ordinært etterpå, sier Klevås.

I første omgang skal prosjektet testes ut ved klubben på Østsiden fra høsten av, for å se om det vil slå an også her.

– Når det er snakk om et eget tilbud til funksjonshemmede, så er det ikke bare til for eksempel de som sitter i rullestol, som man lett kan tenke. Det kan være mange andre funksjonsnedsettelser eller diagnoser som gjør at man har behov for å komme sammen med assistenten sin. Dette syns vi er et topp, meningsfullt, demokratisk og bra tilbud til befolkningen i Fredrikstad, sier Klevås.

Ferieløft

Sist, men ikke minst har det kommet inn 600.000 kroner fra Bufdir gjennom deres nasjonale tilskuddsordning for å inkludere barn og unge. Disse pengene skal gå til et utvidet tilbud ved fritidsklubbene i skoleferiene.

– Høst- og vinterferie har vi vanlig drift allerede, men så er dette også tenkt inn i utvidet jule- og sommeraktivitet. Vi har i dag stengt to uker i jula og åtte på sommeren, så når alt annet er stengt, er vi også borte. Derfor er det ønskelig å få til mer aktivitet i de månedene, for det er jo i fritida vi skal være her, sier Heine Knutsen.

Midlene kan også brukes til aktivitet utenfor fritidsklubbenes fire vegger.

– Det er vel tenkt en del på ekskursjoner og turer, noe mange ungdommer etterspør, fordi det handler om å ha med seg noen gode ferieopplevelser når skolen begynner igjen. Da kan det være veldig flott å være med på en tur til for eksempel Tusenfryd eller andre ting, avslutter Tora Klevås.

Mer fra Dagsavisen