Nyheter

Stor økning i antall registrerte valper – dette var de mest populære hunderasene i 2020

Tall fra Norsk Kennel Klub viser at det ble registrert over 2.500 flere nye rasehunder i Norge i fjor sammenliknet med 2019, en økning på nesten ti prosent. Også i Fredrikstad var det en tilsvarende vekst, mens det i Viken økte med over 15 prosent. – Naturlig å tenke at koronapandemien har bidratt, sier NKK.

I Viken fylke ble det registrert hele 7.090 nye valper av rasehunder i året som gikk, over 900 flere enn i 2019, viser statistikken fra Norsk Kennel Klub (NKK). Den aller mest ettertraktede hunderasen i storfylket var Staffordshire bull terrier (279 registrerte valper), fulgt av Labrador retriever (276) og Cocker spaniel (220).

Disse tre rasene var alle også å finne på den nasjonale topp 10-lista for fjoråret, og de to førstnevnte var også helt øverst på lista i Østfold året før det igjen, men med omvendt plassering.

– At disse hundene er så populære gjenspeiler nok det aktive livet mange familier lever i Norge. Svært mange av rasene på topplista er raser som krever mye fysisk og mental stimulering for å trives optimalt, og passer derfor til personer med en aktiv livsstil, som liker å gå gode turer. Samtidig er de fine familiehunder, kommenterer medie- og politisk rådgiver Kjetil Vataker Johansen i NKK.

Les også: Avslørt for valpesmugling via bakveier

Soleklar landsfavoritt

Aller øverst på den nasjonale lista over nye registrerte valper i 2020 tronet Border collie (1.369 nyregistreringer), som den har gjort hvert år siden 2016. Denne hunderasen er også svært populær i både Viken og Fredrikstad, med henholdsvis 5. og 7. plass.

– Border collien er en gjeterhund, og er nok høyt oppe på listene nasjonalt nettopp av den grunn. Samtidig appellerer nok border colliens intelligens og lærevillighet til mange hundekjøpere, men man må være klar over at denne rasen også lærer dårlige manerer like hurtig som den lærer de gode. Er man sikker på at man kan gi hunden tilstrekkelig stimulering kan border collien være en fin rase for mange aktive hundeeiere, med sine allsidige bruksegenskaper, sier Johansen om «folkets favoritt».

Ser man på Fredrikstad-tallene, ble det registrert til sammen 377 nye rasevalper i 2020, mot 344 året før – en økning på snaut ti prosent. Her var Jack Russell terrier aller mest populær, mens de neste plassene på lista bekles av Shetland sheepdog og normalhåret Schäferhund.

Les også: Dette var de mest populære hunderasene i 2019 (+)

FOTO: CF-Wesenberg@kolonihaven.no #cfwesenberg

Rådgiver Kjetil Vataker Johansen i Norsk Kennel Klub mener det er godt mulig at etterspørselen etter hund i Norge i 2020 var enda større enn deres tall over nyregistrerte valper viser. Foto: CF-Wesenberg

– Stort mangfold

Av raser som ikke var inne på topp 10 på landsbasis, men som var blant de aller mest attraktive i Fredrikstad finner man både korthåret Chihuahua, Dansk-svensk gårdshund, Pomeranian og Whippet.

– Selv om enkelte raser er mer populære enn andre, er det likevel et stort mangfold i hvilke raser folk skaffer seg. Det viser nok at folk er flinke til å ta seg tid og velge riktig rase til seg og sitt liv. At for eksempel Fredrikstad-tallene skiller seg litt ut kan det være mange grunner til, én årsak kan nok være en tendens til at de noe mindre rasene er mer populære i byer, mens de større rasene foretrekkes av flere som bor litt mer landlig, mener Johansen.

– Hver rase vil ha sine særegenheter, og i valg av hund handler det om å finne den rasen som passer til sitt liv. Heldigvis er mange flinke til å vurdere de ulike rasene og hva som kan passe seg. At enkelte raser skiller seg ut som mer populære enn andre er nok at de i stor grad at de rett og slett passer til en stor gruppe mennesker. Helt vanlige familier i Norge, som er glade i å gå på tur og i å aktivisere hunden, fortsetter han.

På Hvaler var det en ganske jevn fordeling blant de 32 nyregistrerte hundene i fjor, med Staffordshire bull terrier og Pomeranian på en knepen delt førsteplass med tre hver. I Råde var Labrador retriever en soleklar ener, og sto for en tredjedel av de 66 valperegistreringene.

Les også: Advarer mot hundemarkedets skyggesider (+)

Trolig korona-effekt

En ting som er klinkende klart både lokalt, på fylkesplan og nasjonalt, er at interessen for å skaffe seg hund og gjøre alvor av den interessen vokste stort i løpet av 2020. Både i Fredrikstad og på landsbasis økte andelen nyregistreringer med nesten ti prosent, og i Viken med over 15 prosent.

– Det er jo naturlig å tenke at restriksjonene som myndighetene har innført i forbindelse med koronapandemien har bidratt til den økte etterspørselen etter hund. Folk tilbringer mer tid hjemme, og har nok bedre tid til å ta seg av en valp, som tross alt krever svært mye oppmerksomhet og oppfølging, sier Johansen.

Han understreker at NKK ikke kjenner til bakgrunnen for hvorfor hver enkelt kjøper ønsker seg hund, og at det derfor sikkert også kan være flere faktorer som spiller inn, men at koronasituasjonen likevel altså skiller seg ut blant de mulige forklaringene til valpeveksten.

– Det kan også hende at etterspørselen er større enn det våre registreringstall viser, for selv om etterspørselen går i taket over natta vil ikke en ansvarlig oppdretter bare kaste seg rundt for å avle frem flest mulig hunder. Oppdrettere som registrerer hunder hos NKK har blant annet en rekke etiske grunnregler for avl og oppdrett de må følge. Det handler om å basere avlen på langsiktige mål og kombinere avlsdyr som fremmer god mental og fysisk helse for valpene. Disse oppdretterne driver med andre ord med avl og oppdrett med bakgrunn i en genuin interesse for hundene og rasen, og ikke med mål om å selge flest mulig hunder, legger Johansen til.

Les også: Katt forsøkt smuglet over Svinesund måtte rett i karantene – reddet fra avlivning

Topp 10 populære hunderaser i 2020

Nasjonalt (antalll registrerte):

1. Border collie (1.378)
2. Staffordshire bull terrier (1.026)
3. Golden retriever (912)
4. Engelsk setter (838)
5. Norsk elghund grå (811)
5. Labrador retriever (811)
7. Schäferhund normalhår (710)
8. Cocker spaniel (656)
9. Shetland sheepdog (608)
10. Jack Russell terrier (590)

Viken:

1. Staffordshire Bull Terrier (279)
2. Labrador Retriever (276)
3. Cocker Spaniel (220)
4. Norsk elghund grå (198)
5. Border collie (190)
6. Jack Russell terrier (182)
7. Golden retriever (174)
7. Pomeranian (174)
9. Engelsk setter (173)
10. Shetland sheepdog (168)

Fredrikstad:

1. Jack Russell terrier (22)
2. Shetland sheepdog (19)
3. Schäferhund normalhåret (13)
4. Chihuahua korthåret (12)
4. Dansk-svensk gårdshund (12)
6. Engelsk setter (11)
7. Border collie (10)
7. Whippet (10)
7. Pomeranian (10)
7. Staffordshire bull terrier (10)

Mer fra Dagsavisen