Nyheter

Camperne mener de kan drive teltplassen på Storesand bedre enn kommunen

Etter å ha drevet teltplassen på dugnad i 60 år, vil ordfører Mona Vauger (Ap) overta idealistenes fristed på Storesand. Nå håper camperne kommunestyrepolitikerne griper inn.

Av: Arne Børresen

– Jeg må si det overrasker oss veldig når ordfører Vauger sier at kommunen vil overta driften av denne teltplassen, sier Atle Andersen, talsmann for Storesand Teltplass SA som har drevet det tradisjonsrike tilbudet siden 2011.

Les også: Krisen i Oslofjorden er gått fra vondt til verre (+)

Camping uansett lommebok

Det var for få dager siden Andersen og brukerne av de rundt 100 teltplassene lengst sør på Kirkøy oppdaget på Facebook at ordfører Mona Vauger, Oslofjorden Friluftsråd og Ytre Hvaler Nasjonalpark kunngjorde at de fra sommeren 2021 ville ta over driften av campingtilbudet.

Om utspillet sier Atle Andersen:

– Helt siden tidlig på 1960-tallet har teltplassen på Storesand vært et tilbud som alle har hatt råd til å benytte seg av. De få avgiftskronene som har vært tatt inn har gått til å dekke løpende vedlikehold samt innkjøp av gressklippere, traller og annet utstyr man har hatt behov. Driften har i sin helhet vært basert på non-profittprinsippet. I tillegg har de som er med i dette fantastiske miljøet ytet massevis av dugnadsinnsats, som for eksempel å gå nattevakter, slå gress, rydde stranda og så videre. Hele veien fra kirken og ut til Storesand har vi også holdt i hevd. Så hvorfor ordfører Vauger nå tar til orde for at kommunen skal ta over driften er ubegripelig for oss. Vi kan drive denne plassen bedre enn kommunen, tror jeg. Men det er kanskje en kommunes oppgave å være teltplass-aktør? spør Andersen seg og understreker:

– Ingen kan ihvertfall påstå at teltplassen er forbeholdt noen få eller noen bestemte. Vi har faktisk til gode å avvise så mye som én eneste telt-turist her ute. Alle har fått plass gjennom alle år.

Saken fortsetter under bildet. 

###

– Det er viktig å ha et campingtilbud som alle har råd til å bruke, mener Høyres Anne May Sandvik Olsen (nr. tre f.v.). Her sammen med Lyng Arild Skogheim, Gitte Larsen og Erika Kurahachi som er blant de faste teltbrukerne på Storesand. Foto: Arne Børresen.

– Koronaen gir mer trafikk

Ordfører Mona Vauger mener kommunen, friluftsrådet og Ytre Hvaler Nasjonalpark kan ha gode grunner for å ta over forvaltningen av teltplassen:

– Vi har måttet legge en slagplan for hvordan vi skal håndtere det økte turisttrykket som kom da folk ikke lenger kunne reise til syden på grunn av koronapandemien. Den økte trafikken vil helt sikkert vedvare gjennom 2021 også. Og da er det viktig for oss på rødgrønn side at alle får et tilbud. Det betyr at vi nå legger frem forslag til en ordning hvor dagens sesongcamping (fra mai til august) erstattes med et treukers-tilbud, det vil si at ingen får campe lenger enn i tre uker, opplyser Vauger til Demokraten.

– Er det fattet et politisk vedtak i Hvaler kommune om saken og hvordan utgiftene skal dekkes inn og så videre?

– Nei, men det kommer en sak til kommunestyret i mars. Driftskostnadene vi får skal dekkes inn av avgifter som tas inn. Så vil vi omfordele noen av ressursene i kommunen og i Ytre Hvaler Nasjonalpark slik at for eksempel sommervertene kan bistå med billettsalg, informasjon og annen innsats ved teltplassen, forklarer ordføreren.

Les også: Friluftshuset på Storesand åpnet: – Et unikt signalbygg (+)

Takker for innsatsen

I en pressemelding fra Hvaler kommune, Oslofjordens Friluftsråd og Ytre Hvaler Nasjonalpark opplyser Vauger og direktørene Espen Søilen og Monica Olsen at parkeringsavgift vil bli innført og inntektene skal brukes til drift og vedlikehold av området. Videre heter det:

«Det er lange tradisjoner for telting og bading på området. Teltplassen har de siste ni årene vært drevet driftig og dedikert på dugnad av Stiftelsen Storesand Teltplass SA etter avtale med Oslofjordens Friluftsråd. Dugnadsgjengen har i disse årene bidratt til å utvikle Storesand til den perlen den er i dag, og vi vil gjerne benytte anledningen til å takke dem for innsatsen.»

På spørsmål til Vauger om hun tror dugnadsgjengen fortsatt vil bidra på Storesand teltplass, svarer hun følgende:

– Vi har jo endret premissene til et treukers-tilbud. Det vet jeg jo at mange av de som baserer seg på sesongcamping ikke er fornøyde med. Men vi håper at alle kan bidra positivt og at man også ser vårt poeng med at flest mulig kan bruke campingplassen, uttaler Vauger.

– Hva tenker du om leiekostnadene (som inntil fjor var på 4.200 kroner for fire måneder eller 262 kroner uka. journ. anm.). Vil dere sørge for at dette fortsatt skal være et tilbud som alle har råd til å benytte seg av?

– Det tar vi selvfølgelig sikte på. Det viktige poenget for oss er som sagt at vi skal lage et tilbud som flest mulig kan bruke, understreker ordføreren.

Saken fortsetter under bildet. 

mona Vauger mona Vauger

– Hvaler kommune vil overta ansvaret for driften av området fra dagens dugnadsgjeng, og vil ha egne besøksverter som skal ha tilsyn med området i sesongen, opplyser ordfører Mona Vauger (Ap), her ved Storesand i 2018. Foto: Tommy Skauen / arkiv

Forundret Sandvik Olsen (H)

Både talsmann Atle Andersen og mangeårig teltbruker Gitte Larsen mener de har lagt ned sin siste dugnadstime på Storesand dersom kommunestyret vedtar forslaget fra ordføreren, OF og Nasjonalparken:

– Dette kan ikke vi være med på. Det kan jeg si med en gang, hevder Andersen som også reagerer skarpt på at teltvogner blir forbudt å bruke fra sommeren 2021.

– Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette kommer til å koste kommunen en masse penger. Hvem skal ta imot turistene som kommer på sen kveldstid eller på natta? Hvem skal ta jobben som nattevakter? Hvem skal påse at fyllefester ikke oppstår? Å drive et svært opplegg med godt over 100 campere koster dyrt, om det ikke gjøres på dugnad, poengterer Gitte Larsen.

Høyre-politiker Anne May Sandvik Olsen har fulgt de siste dagers debatt på sosiale medier:

– Det som forundrer meg mest er at denne saken er uten forankring blant oss politikerne. I «Utvalget for tjenester og oppgaver» har vi ikke sett ett et eneste dokument om at Hvaler kommune skal bli campingplass-drivere, sier Sandvik Olsen til Demokraten.

– Hva vil Høyre gjøre når denne saken etterhvert kommer på bordet?

– Vi vil si at det ikke er en kommunes oppgave å forvalte en campingplass. Dette er ikke en kjernevirksomhet for oss, sier Sandvik Olsen til Demokraten.

Følg Demokraten på Facebook og Instagram!

Nyeste fra Dagsavisen.no: