Nyheter

Nå kan du snart sikre deg årets ferie i skjærgården

11. februar åpner Oslofjorden Friluftsråd for booking av kystledhytter (9. februar for medlemmer). Men det lønner seg å være rask, som i fjor forventer Friluftsrådet stor pågang.

Bilde 1 av 4

– Vi hadde tidenes booking-åpning i fjor, som forløp uten store problemer. Vi forventer stort trykk i år også da mange jo kommer til å feriere i Norge. I tillegg fikk mange nye brukere øynene opp for Kystleden forrige sesong, smiler Stine Greni, avdelingsleder i Oslofjorden friluftsråd (OF).

Kystledhytta Pynten

Stine Greni forteller at det tilbys 68 destinasjoner gjennom bookingsystemet. I tillegg vil det åpne to til fire nye steder i løpet av året. Venter du på at Pynten på Kråkerøy skal bli tilgjengelig for leie, må du smøre deg med litt tålmodighet. Men arbeidet har startet, forteller Greni.

– Vi er i gang med dialogmøter med skolen, DNT Nedre Glomma, Lions Kråkerøy og eiendomsavdelingen i kommunen. Det blir spennende å se hva som kommer ut av disse.

– Hvor lang periode kan man leie en kystledhytte?

– Det varierer fra sted til sted, jeg anbefaler å gå inn på vår nettside Hytteoversikt – Oslofjordens Friluftsråd. Generelt ønsker vi at flest mulig skal få anledning til å besøke kystledhyttene så det er derfor begrensninger på hvor lenge man kan booke. På de fleste steder er maks antall dager tre, men noen har fire eller fem, svarer Greni, og minner samtidig om tidene for booking:

– Medlemmer kan booke fra kl.10.00 tirsdag 9.februar og bookingen for alle andre åpner torsdag 11.februar kl.10.00.

Les også: Pynten blir kystledhytte (+) 

(Saken fortsetter under bildet) 

Stine Greni
Avdelingsleder Kystled Oslofjorden
Oslofjordens Friluftsråd

Når det gjelder Pynten som kystledhytte er vi i gang med dialogmøter med skolen, DNT Nedre Glomma, Lions Kråkerøy og eiendomsavdelingen i kommunen. Det blir spennende å se hva som kommer ut av disse, sier Stine Greni, avdelingsleder i Oslofjorden friluftsråd (OF). Foto: OF

Mange ønsker enkel standard

Noen hytter er mer populære enn andre, hvor fyrene står i en særstilling.

– Fyrene er alltid populære og mange av disse fylles opp samme dag som vi åpner bookingen. Ellers regner jeg med at vi ser samme trend som i fjor, hvor små og mellomstore hytter blir de mest populære – og at det vil være muligheter til å booke de største hyttene også utover i sesongen. Dette på grunn av korona og restriksjoner for hvor mange som kan reise på tur sammen. De største gruppene uteblir nok også i år, sier avdelingsleder Grini.

– I fjor var Homlungen og Strømtangen delvis stengt, i år er begge åpne hele sesongen fra 26.mars til 10.oktober.

– Mange av hyttene har en enkel standard. Gjestene tar til takke med utedo?

– Ja, og mange gjester ønsker at vi skal ivareta denne enkle standarden. Hyttene er forskjellige, noen er enkle tømmerkoier med utedo, mens andre har innlagt vann og strøm med fullverdige bad.

(Saken fortsetter under bildet) 

Fra Strømtangen fyr har du utsikt til Flatskjæra og kan se både Struten, Torbjørnskjær og Færder fyr.

Fyrene er spesielt populære. Fra Strømtangen Fyr i Fredrikstad kan du se både Færder, Struten og Torbjørnskjær fyr. Foto: Henriette Ydse Krogstad 

Fortsatt smitteverntiltak

For trygge og gode opphold på kystledhyttene må også gjestene selv ta ansvar under oppholdet. En egenerklæring med retningslinjer for leietakers plikter må godtas før en hytte tas i bruk.

– Vi følger nøye med på utviklingen og er forberedt på å endre og omstille oss etter hva som kommer fra nasjonale smittevernmyndigheter. Flere av tiltakene vi satte inn i fjor vil også gjelde i år, avslutter Stine Greni, avdelingsleder i Oslofjorden friluftsråd (OF).

Les også: – Det enkle og naturnære, er det folk setter pris på

Robåt og kulturhistorie

Paul Henriksen er styremedlem i Oslofjorden Friluftsråd og leder i Hvaler kulturvernforening. Foreningen er med sine fire kystledhytter, gamle Brekke skole og tre hytter ved Brottet, den største enkeltoperatør av kystledhytter i Oslofjordområdet. Fjorårets sommer ble en suksess, forteller Henriksen.

– Når det gjelder våre fire hytter lå samtlige på rundt 100 overnattingsdøgn hver i sesongen 2020.

– Er det mange som prøver seg med en «vennskapskontakt» før bookingen slippes opp på nett?

– Nei, det er ingen som prøver å gå snarveier for booking. Det ville også være håpløst da det er Oslofjorden Friluftsråd som fullt og helt styrer bookingen. Ved fristene som er angitt stiller alle likt, være seg styremedlemmer, ansatte eller «vanlige» leietakere. Det eneste jeg av og til opplever er at folk henvender seg til meg fordi de tror vi står for bookingen, men da henviser jeg til OF. Veldig ryddig og grei ordning, smiler Paul Henriksen.

(Saken fortsetter under bildet) 

###

I gamle Brekke skole på Kirkøy er det kjøkken, stue og kammers. Det har blitt innlagt vann, avløp, elektrisitet, og det er installert et mindre våtrom med dusj og toalett. På kystledhytta står det seks sykler til bruk. Foto: privat 

– Robåt og kulturhistorie følger også med på besøk hos dere?

– Ja, vi tilbyr to eker, noe som er veldig populært. Vi legger generelt stor vekt på å formidle kystens liv og historie via kystledhyttene. Da er dette med å tilby robåter både et aktivitetstilbud og en mulighet for å oppleve en tradisjonsbåt som opp gjennom årene har vært brukt i arbeid og fritid. Ikke uten grunn har kulturvernforeningen en slik eke i logoen, sier Henriksen, og legger til:

– Vi har også anlagt en lekeplass, som vi kaller Kystlekeplassen, tett ved hyttene. Der kan barna leke på en «gammel skøyte», «verdens største» hummerteine og kikke ut av en gammel fyrlykt. En fyrlykt som tidligere sto på Bæljen, Kjøkøy.

###

Ved Brottet på Spjærøy, Hvaler er det tre kystledhytter som kan leies. Grillplass, robåt og lekeplass står til disposisjon. Foto: privat

###

Foto: Oslofjorden friluftsråd

Mer fra Dagsavisen