Nyheter

Syngende brannmenn med viktig bål-beskjed: – Nå er det fryktelig tørt

Selv om tonene fra Fredrikstad brann-og redningskorps ikke akkurat er en fryd for øret, er budskapet om forbud mot åpen ild i skog og utmark klinkende klart.

– Vårt hovedbudskap er at vi ønsker å unngå skogbranner og større gressbranner, og vi er inne i en kritisk fase nå og noen uker framover før gresset blir ordentlig grønt, fastslår branningeniør Tomas Søland ved Fredrikstad brann- og redningskorps overfor Dagsavisen Demokraten.

Han spiller selv rollen som uansvarlig griller i den humoristiske kortfilmen (se video under) de publiserte på sine Facebook-sider fredag, i anledning det generelle bålforbudet som trådte i kraft 15. april og varer fram til 15. september. Mandag ettermiddag hadde filmen passert 120 delinger og 10.000 visninger med god margin.

– Sånn sett er vi veldig fornøyd. Vi lagde også en julevideo for noen år siden, og prøver å spre viktig informasjon om brannforebyggende arbeid med litt humor og glimt i øyet, sier Søland, før han legger til:

– Selv om det kanskje mest er det at folk syns det er litt artig, så er det jo et alvorlig bakteppe her. Nå er det fryktelig tørt i undervegetasjonen, og mye gammelt gress og kvist, så nå må man være ekstremt forsiktige.

Personlig ansvarlig

Bålforbudet er landsdekkende, og innebærer at det som hovedregel er forbudt å tenne opp bål eller grill i eller i nærheten av skog og annen utmark. Det er likevel lov der det er opplagt at det ikke kan starte en brann, for eksempel hvis det ligger snø på bakken eller har regnet i lang tid. Ingen av disse faktorene er imidlertid aktuelle verken i Fredrikstad-området eller store deler av landet for øvrig akkurat nå.

– Det finnes vel ingen regel uten unntak, og man kan alltid finne et smutthull for å fyre opp et bål eller en grill i marka. Det vi først og fremst ønsker fokus på, er at folk skal tenke seg om noen ganger ekstra. Og er man i tvil, så lar man være, sier Søland.

Han oppfordrer samtidig alle til å sette seg godt inn i hvilke lover og regler som gjelder lokalt i tillegg til det generelle nasjonale forbudet, fordi det kan være variasjoner fra kommune til kommune.

– Det vi ønsker å få fram er at når du tenner på det bålet eller den grillen, så er det du som står som ansvarlig hvis det skulle dra av gårde. Med andre ord tar man på seg et veldig stort ansvar hvis man fyrer opp nå. Det ansvaret gjelder like mye utenfor forbudsperioden, men nå er det ekstra tørt og all statistikk tilsier at det er høyere risiko. Tar man en runde på Sør- og Østlandet har det nok vært oppdrag i nær sagt alle kommuner den siste tida, sier Søland.

Senest søndag måtte brannmannskapene som dekker Fredrikstad og Hvaler rykke ut til en gressbrann.

– Vi hadde et oppdrag ute i Torsnes, der det gikk med 2–300 kvadratmeter. Det er for så vidt ikke så mye, men vi var heldige med at det ikke blåste noe særlig. Så langt i løpet av april har vi vel hatt sju-åtte mindre hendelser vi har måttet rykke ut på, sier Søland.

Lunefulle engangsgriller

I tillegg kan han fortelle om to branner i søppeldunker, som mest sannsynlig skyldes engangsgriller som ikke har blitt ordentlig slukket.

– Jeg må si at folk flest stort sett er flinke og opptatt av å overholde bålforbudet, og det ser man også på at vi har hatt såpass få hendelser. Det kanskje ikke alle er så flinke til, er å slukke engangsgriller skikkelig. Dette har vi også litt ekstra søkelys på i disse dager, understreker Søland.

Jeg vil slå et slag for pølser på termos.

—  Tomas Søland branningeniør

Han minner om at det heller ikke er lov å grille på svaberg, fordi det kan ødelegge berggrunnen. En annen utfordring er at enkelte bare lar grillen stå etter at de er ferdige, noe som også gjør dette til et avfallsproblem.

– Miljøavdelinga i kommunen er veldig opptatt av dette, og det har blant annet blitt satt ut egne dunker for engangsgriller flere steder der mange ferdes.

– På Hvaler opplevde vi også et tilfelle av brann i en søppelbøtte ved bystranda, og dagen etter hadde kommunen fått på plass en slik dunk. Slike tiltak kan være nok til å få folk til å skjønne at de må kvitte seg med grillen på riktig måte, mener Søland.

Og han regner ikke med at de blir arbeidsledige i tida som kommer heller.

– Folk er veldig mye ute på tur for tida, forståelig nok. Ikke bare er det fint vær, men det er også koronatid, så det er den måten vi kan treffes på. Nå har tørka akkurat begynt, så vi forventer flere oppdrag. Og en ting er de som båler, men det skal ikke mer til enn at det gnistrer litt fra et tog eller en bil. Det kan være mange kilder til at det oppstår små og store branner, utdyper Søland.

Termos-varianten

I videoen fra Fredrikstad brann- og redningskorps «trues» det med at man må ha med seg det lettere tonedøve og noe ensporede koret som turfølge hvis man ønsker bålkos i marka i disse dager, og selv om dette er satt på spissen er det ifølge branningeniøren ikke så langt fra realiteten.

– Vi oppfordrer folk til å være ekstra påpasselige nå, og får jeg en telefon fra noen som spør om de kan fyre opp et bål eller en grill ute på tur, så svarer jeg at det kan gå greit, men at de må huske på at det er de som står til ansvar hvis det går galt, sier Søland.

– I de aller fleste tilfellene dropper de da det bålet, og det beste rådet er som sagt at «er man i tvil, så la være», fortsetter han.

Søland løfter i stedet fram en god gammel turklassiker som et trygt alternativ.

– Jeg vil slå et slag for pølser på termos, det funker det og!