Nyheter

Apenes-drapet med i storsatsingen «Forbrytelsene som rystet Norge»

Drapet på Inger Johanne Apenes er en av sakene som omtales i vårens nye true crime-serie på discovery+ og TVNorge.

Tirsdag 16. februar var det premiere på discovery+ sin nye true crime-satsning «Forbrytelsene som rystet Norge». Serien kommer på TVNorge noen uker senere. Apenes-drapet er program nummer tre i serien.

Serien belyser noen av de mest oppsiktsvekkende kriminalsakene Norge har sett.

(Saken fortsetter under bildet)

Les også: Jakter på de forsvunne Apenes-knivene

I episoden som omhandler Apenes-drapet, får vi blant annet bli med på søket etter den forsvunnede prydkniven, som angivelig skal ligge i denne betongtrappen. Foto: Finn Rune Christiansen

Spesielt interessant

I motsetning til de fleste andre true crime-produksjonene, tar denne serien for seg oppklarte kriminalsaker. I den forbindelse er Apenes-drapet spesielt interessant, mener researcher Ingvild Mangseth Gjul i Teddy TV.

– Dette drapet var uoppklart i 29 år før det kom en tilståelse. Politiet måtte da vurdere om den var reell. Sentrale spørsmål for oss, var hvordan politiet jobber når de får en tilståelse i en så gammel sak. Det er interessant, fordi det ikke var de som fant gjerningsmannen, sier Gjul.

Hun trekker også fram at Apenes-drapet er en av Norges mest omtalte drapssaker.

– Vi ønsker å fortelle helheten, og har snakket med både med etterforskningsleder Gunnar Dahl-Johansen, Inger Christine Apenes som er datteren til offeret, og Arne Børresen, som leter etter prydkniven.

Les også: Inger Christine Apenes: – Jeg vil vise hvordan det var å leve med drapet (+)

Fikk innsidetips

Gjul sier at denne saken, som ble etterforsket på 70- og 80-tallet, viser forskjellene i hvordan politiet arbeider med kriminalsaker i dag, sammenlignet med for 40 år siden.

– Vi ønsket å gjøre en balansert fremstilling av saken og hvordan den ble jobbet med av politiet. Men vi ville også snakke med andre berørte parter.

– Hvordan fikk dere vite at Arne Børresen leter etter kniven?

– Det var Inger Christine Apenes som fortalte oss det, da vi intervjuet henne om saken.

TV-selskapet tok derfor kontakt med Børresen, som inviterte dem til å være til huset der kniven antakelig skal ligge i støpen til trappa, tidlig i desember 2020. Hvordan det gikk, ser du på discovery+ i februar, eller på TVNorge i løpet av mars.

Serien består av ni episoder som blant annet tar for seg metanolsaken med smuglerkongen Erik Fallo, Apenes-drapet som først ble oppklart etter 29 år, og trippeldrapet i Ørsta der brødrene Edgar og Terje Antonsen ble pågrepet og dømt.

– Hver episode er en enkeltstående dokumentar som tar for seg en ny sak, ser nærmere på hva som skjedde og lar de involverte politifolkene selv fortelle hvordan de arbeidet for å løse akkurat denne saken, forteller kommunikasjonsansvarlig Marianne Aambø.

Les også: Tilsto for sin far i 1979