Nyheter

Ordførere krever målrettet pengestøtte til lokalt næringsliv

Ordførerne i Fredrikstad og Hvaler varsler krisetilstander for lokalt næringsliv og arbeidstakere etter at det ble innført strenge, felles smitteverntiltak for Viken som region. Jon-Ivar Nygård og Mona Vauger (begge Ap) krever handling fra regjeringen.

– En rettferdig krisepolitikk må også innebære at kommunene som er mest rammet får mulighet til å hjelpe eget næringsliv nå, sier Hvaler-ordfører Mona Vauger i en felles pressemelding fra henne og Nygård.

52 kommuner, blant dem Fredrikstad og Hvaler, fikk svært knapt med tid til omstilling da regjeringen varslet mandag kveld om nye, felles smitteverntiltak for hele Viken fylke samt Gran kommune i Innlandet fra midnatt. Tiltakene innebærer i praksis en nedstenging av samfunnet. Blant annet måtte kjøpesentre, butikker og en rekke velferds- og fritidstilbud stenge.

Det gir dramatiske konsekvenser for næringslivet i Fredrikstad og på Hvaler, hvor mange nå blir permittert og går ut i ledighet, mener Nygård og Vauger.

– Folk opplever utrygghet for inntekt og arbeid og næringslivet frykter for bedriftenes framtidige eksistens, advarer de.

Størst hjelp der nøden er størst

Både Fredrikstad og Hvaler var blant 13 kommuner som i møte med Statsforvalteren ba om å få slippe de regionale smitteverntiltakene. Nygård bekrefter overfor Dagsavisen Demokraten at frykten for et lidende lokalt næringsliv var en hovedgrunn til det.

– Ja, det var det. Vi var bekymret for om tiltakene var forholdsmessige med tanke på smittesituasjonen i Fredrikstad på det tidspunktet. Samtidig forstår vi at det er vanskelig med ulike tiltak i nabokommuner, som for eksempel kan føre til at man flytter handelen og dermed også folk fra én kommune til en annen, sier Nygård.

De to ordførerne mener det er viktig at regjeringen nå «leverer» på å sette i gang målrettede, økonomiske tiltak for kommunene som er hardt rammet. Kommunene er allerede tildelt midler til fordeling fra Stortinget, men det er ikke nok, framholder de.

– Krever dere at nye hjelpepakker først og fremst skal treffe kommuner med høy smitte eller kommuner der lokalt næringsliv blør som følge av nasjonale tiltak, Nygård?

– Det henger jo litt sammen, riktig nok ikke helt uten nyanser, men hovedfokuset vårt er at økonomiske hjelpetiltak settes inn der smitteverntiltakene har størst, negativ effekt, sier Fredrikstad-ordføreren og førstekandidaten til Stortinget for Østfold Ap til Dagsavisen Demokraten.

Stemt ned i Stortinget

Ap har i Stortinget foreslått en ordning som innebærer mer penger til kommunene. Forslaget er mer målrettet enn det flertallet vedtok, mener Nygård. Ap foreslo 2 milliarder kroner i «bedriftspakka» til kommunene, 250 millioner mer enn flertallet vedtok.

Ap har også foreslått en egen støtteordning for mindre bedrifter som rammes hardt av lokale smitteverntiltak i de områdene der smitten har vært høyest.

Jeg tror ikke siste ord er sagt.

—  Jon-Ivar Nygård, Fredrikstad-ordfører (Ap)

– Arbeiderpartiet har i Stortinget foreslått målrettede grep, som dessverre ikke har fått flertall, sier Nygård.

Har dere noen tro på at regjeringen snur etter at de har vært med på å stemme ned forslaget i Stortinget?

– Det vil ikke overraske meg om flere partier ser behovet. Nå er vi inne i en ny smittebølge med nye dramatiske tiltak, som gir nye dramatiske konsekvenser for lokalt næringsliv og arbeidstakere. Jeg tror ikke siste ord er sagt, svarer Nygård.

Bedrifter vil at arbeidsgiver dekker mindre av permitteringslønna

NTB har etter Viken-nedstengingen stilt Arbeids- og sosialdepartementet spørsmål om det er aktuelt å endre reglene for hvor mange dager arbeidsgiver må dekke lønn ved permitteringer. Det krever NHO, bedrifter og Frp at regjeringen gjør umiddelbart.

Departementet svarer nyhetsbyrået at ordningene vurderes fortløpende, og at perioden er kuttet fra 15 til 10 dager sammenlignet med før pandemien. Bedriftene ber om at denne kuttes til to dager, slik den var i fjor vår da Norge stengte ned.

– Vi må se alle de tiltakene og ordningene som treffer bedrifter og arbeidsplasser i sammenheng, sier statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet til NTB.

Einan viser til at kompensasjonsordningen for næringslivet og ordningen med tilskudd til kommuner med høy ledighet kan bøte på ulempene ved smitteverntiltak.

