Nyheter

Varebil var lastet med cannabisfrø, drivhusutstyr, kjøtt og tobakk – sjåføren prøvde å lure seg unna

Den polske mannen hevdet at han bare hadde med seg litt gjødsel, noen stålvarer og et par vifter over grensa. Det viste seg raskt å være en kraftig underdrivelse.

Litt før klokka 8 på årets siste januardag kom mannen i 40-årene kjørende inn på tollstasjonen ved Svinesund i en stor polskregistrert varebil. I ekspedisjonen viste han fram papirer på at han hadde med seg vifter, stålvarer og gjødsel til en samlet verdi av 1.610 norske kroner.

Men tollerne på vakt fikk en fornemmelse av at det var noe som ikke stemte, og skulle snart få bekreftet at den magefølelsen var korrekt.

– Bilen ble plukket ut til kontroll, og ved en gjennomgang av lasten ble det først funnet en del kjøttvarer, til sammen 84 kilo. Det var blant annet fersk kylling og kjøttdeig. I tillegg ble det oppdaget 750 gram tobakk, og alle disse varene ble beslaglagt med en gang, opplyser seksjonssjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted.

Les også: Tatt med bilen full av kostbare gasspatroner og hårprodukter

De 700 cannabisfrøene var fordelt på sju esker med 100 i hver. – Jeg kan ikke huske sist vi tok så mange i ett beslag, sier Per Kristian Grandahl ved Svinesund-tollen.

De 700 cannabisfrøene var fordelt på sju esker med 100 i hver. – Jeg kan ikke huske sist vi tok så mange i ett beslag, sier Per Kristian Grandahl ved Svinesund-tollen. Foto: Tolletaten

– Tøysete påstand

Og dette var bare starten på det som skulle utvikle seg til å bli et storbeslag. Tollerne ble nemlig også interessert i å se nærmere på flere umerkede esker som var pakket inn i svart krympeplast, noe de gjorde lurt i.

– Inni disse eskene var det både lufttørkere, metallrør, isolasjonsmatter, varmeelementer, gjødsel og ventilatorer. Sjåføren mente at det var dette han hadde deklarert tidligere, men våre tjenestepersoner betvilte sterkt at alt dette kostet bare drøyt 1.600 kroner. Det var egentlig bare tøysete av han å påstå noe sånt, sier Grandahl.

På bakgrunn av disse funnene, ble det mistenkt at mannen skulle bruke utstyret til å bygge et drivhus og starte planteproduksjon, nærmere bestemt en cannabisplantasje.

– Denne mistanken ble ytterligere styrket av at esken med metallrør viste seg å inneholde en mindre sort eske med fire plastposer. Inne i disse igjen ble det funnet sju små metallesker med 100 cannabisfrø i hver. Dette er ulovlig å importere i henhold til forskrift om såvarer, utdyper Grandahl.

– Han hadde gjort en grundig jobb med å forsøke å skjule disse frøene, legger han til.

Les også: Vogntog-passasjer tatt med pistol – sa han hadde kjøpt den på gata for beskyttelse

Merkingen på gjødselkannene ga tollerne et tydelig hint om hva den skulle brukes til.

Merkingen på gjødselkannene ga tollerne et tydelig hint om hva den skulle brukes til. Foto: Tolletaten

Verdidifferanse: 40.000

Gjødselen mannen hadde med seg – totalt 100 liter, med en anslått verdi på 21.560 norske kroner – var attpåtil merket med «Cannaboost», som levner liten tvil om hva slags bruk den er egnet til.

– Dette er nok en spesialgjødsel til den typen planter, ja, fastslår Grandahl.

Drivhusutstyret har ifølge Tolletaten en estimert verdi på 20.000 kroner, noe som innebærer at lasten totalt sett hadde en prislapp langt over den lovlige verdigrensa på 3.000 kroner – eller det dobbelte dersom man har vært ute av Norge i mer enn 24 timer.

– Han hadde jo deklarert litt sånn halvveis, og ganske mye mindre enn varene faktisk var verdt. Utstyret i seg selv er ikke ulovlig, men han røk på grunn av vareverdien, og selvfølgelig at han hadde med seg frøene i tillegg, sier Grandahl.

Etter kontrollen ble mannen overlevert til politiet, som tok ham med seg inn til avhør og etterforsker saken videre.

– Selv om han er bosatt i Norge, var dette smuglingsforsøket såpass omfattende at han ikke fikk lov til å kjøre videre etter at varene var beslaglagt, sier Grandahl.

– Det blir en del planter ut av 700 cannabisfrø, og jeg kan ikke huske sist vi tok så mye i ett beslag. Vanligvis er det bare en liten pose med frø av gangen, avslutter han.

Les også: Enormt alkoholbeslag ved Svinesund

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og alle Dagsavisens utgaver, se våre abonnementstilbud her.

Nyeste fra Dagsavisen.no: