Nyheter

Knut (60) bygger sykehjem der han pleide å ake som gutt

Som liten gutt hadde Knut Håkensen akebakken sin her om vinteren. Nå leder han kommunens gigantprosjekt på Ørebekk, som kanskje skal huse far, tanter og onkler i framtiden.

Nye Onsøyheimen er snart i sikte, nå som ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) tok det symbolske første spadestikket (med gravemaskin), som innviet byggeplassen onsdag. Sentral i byggeprosessen for det nye sykehjemmet er en Gressvik-mann, som selv vokste opp bare et par småsteinkast fra de store steinblokkene som foreløpig preger anleggsplassen.

Da var jeg liten, det var midt på 60-tallet.

—  Knut Håkensen, prosjektleder

Knut Håkensens barndomshjem ligger i Parkveien, og som liten gutt i årene før gamle Onsøyheimen sto ferdig i 1969, hadde han akebakken rett på oversiden av sykehjemstomta. Der lå en bondegård på den tiden.

– På baksiden her var det en naturlig bakke, som vi akte i på vinteren den gang det alltid var mye snø. Da var jeg liten, det var midt på 60-tallet, mimrer Håkensen.

Nå er han kommunens prosjektleder for prestisjesykehjemmet, som skal romme fem etasjer med hver sin avdeling og har et budsjett på over en halv milliard kroner – et av Fredrikstad kommunes største byggeprosjekter gjennom historien, ifølge ordføreren.

Håkensen har først og fremst positive følelser knyttet til å legge barndommens akebakke i grus.

– Han som eide bondegård og grunn på 60-tallet solgte jo tomta til Onsøy kommune, med det for øyet at det skulle bygges et sykehjem her. Så han hadde vel et ønske om det selv. Jeg tenker at jeg får lov å være med på å ta den intensjonen videre, og bidra til å bygge et nytt og bedre sykehjem. Nå blir det et større bygg med plass til enda flere, som kommunen har behov for, poengterer han.

Onsøyheimen anleggsplass

Kanskje far flytter inn

Kanskje bygger Håkensen et framtidig hjem, omsorgs- og pleietilbud for flere familiemedlemmer. Han har selv en far, og både tanter og onkler i Onsøy, som brått kan komme til å bli beboere på nye Onsøyheimen, forteller han.

– De skal vel kanskje bo her på sine siste dager. Og noen år senere er jeg kanskje her selv, humrer prosjektlederen.

Ordfører Jon-Ivar Nygård betegnet byggeprosjektet som et veldig viktig velferdspolitisk løft for Fredrikstad før han tok plass bak spakene i gravemaskinen foran steinmassene, og fikk en barndomsdrøm i oppfyllelse da han med noenlunde stø hånd styrte grabben ned i grunnen og tok det symbolske første spadestikket.

– Nå håper jeg at du blir gjenvalgt, bare så det er sagt, men skulle du bli arbeidsløs..., fleipet prosjektleder Tore-Jan Rønning hos Asker Entreprenør, uten å ha fått med seg at ordføreren – uansett valgresultat ved neste kommunevalg – har planer om å styre landet fra stortingsbenken.

Onsøyheimen anleggsplass

Et samlingspunkt for Gressvik

Gamle Onsøyheimen hadde 64 plasser til beboere mens det nye sykehjemmet skal huse 120. På hver av de fem avdelingene blir det tre boenheter med åtte personer i hver, spesielt tilrettelagt for personer med demens, ifølge Nygård.

– Dette prosjektet er samtidig et viktig løfte til velgerne fra oss som styrer byen, påpekte han i sin tale til noen frammøtte politikere og kommuneledere, og utdypet:

– Eldrebølgen er over oss, som i resten av den vestlige verden, og behovet for sykehjemsplasser blir ikke mindre i årene som kommer. Vi er samtidig ganske sikre på at økningen i antall eldre, og utfordringene det medfører, må løses gjennom andre boformer, hjemmesykepleie og velferdsteknologi. Så vil jeg understreke at det ikke blir 120 nye plasser i tilvekst for kommunen, men det er lagt opp til fra bystyrets side en forsiktig vekst i antall sykehjemsplasser i byen vår. Jeg vil si at nye Onsøyheimen først og fremst er et enormt kvalitetsløft i tilbudet vi gir til dem som har behov for institusjonsomsorg, slo Nygård fast.

Inn i det nye sykehjemmet skal det også bygges et dagsenter, og omsorgstilbudet skal blant annet bestå av det nyeste innen velferdsteknologi. Det legges opp til flere såkalte allrom med blant annet kinomuligheter, og sykehjemsbygget skal i tillegg huse kafé, frisør og fotpleie.

– Vi ønsker at det skal bli en heim for flere enn dem som bor der, en åpen institusjon med en inviterende holdning til nærmiljøet rundt, og håper det blir et samlingspunkt for lokalmiljøet på Gressvik, sa ordføreren.

Onsøyheimen anleggsplass

– Er i rute

Anleggsperioden har allerede pågått i noen uker, først og fremst med sprengningsarbeider. Per onsdag var det ifølge entreprenøren kjørt ut rundt 15.000 tonn løsmasse og cirka 7.000 tonn steinmasse. De er ikke ferdig. Totalt anslås det at i underkant av 30.000 tonn masse skal bort.

– Vi er i rute, har støpt et par fundamenter og begynt å stålpæle for å forankre bygget til fjell. Betongarbeidene starter for alvor om halvannen uke til, fortalte prosjektleder Rønning.

Nye Onsøyheimen skal stå ferdig i desember 2022, men mye av framdriften i byggingen vil være synlig de neste månedene.

– Like over påske vil man kunne se at det skal stå et hus her, og vi har en ambisjon om at bygget innen utgangen av oktober skal være tett, noe som er en viktig milepæl for oss som bygger, sluttet Rønning.

Onsøyheimen anleggsplass

Mer fra Dagsavisen