Nyheter

Med arkitektblikk på ny bebyggelse

13 gamle hus skal erstattes av 69 boenheter, som skal smelte inn i omgivelsene ved Fagerliveien, er arkitektenes plan. Slik tenker de å få det til.

Bilde 1 av 5

Under Kringsjåfjellet ligger en gammel klynge av eneboliger som skal rives. Hele denne delen av Fagerliveien får et ansiktsløft når moderne boliger skal reises på samme sted.

Det blir åtte bygg som til sammen skal romme 61 leiligheter i tillegg til åtte rekkehus, kalt byhus i prosjektet.

Bor selv i området

Men omgivelsene tilhører en annen tid og har innslag av en variert fargepalett, i motsetning til den grå husklynga som skal bort. Med innsyn fra oven ligger blokkbebyggelse som med et arkitektblikk ikke regnes som en del av Fagerlia.

For øvrig spiller farger, materialer og høydeforskjeller i to retninger en viktig rolle i oppgaven som tre Fredrikstad-arkitekter har fått: Å sørge for at den nye bebyggelsen smelter sammen med omgivelsene.

– Vi kjenner området veldig godt, alle tre, ettersom vi alle bor i nærområdet, og har med oss som grunnlag i prosjektet at vi skal tilpasse oss nærmiljøet, både omkringliggende bebyggelse og naturomgivelser. Vi har derfor jobbet veldig med hva som kan bryte ned bygningsmassen, eller skalaen, på denne terrengmessig komplekse tomta, forklarer arkitekt Lene Nærland i SG Arkitekter til Demokraten.

Les også: Teglverksmonumentet fortsatt i skuffen etter flere år (+)

Les også: Oppretter «ringevenn»-ordning for ensomme eldre i Fredrikstad (+)

De nye husene skal framstå i en helhet for området, men samtidig gi uttrykk for individualitet.

– Byggene skal leses som flere hus satt sammen, og hver for seg gi et rikere visuelt uttrykk, forklarer Nærland.

(Saken fortsetter under bildet)

Boligene under blokkene skal rives og erstattes med ny bebyggelse.
Fagerlia slik det kan bli seende ut når de nye boligene er på plass.

De to bildene viser hvordan Fagerlia framstår i dag og hvordan det er tenkt at det skal bli. Foto/illustrasjon: SG Arkitekter

– Ikke et forsøk på å «live opp»

Her blir blant annet sammensetningen av farger viktig, og det er det Nærlands kollega, arkitekt Anders Rognerud som har ansvaret for. På de foreløpige skissene ser vi en fargevariasjon på kledninger i oker (varm gul), grønn og ulike gråtoner. Takene farges grå og røde, mens noen har terrasse på toppen.

– Oker er en varm farge, det grønne er en referanse til de karakteristiske nåletrærne i Fagerliveien og de tre gråtonene velges litt basert på type trevirke. Vi jobber for individuell tilpasning gjennom farger med hensyn til at vi bygger et kompleks i et område med småhusskala. Derfor har vi også valgt ulike takstrukturer og høydeforskjell på husene som et grep for å bryte ned skalaen. Fargene er inspirert av naturfarger og boliger i området, og er ikke et forsøk på å «live opp» inntrykket, sier Rognerud.

Det er heller et forsøk på å speile småhusbebyggelsen på den andre siden av Fagerliveien, hvor det også er blant annet ulike gråtoner, en varm gulfarge og en varm rødfarge som en del av paletten.

– Slik unngår vi også at ny bebyggelse framstår som en samlet blokkstruktur, fordi det ikke eksisterer i området nedi lia her fra før, påpeker Rognerud.

Les også: Inger Christine Apenes: – Jeg vil vise hvordan det var å leve med drapet (+)

(Saken fortsetter under bildet)

Nye Fagerlia sett fra toppen av bakken, med de såkalte byhusene, eller rekkehusene, øverst.

Nye Fagerlia sett fra toppen av bakken, med de såkalte byhusene, eller rekkehusene, øverst. Foto/illustrasjon: SG Arkitekter

Erstatter gamle furutrær

Oppdragsgiver er Fagerliveien Utvikling og Frigaard Bolig/Øyvind Harridsleff, mens Stavlund og eiendomsmegler Tonje Aasvangen trolig starter salget av de nye, sentrumsnære boligene til våren, ifølge Pernille Kolstad Heen, leder for SG Arkitekter. Nabovarsel ble sendt ut i slutten av januar.

In Situ Landskapsarkitekters Helene Hoel Oppegaard står for utearealene, og kan fortelle at åtte furutrær som ble tatt ned for noen år siden skal erstattes av seks nye ved toppen av bakken der de gamle trærne sto.

– Det var noe arkitektene ønsket seg. Vi synes også det er synd at trærne ble fjernet i sin tid, da de hører hjemme der og er utrolig flotte, skulpturelle trær. Det har vi også fått tilbakemeldinger om fra naboer i forbindelse med nabovarselet som ble sendt ut. Der har et par naboer gitt uttrykk for at de har savnet trærne. De er karakteristiske for området, som ellers er fylt av knauser og har et hagepreg, sier landskapsarkitekten.

Les også: Se hvem som nylig har kjøpt og solgt bolig i Fredrikstad-distriktet (+)

SG Arkitekter presiserer i sitt prosjektutkast at valg av endelige fargetoner og type kledning først vil foretas etter testing og prøving senere i prosessen, med diverse tekniske avklaringer som grunnlag.

«Illustrasjoner og fargetoner er derfor indikative, men gjengir den arkitektoniske ambisjon så korrekt som mulig, på nåværende tidspunkt», heter det.

Les også: Golfklubb fikk kuttet festeavgiften: – Men ikke nok, mener Frp (+)

Mer fra Dagsavisen