Nyheter

Koronavennlig bokreise fra sør til nord og tilbake igjen

Pandemien har satt sitt preg også på 2021-utgaven av Fredrikstad biblioteks leseutfordring. Etter å ha reist først jorda rundt og så i tid, oppfordres de leseglade i år til å tråle seg gjennom litteratur fra alle de elleve nye norske fylkene – med Østfold som selvskreven bonus.

– Det er mye på grunn av koronaen; Norge, vårt nærmeste ferieland og så videre. Vi aner jo ikke når vi kan reise ut av landet igjen, vi håper det blir snart, men foreløpig holder vi oss i Norge.  Da syns vi det var et naturlig bakteppe, forklarer bibliotekarene Tonje Gjems Vangberg og Aleksander Bjørndal om hvorfor årets leseutfordring har fått tittelen «Norge, mitt Norge».

I løpet av 2021 vil Fredrikstad bibliotek sette søkelys på ett og ett av de norske fylkene, måned for måned, med en bokpremie som belønning til alle lånere som kommer seg gjennom den litterære reisen.

Les også: – Fredrikstad-folk fortjener et fett bibliotek

«Veibok»

Dette er tredje året på rad at byens bibliotek inviterer til denne uformelle konkurransen. I 2019 gikk turen til 12 ulike land, mens man i fjor skulle lese seg gjennom hvert tiår fra 1900 fram til i dag. I år er pass og almanakk erstattet med en slags mini-utgave av NAFs veibok, der deltakerne skal plotte inn hva de har lest gjennom året.

– Nå var tiden kommet for å vise fram hva Norge har å by på av forskjellig litteratur, fastslår Bjørndal.

Bok-ferden begynner i Oslo denne måneden, går videre langs kysten og nordover, og så ned igjen – til alle de nåværende fylkene er dekket.

– Det er 11 fylker, så det passet liksom bare for bra – vi måtte bare gjøre det, sier Bjørndal, før de røper at den tolvte og siste destinasjonen nemlig blir rosinen i pølsa.

– Vi ender opp i Østfold, og valgte å skille ut det som eget fylke. Det sier seg nesten selv, vi er jo her, og som Aleksander har sagt tidligere kan det jo hende at vi er tilbake som Østfold når året er omme. Fylkene bør ikke kaste de gamle skiltene og brevarkene sine helt enda, smiler Gjems Vangberg.

Les også: Poetisk hverdagsavbrekk for elvependlerne (+)

Diktet «Norge, mit Norge» av Theodor Caspari fra 1901 har passende nok fått plass som del av utstillingen av månedens anbefalinger, kaligrafert av en av bibliotekets egne ansatte.

Diktet «Norge, mit Norge» av Theodor Caspari fra 1901 har passende nok fått plass som del av utstillingen av månedens anbefalinger, kaligrafert av en av bibliotekets egne ansatte. FOTO: Hermund L. Kjernli

Kjente navn og skjulte skatter

Selv om alle som deltar står fritt med tanke på hvilke titler og forfattere de velger seg fra det aktuelle fylket, plukker bibliotekarene hver måned ut fem bøker som sine anbefalinger for å hjelpe folk på vei. Disse boktipsene fremheves i en egen utstilling, og publiseres på bibliotekets Facebook-sider.

– Ønsket er å blande litt mellom de mest kjente, som for eksempel Lars Saabye Christensen fra Oslo, til de mer ukjente så man får litt av hvert. Det er så utrolig mange gode forfattere som er helt ukjente for folk flest, sier Bjørndal.

Da er det litt gøy å løfte dem fram og gi de 15 minutters berømmelse. Vi har jo et stort magasin her som er stappfullt av bøker, det som står framme er ofte det nyeste, men vi har veldig mye gammelt også, som kanskje er glemt, supplerer Gjems Vangberg.

Men jobben med å lete fram disse skjulte skattene, er ikke alltid like enkel.

– Jeg syns egentlig det er tøft overalt, for det er vanskelig å velge ut bare fem, mener Bjørndal.

– Du kan si at i Oslo og Viken er det fryktelig mange å velge mellom, mens når vi for eksempel kommer opp til det nye fylket Troms og Finnmark, kan det hende vi får en liten utfordring. Men det er jo bare spennende. Folk her er kanskje ikke så godt kjent med nordnorske forfattere, og da kan vi kanskje finne noen derfra som kan slå an litt, undres Gjems Vangberg.

Les også: Biblioteket på kjærlighetstokt

Titler fra forfatterne Namra Saleem, Alexia Bohwim, Karsten Alnæs, Helene Flood og Lars Saabye Christensen er anbefalingene i årets første måned.

Titler fra forfatterne Namra Saleem, Alexia Bohwim, Karsten Alnæs, Helene Flood og Lars Saabye Christensen er anbefalingene i årets første måned. FOTO: Hermund L. Kjernli

Fakkelstafett

Bibliotekarene mener samtidig at leseutfordringen er en gyllen anledning til å bli bedre kjent med andre deler av landet vårt, og ikke bare nye navn.

– Vi prøver å fange essensen av fylket. Forfatterne som velges ut må ikke nødvendigvis være fra det fylket, men handlingen bør foregå der, og de bør kanskje ha bodd der en stund. For vi vil gjerne vise fram hvert enkelt fylke, at man blir litt kjent med det. Det er det som er reiseaspektet ved dette, sier Gjems Vangberg.

Nytt av året er at de også har alliert seg med de største bibliotekene i resten av landet for å skape enda mer blest rundt leseutfordringen.

– Nå som vi er i Oslo har vi fått Deichman til å lage et innlegg for oss på Facebook, der de tipser om sine favoritter. Det skal vi gjøre i hvert fylke, og neste måned er det Vestfold og Telemark, så da er det Skien som hentes inn. De får også muligheten til å presentere biblioteket sitt, ikke bare fylket, forteller Bjørndal og Gjems Vangberg.

Og nå håper de at dette samarbeidet skal danne grunnlag for mer litterær kunnskapsutveksling med kolleger i andre dele av landet.

– I Viken er det bra, men rundt om i Norge kunne vi vært flinkere til å samarbeide på tvers av bibliotekene. Noen bibliotek har satt veldig pris på dette, blant annet i Skien ble de veldig glad for å bli spurt, sier Bjørndal.

– For de som har sett Ringenes Herre-filmene, så tenner de en fakkel som går fra varde til varde. Jeg føler det er det vi har gjort med bibliotekene nå, men det ble kanskje veldig pompøst? Det er nesten så jeg angrer på at jeg sa det, avslutter han lattermildt.

Les også: Utvider utlån av kunst med verk fra lokale navn (+)

Mer fra Dagsavisen