Nyheter

Nå kan du få skreddersydde bokpakker fra biblioteket

Fredrikstad bibliotek skuffer på med nok en ny løsning for å gjøre lånetilbudet sitt mer tilgjengelig. Nå oppfordrer de brukerne til å sende inn sine bokpreferanser, og i retur kan man plukke opp en fiks ferdig pakke på fem bøker.

Det kommunale biblioteket har virkelig latt kreativiteten blomstre i jakten på nye brukere og et bedre tilbud til de trofaste gjennom det siste året preget av koronapandemien.

På rad og rekke har de blant annet lansert både nettbaserte utgaver av faste arrangementer, take away og hjemlevering av bøker i perioden de måtte holde stengt, og nylig rullet de også ut det første i en planlangt serie med digitale foredrag og seminarer.

Les også: Koronavennlig bokreise fra sør til nord og tilbake igjen (+)

Fredrikstad bibliotek, her ved leder for voksenavdelingen Hanne Utne, har gjort om aulafoajeen til ekstra lesesal for studenter i desember 2020.

Avdelingsleder Hanne Utne ved bibliotekets voksenavdeling er spent på hvordan befolkningen vil motta det nye tilbudet deres. Foto: Hermund L. Kjernli

På brukernes premisser

Flere av disse tiltakene har vært en såpass stor suksess at de trolig vil bli videreført også etter at samfunnet har gått mer tilbake til normalen, og det samme gjelder også for deres ferskeste satsing – «Ditt skreddersydde bibliotek».

– Det blir et tilbud vi kommer til å ha fremover, uavhengig av korona. Når det er sagt, så er det klart at koronasituasjonen har tvunget oss til å tenke nytt på en del områder, fastslår avedlingsleder for voksenavdelingen ved Fredrikstad bibliotek, Hanne Utne overfor Demokraten.

Den nye bestill og hent-tjenesten går ut på at brukerne fyller ut et skjema på bibliotekets nettsider der de oppgir hvilken type eller sjanger av bøker de ønsker å lese, en eller flere konkrete eksempler på bøker de har lest og likt, og gjerne også minst ett eksempel på en bok som ikke falt i smak.

«Uansett om du liker fantasy, samfunnskritikk, romantikk, poetisk språk, thrillere, bøker om fortid eller nåtid, triste, skumle eller tankevekkende historier så kan vi finne noe som passer for deg», skriver biblioteket selv om tjenesten.

Les også: – Fredrikstad-folk fortjener et fett bibliotek

– Et fint supplement

Basert på ønskene fra hver enkelt bruker vil nemlig Fredrikstads bibliotekarer sette sammen en pakke på fem bøker som kan hentes på en av bibliotekets tre filialer – Hovedbiblioteket, Ønsøy eller Østsiden.

– Det å finne riktig bok til riktig leser er jo noe vi har god trening i, og vi synes det er morsomt å bruke vår bokkompetanse til å gi denne servicen. Så vil det nok alltid være sånn at vi ikke treffer med alle bøkene, men det er jo fem bøker i pakken, så forhåpentligvis vil noen av titlene falle i smak, utdyper Utne.

Tjenesten er inspirert av Sarpsborg bibliotek, som dro i gang en tilsvarende service til sine brukere før jul. I Fredrikstad ble tiltaket lansert mandag 15. februar.

– Vi har allerede fått noen henvendelser fra lånere som ønsker bokpakke, så det har blitt tatt godt imot, forteller Utne to dager etter oppstart.

– Vi tror nok at mange fortsatt ønsker å gå langs hyllene og finne bøker selv, men dette kan være et fint supplement for noen, avslutter hun.

Les også: Poetisk hverdagsavbrekk for elvependlerne (+)

Nyeste fra Dagsavisen.no: