Nyheter

1. mai i Fredrikstad: – Alle arrangementer avlyst

Heller ikke i år vil «Internasjonalen» og de andre arbeidersangene bli å høre i Fredrikstads gater 1. mai. Derimot skal det lages en rekke video-opptak slik at publikum får følelsen av at kampdagen ikke er glemt.

Korpsene går gjennom gågata på 1. mai 2017 i Fredrikstad.

– Det har vært svært vanskelig å forberede den store dagen i år også. Gode tanker, planer og prosjekter har blitt kansellert nesten like fort som de har blitt til, forteller lederen av 1. mai-komitéen Grethe Berntsen til Demokraten.

– Opplev dagen på skjerm

Få dager før påske besluttet imidlertid Berntsen og komitéen å sette en strek over absolutt alle fysiske arrangementer.

– Vi endte til slutt opp med å lage en drive-in-1. mai på Tollbodplassen hvor folk kunne kjøre innom for å høre taler og appeller. Jonas Gahr Støre ble sogar spurt om å være hovedtaleren. Men da de siste innstrammingene kom i midten av mars, måtte også denne planen droppes, forklarer en alvorstynget Berntsen.

Grethe Berntsen, leder av 1. mai-komiteen i Fredrikstad.

Nå blir det 1. mai-avvikling som i korona-året 2020 – det vil si med lyd og bildeopptak fra både Litteraturhuset, fra gatene i sentrum og fra parkene hvor de tradisjonelle kransnedleggelsene gjennomføres.

– Vi må gjøre det beste ut av det. Det viktige nå er å lage reserveløsninger slik at folk i hvert fall får en virtuell opplevelse av den store dagen. Derfor vil det planlagte arrangementet på Litteraturhuset, hvor Jens Olav Simensen intervjuer Yngve Hågensen, bli lagt ut på nettet. Med andre ord: samtalen blir tatt opp for så å bli strømmet. Det samme vil skje ute i gatene. Vi tar fram fanene og filmer dem slik at seerne «kan gå» etter sin respektive fane. Og i Kirkeparken, på Krigskirkegården på Østsiden og ved 22. juli-monumentet vil kransene bli lagt ned. Om jeg så skal gjøre det selv foran et kamera! humrer Berntsen overfor avisa.

Tidligere LO-leder Yngve Hågensen i juleintervju med Dagsavisen Østfold.

Vil gi korpsene støtte

For byens musikkorps er fraværet av 1.- og 17. mai framfor alt trist og leit. Om den økonomiske siden sier Grethe Berntsen dette om 1. mai-dagen:

– Korpsene som vi alltid engasjerer har som kjent en viktig inntekt for oppdraget denne dagen. Overfor 1. mai-komitéen har flere korps også signalisert at de gjerne vil ut å marsjere i gatene. Vi fikk til en kompensasjon i fjor, i år er vi bedt av formannskapet om å sende inn en ny søknad, forklarer komitélederen og viser til et brev fra kommunen 12. mars. Hvorpå hun understreker:

– Selv om vi foreløpig ikke har fått noen støtte fra kommunen, regner jeg med at dette ordner seg underveis. Korpsene er en viktig del av denne feiringen, derfor må vi bidra til å støtte dem så godt vi kan selv om de ikke får gjennomført spillingen som vanlig, poengterer Grethe Berntsen overfor Demokraten.