Åpningen av Friluftshuset på Storesand 
Ordfører Mona Vauger, Hvaler
Ordfører Jon-Ivar Nygård, Fredrikstad

– Pakkene ikke for oss som bor på landet

I turistkommunen Hvaler merkes nedstengingen godt, da påsken gjerne markerer sesongåpning for restaurantnæringen i øysamfunnet. Ordfører Mona Vauger sier hun er oppriktig lei seg og bekymret på vegne av lokalt næringsliv.

Vår hjørnesteinsbedrift er alle de små.

—  Mona Vauger, Hvaler-ordfører (Ap)

– Ja, her har jo for eksempel restaurantene planlagt sesongåpning og gjort store innkjøp. Jeg har fått flere meldinger om at mange må permitteres, om øl som må helles ut og mat som går i dunken. Mye av maten på restaurantene er jo ferskvarer, som når det for eksempel arrangeres skreiaften og det er kjøpt inn et stort parti. Konsekvensene for Hvalers næringsaktører er veldig trist å registrere, de rammes hardt, sier Vauger til Dagsavisen Demokraten.

Hun påpeker at Hvaler har et lavt smittetrykk og at det var naturlig å be om unntak da kommunen likevel ble omfattet av de felles, regionale smitteverntiltakene fra tirsdag.

– Det er helt nødvendig at regjeringen finner løsninger for økonomiske krisepakker nå, som treffer også her. Vi har veldig mange små virksomheter, hvorav mange faller mellom to stoler i tiltakspakkene. Disse pakkene er ikke innrettet for oss ute på landet. Vår hjørnesteinsbedrift er alle de små, og nå er jeg veldig bekymret for dem, sier Hvaler-ordføreren.

---

Tiltaksnivå A

Følgende tiltak vil gjelde for kommunene som er omfattet av tiltaksnivå A (særlig høyt tiltaksnivå, regulert i covid-19-forskriftens kap. 5A):

Barnehager, skoler, universiteter, høyskoler og fagskoler

Gult tiltaksnivå i tråd med trafikklysmodellen gjelder for skoler og barnehager som for resten av landet. Det må gjøres lokale vurderinger i tråd med smittesituasjonen, det vil si at kommunen som smittevernmyndighet kan beslutte at det skal være rødt nivå der det er nødvendig ut fra en smittevernfaglig vurdering. Regjeringen vil likevel kunne gi nasjonale anbefalinger om rødt tiltaksnivå om situasjonen tilsier det.

Lokalene ved universiteter, høyskoler og fagskoler stenges for alle studenter og undervisningen gjøres digitalt. Ansatte følger reglene for arbeidslivet for øvrig.

Arrangementer

Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.

Digitale arrangementer med maksimalt fem personer til stede, i tillegg til utøvere og annet nødvendig produksjonspersonell, er tillatt.

Idretts- og fritidsaktiviteter

Det er ikke tillatt å organisere idrettsaktivitet for voksne og unge (med ett unntak, se under). Det samme gjelder fritidsaktiviteter som organiserte øvelser, trening og prøver for kor, korps og teater.

Det blir tillatt med utendørs idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år, så lenge dette skjer i grupper på inntil 10 personer og alle deltakerne kommer fra samme kommune. Det anbefales at aktivitetene foregår på en slik måte at man kan holde minst to meters avstand mellom deltakerne.

Arbeidsplasser

Påbud om hjemmekontor for alle som kan. Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig. Arbeidsgivere skal kunne dokumentere at beskjed om hvordan dette skal gjennomføres i virksomheten er gitt ansatte. Reise til arbeid må anses som strengt nødvendig. Likevel vil krav om hjemmekontor gjelde for dem som har mulighet for dette.

Butikker og tjenester

Alle butikker og varehus skal være stengt, med disse unntakene:

Matbutikker, inkludert kiosker, helsekost og andre som i hovedsak selger matvarer.

Utsalgssteder som i hovedsak selger dyrefor og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr

Apotek, bandasjister, optikere, Vinmonopolet og en-til-en tjenester som frisør, hudpleier, tatovører mv.

Helsefaglige virksomheter, som fysioterapeuter, kiropraktorer, fotterapeuter mv.

Bensinstasjoner

Salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjon

Lager- og grossistdelen i forretninger som selger til håndverksvirksomhet og lignende

Butikker og varehus kan holde åpent for avhenting av forhåndsbetalte bestilte varer når det er etablert smittevernfaglig forsvarlige løsninger for utlevering av varene.

Restauranter, kafeer, barer og hoteller

Serveringssteder stengt, men det er tillatt med take away.

Skjenkestopp.

Serveringssteder på hoteller kan servere mat til overnattende gjester.

Følgende virksomheter og steder skal holde stengt

Treningssentre.

Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende.

Tros- og livssynshus, med unntak ved begravelser og bisettelser og samtaler mellom representant for tros- og livssynssamfunn og enkeltpersoner.

Biblioteker.

Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder.

Museer.

Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.

Andre offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs.

---

Mer fra Dagsavisen