Nyheter

Eneste norske deltaker i sjakk-EM: Anna fra Torsnes konkurrerte mot 15 land

11 år gamle Anna Blauhut er allerede et talent sjakk-Norge er i ferd med å merke seg. Nå har Torsnes-jenta også fått et EM for amatører i sjakk på merittlista.

– Fryktelig morsomt å delta selv om jeg bare kom på en 179. plass da, forteller Anna som benket seg til sjakk-brettet lørdag for å bli sittende i to stive døgn og spille før hun måtte gi tapt for sine motstandere ute i Europa.

Digitalt samspill

Til sammen 424 amatørspillere fra hele kontinentet deltar i disse dager i European Online Amateur Chess Championship.

Anna Blauhut, som er sittende regjerende østfoldmester for ungdom, var ifølge faren og den profesjonelle sjakk-læreren Holger Blauhut, eneste nordmann i mesterskapet som foregikk på Teams.

Bedre enn forventet

– Bare det å få være med å spille mot hele Europa er både stort og uvirkelig. Og selvfølgelig veldig spennende, sier elleveåringen stolt etter at hun hadde spilt 17 partier mot spillere fra 15 land - deriblant Sverige, Hellas, Romania, Tyrkia, Italia og England.

Pappa Holger legger ivrig til:

– Det ble spilt åtte runder på lørdag med betenkningstid på ti minutter per parti pluss to sekunder per trekk per spiller. Etter disse åtte rundene kvalifiserte de 250 beste seg til finalen på søndag. Anna oppnådde 4,5 poeng og havnet på 154. plass – og fikk dermed lov til å delta i finalen på søndag, forteller faren og fortsetter:

– I første runde i finalen ble det et litt uheldig tap mot en 20-åring fra Romania som havnet på 8. plass til slutt. Anna spilte likevel sterkt og fikk begge dager et bedre resultat enn som kunne forventes ut fra hennes ratingtall, det vil si plasseringen i verdensrangs-lista, forklarer Annas pappa, som i mange år har spilt sjakk internasjonalt.

Bedre å spille ansikt til ansikt

Nå ser både Anna og Holger mest av alt fram til at de igjen kan møte sine venner i Fredrikstad Schackselskap. Kanskje kan det skje allerede før sommeren, men i hvert fall til høsten tror de to.

– Det er noe annet å se motstanderen din ansikt til ansikt enn gjennom en skjerm. Siden mars i fjor har det bare vært sjakk i «cyber». Derfor gleder vi oss som alle andre til å kunne møtes igjen, understreker det unge talentet som også har tre sjakk-NM for jenter på CV-en.

– Du er bare 11 år og har allerede flere ganger spilt sjakk med folk fra andre land; blir du også en språk-mester?

– Vel, jeg forstår det aller meste som sies på engelsk som jo er språket vi snakker i internasjonale mesterskap. Men jeg vet ikke om jeg er like god på å snakke engelsk? humrer Anna overfor sin smilende pappa fra Tyskland.






Mer fra Dagsavisen