Nyheter

Fredrikstad kommune investerer i solcelle-tak på Trara og Manstad skoler

Som et ledd i kommunens satsing på mer klimavennlige energiløsninger, skal det nå legges solcellepaneler på takene ved to av distriktets barneskoler. Planene er at anleggene skal være i drift allerede før sommeren i år.

– Bygging av solcelleanlegg på Trara og Manstad skoler skal være en del av løsningen for mer klimavennlig energi i Fredrikstad kommune, og bidra til det globale lavutslippssamfunnet. Gjennom prosjektet skal kunnskap om fornybar energi formidles til elever og innbyggere, forteller overingeniør Marianne Riddervold Kahrs i byggteknisk stab i Fredrikstad kommune til Demokraten.

I 2019 ble Trosvik skole det første kommunale bygget i Fredrikstad med eget solcelleanlegg, i forbindelse med den storstilte utbyggingen og rehabiliteringen av barneskolen. Både politikerne og administraasjonen i kommunen har lenge ønsket å få til en større satsing på solenergi, og som første steg følger nå altså Trara og Manstad skoler i Trosviks fotspor.

Les også: Vil ha solcellepanel på kommunale bygg

Ved Manstad skole er det planlagt solcellepaneler på disse to takene.

Ved Manstad skole er det planlagt solcellepaneler på disse to takene. Foto: Fredrikstad kommune

80.000 kWh i året

Kahrs opplyser at prosjektet er forankret i kommunedelplanen for klima, der det blant annet står at: «Fredrikstad skal bidra til å oppnå det globale lavutslippssamfunnet innen 2050 ... Fremtidige bygg og anlegg skal gradvis baseres på sirkulær tankegang, og ha et generelt lavt ressurs- og energiforavtrykk ... eksisterende bygg skal redusere energiforbruket og det skal velges klimavennlige energiløsninger og materialer.»

Samtidig henviser hun til målsettinger i kommunens bygg-og eiendomsetat, om å spare utgifter til energi gjennom egenprodusert strøm.

– Nedbetalingstid for anlegget er om lag 15 år, men levetid for solcellepaneler er forventet å være mer enn 30 år, sier Kahrs.

På Trara er tanken at taket på gymsal-bygget skal dekkes med solcellepaneler, mens det i utgangspunktet er to bygg på Manstad som skal få samme behandling.

Ifølge Kahrs vil anlegget ved Trara kunne produsere 50.000 kilowattimer (kWh) per år, og dekke rundt 15 prosent av skolens eget strømforbruk, i tillegg til at deler av produksjonen selges videre. Tilsvarende tall for Manstad er cirka 30.000 kWh, forutsatt at begge de foreslåtte takene kan benyttes, noe som dekker rundt 12 prosent av strømforbruket ved skolen.

Les også: Slik fikser du knallgod skøyteis i eget nabolag

Læringseffekt

Onsdag 27. januar ble investeringen banket gjennom i teknisk utvalg, og planen er at anleggene skal stå ferdig og klare til bruk allerede før sommeren.

– For Trara skole skal det sendes byggesakssøknad for å få en vurdering knyttet til øvrig bygningsmasse, og eventuelle hensyn som må ivaretas med tanke på verneverdighet, legger Kahrs til.

Kommunen planlegger å sette opp digitale informasjonstavler på skolene som viser energiforbruket, og ønker på den måten å vekke både barn og voksnes interesse for klimavennlige energiløsninger.

– Vi håper prosjektet vil bidra til å dele kunnskap slik at neste generasjoner får økt forståelse for løsninger på dagens og framtidas mange miljøproblemer, og samtidig engasjere elevene og utvide deres kunnskapsnivå ved at de får utforske og forklare sammenhengen mellom energi i ulike forme, sier Kahrs.

– Til kommunens innbyggere håper vi å formidle kunnskap om produksjon av energi fra sol, kostnadstall og lønnsomhet, og vise at dette kan gjøres også i private hjem, fortsetter hun.

Les også: Ønsker solcelledrevet fergested (+)

Trara-rektor Morten André Johnsen Rummelhoff syns det er spennende og hyggelig at skolen er valgt ut som pilotprosjekt for kommunens satsing på solenergi.

Rektor Morten André Johnsen Rummelhoff ser med spenning og glede på at Trara skole nå skal bli delvis selvforsynt med strøm. Foto: Hermund L. Kjernli

Stolt rektor

Trara-rektor Morten André Johnsen Rummelhoff, syns det er stor stas at deres skole er valgt ut som ett av de nye pilotprosjektene for solcelleanlegg på kommunale bygg i Fredrikstad.

– At det nå blir solcelle-tak på en del av bygget er hyggelig. Trara skole er fra tidligere varmet opp av fjernvarme, og nå er det tenkt at vi skal bli mer selvforsynt med elektrisitet også, sier rektoren med et smil.

Han forsikrer at de vil gjøre sitt beste både for å ta vare på installasjonen, men også med tanke på å ta prosjektet i bruk i undervisningsøyemed.

– Gjennom monitorering vil vi kunne følge energiproduksjonen, noe som vil kunne både engasjere og gi ny kunnskap. Læringseffekten håper vi vil bli at barna forstår mer om energibruk, hvordan vi får strøm i kontakta og at vi blir mer energibevisste, fastslår Johnsen Rummelhoff.

Les også: Blir landets første fengsel med solceller

Starer i det «små»

At nettopp Trara og Manstad skoler har blitt valgt ut som nye pilotprosjekter, ved siden av det allerede eksisterende solcelleanlegget på Trosvik skole og det kommende mindre anlegget på Gressvik fergeleie, er ifølge Marianne Riddervold Kahrs basert på en tredelt vurdering.

Da kommunen i fjor sommer bestilte en utredning på hvilke bygg som var egnet for dette formålet, ble det sett på:

  1. Byggets, og spesielt takkontruksjonens tekniske stand
  2. Solinnstråling og potensial for lønnsom energiproduksjon
  3. Vurderinger knyttet til øvrige vedlikeholdsprosjekter i kommunen

– Vi har også valgt å starte med noen «mindre» prosjekter for å lære og evaluere på planleggingsfasen, byggefase og driftsfase, utdyper Kahrs.

Les også: Solcellekirken (+)

Kan bli flere

På sikt ønsker kommunen også solcelleanlegg ved Kongstenhallen og Gaustadhallen, men her planlegges det først for andre energiøkonomiseringstiltak. Det er også flere av kommunens sykehjem som kan være aktuelle.

– Men først vil vi se hvordan de anleggene vi nå har fungerer, og evaluere og vurdere om solceller er den beste løsningen både økonomisk og klimamessig, sier Kahrs.

Hun legger ikke skjul på bevisstgjøring og det å gå foran som et godt eksempel også er et viktig ledd i kommunens satsing på solenergi.

– Fokus på bærekraftig utvikling og det å redusere ressursbruk og klimagassutslipp bør være noe mange tenker på, slik at vi alle kan bidra til å redusere negativ påvirkning av klima. Vi håper på en positiv effekt, og at flere ser muligheter i egen virksomhet eller privat, avslutter Kahrs.

Slik ser Fredrikstad kommune for seg at solcelleanlegget på Trara skole skal utformes.

Slik ser Fredrikstad kommune for seg at solcelleanlegget på taket av gymsal-bygget til Trara skole skal utformes. Illustrasjon: Fredrikstad kommune

Mer fra Dagsavisen