Nyheter

Bystyret satte foten ned for et fullskala Marnet Park

De har brukt flerfoldige millioner på å forberede Marnet Park – og fikk ja fra planutvalget. Men så bestemte bystyret seg for å nedskalere ferieparadiset i Onsøy-skjærgården kraftig.

Av: Arne Børresen

Med knappest mulig flertall – 27 mot 26 – satte kommunens øverste politiske organ foten ned for en storstilt utbygging på odden nord for Øyenkilen. Nå blir det maks 50 fritidsboliger istedet for 80. Marina-planene må også justeres ned med 40 prosent, slik forslagsstilleren Truls Velgaard foreslo i torsdagens avgjørende møte.

Les også: Disse karene har investert titalls millioner i Marnet Marine Park (+)

– Ikke som forventet

– Vi er naturligvis skuffet over bystyrevedtaket. Dette var nok ikke helt som forventet. Men sånn er demokratiet, lyder tiltakshaver Fredrik Dahle Olsens første kommentar på vegne av de tre andre investorene bak det sjønære utbyggingsprosjektet i Onsøy.

– Dere har tidligere fått beskjed om å redusere omfanget av planene, og dette ble også gjort. Blir Marnet Park realisert etter enda en ordre om nedskalering?

– Vi vil gjøre det beste ut av situasjonen. Men å gi noe konkret svar på hvordan veien blir videre, kan jeg ikke her og nå. Vi må først ta en prat med plankonsulenten i Rambøll, svarer utbyggertalsmannen som også er kjent som en av Hvalers store marina-utbyggere.

###

I snart syv år har Fredrik Dahle Olsen og et knippe lokale investorer forberedt Marnet Park. – Jeg er naturligvis skuffet etter bystyrets avgjørelse, sier gründeren. Foto: Erik Wiggo Larsen / arkiv

Meninger: «Til beboerne på Marnet: – Vi hører dere»

Lyttet til protestene

Da kommunens planutvalg for kort tid siden behandlet Marnet Park-saken, gikk et flertall av politikerne inn for å gi Dahle Olsen & Co. grønt lys. Også Høyres representanter var med på ja-laget.

Etter massive protester fra nabolaget i Øyenkilen-området, hvor ett av ankepunktene var frykten for mye trafikk på veien ut mot Marnet, snudde Høyre i torsdagens bystyremøte. 
Gruppeleder Truls Velgaard sa det slik:

– Prosjektet er klart ønskelig. Vi synes også det er viktig at det gjøres noe med det forfalne bruket der ute. Dessuten vil mange familier få mulighet til å få seg ei hytte nær sjøen. Men samtidig er vi i likhet med beboerne bekymret for kapasiteten på veien i området. Derfor vil vi foreslå å redusere tiltaket med 40 prosent, det vil si at antallet fritidsboliger settes ned fra 80 til 50, uttalte Høyres gruppeleder.

MDG, SV og Rødt ville gå enda lenger ved å be om en 50-prosents reduksjon, mens uavhengige Henning Aall ikke visste helt hva han skulle lande ned på.

Truls Velgaard høyre

Truls Velgaard (H) mente hensynet til nabolaget i Øyenkilen veide tyngre enn utbyggernes ønsker om å lage et feriesenter på Marnet. Med knappest mulig flertall (27-26) vedtok bystyret en nedskalering av det mye omtalte prosjektet. Foto: Erik Wiggo Larsen / arkiv

Aall ble tunga på vektskåla

– Jeg må se møtets gang. Men inni meg må jeg ta hensyn til miljøet på den enes sida og tiltakshaverne på den andre. Det er jo slik at vi tidligere har bedt utbyggerne redusere planens omfang. Det har de gjort. Sier vi likevel nei nå, er faren stor for at utbyggerne vil måtte ta hele saksbehandlings-runden på nytt med høringer, nye store kostnader og så videre. Det gir ikke særlig forutsigbarhet. Kommunen har jo etterhvert fått et rykte på seg blant investorene for å være vilkårlige, hevdet Aall, som tross sine resonnementer stemte for Høyres nedskaleringsforslag – framfor å vippe saken i utbyggers favør.

Les også: Henning Aall ut av MDG-gruppa

Ap og Frp nedstemt

Dermed oppstod noe så sjeldent som at Ap, med ordfører Jon-Ivar Nygård i front, led nederlag i Fredrikstads rødgrønne bystyre i det partiet kun fikk med seg Frp på planutvalgets positive innstilling til Marnet-saken. 26 av totalt 53 stemmer er som matematikken sier ikke nok for å få flertall. Og det lever trolig det engasjerte nabolaget ytterst i Vesterelva godt med.

Les også: Koronatiltak medførte stengt restaurant – så fikk Tatiana og Michael sving på take away-menyen (+) 

Mer fra Dagsavisen