Nyheter

Elise kåret til årets renholder: – Hun er visjonær når det kommer til å framsnakke yrket

For Elise Mutch Strøm og kollegaene på Sykehuset Østfold, er det hverdag å desinfisere og vaske ned pasientrom med koronasmitte, men en ting er endret: Jobben deres blir ikke lenger tatt for gitt.

Elise ble valgt blant 172 innsendte nominasjoner fra hele landet. Kåringen skulle vært bekjentgjort på Renholdernes dag første mandag i desember, men ble utsatt på grunn av koronapandemien. I januar ble den gjennomført via Teams med seksjonsleder Stein Guldbrandsen.

Les også: – Alt i omgivelsene som kan formidle smitte til ansiktet og slimhinnene, er en potensiell smittevei (+)

Et lite sjokk

Selv om ukene gikk uten at årets renholder kunne bli hedret, klarte kolleger å holde det hemmelig for hovedpersonen selv. Hun er for tiden sykmeldt, men ble innkalt til møte på sykehuset.

– Det var jo litt sjokk, sier Elise. Hun er både beæret og overrasket over tittelen som ble henne til del for året 2020.

Saken fortsetter under bildet.

###

Før ble Elise ofte spurt om hun ikke skulle få seg en ordentlig utdanning. – Etter korona så stilnet de spørsmålene. Det skulle en pandemi til, sier hun.  Foto: Martin Slørdal Guttormsen / FriFagbevegelse

Alltid smittebekjemping

– På et sykehus er det alltid smitte som må bekjempes. Det er hverdag, rutine og jobben vår. Den store forskjellen er at nå blir vi sett. Folk som før tok renholderen for gitt, legger merke til jobben vi gjør. Koronapandemien var en vekker for mange, forteller Elise Mutch Strøm.

Mens de første koronapasienter rullet inn, økte oppmerksomheten for renholderens oppgaver. I samfunnet steg frykten for smitte, virus og sykdom.

– Man kjenner jo på et ansvar for å gjøre en skikkelig jobb og hindre smittespredning. Og vi lyktes. Vi har sett at våre rutiner virker, sier Mutch Strøm.

Ivareta nye ansatte

Behovet for ekstra bemanning har økt i takt med pandemien. Sykehuset har tatt inn mange nye renholdere.

– De ble kastet rett inn i oppgavene. Det har vært viktig å ivareta dem med opplæring og trygghet i rutinene. Noen har vært ferske som renholdere, andre har vært ute av faget lenge, men kom tilbake når sykehuset trengte flere, forteller hun.

Les også: – Hvis vi hadde streiket og sluttet å vaske senger og rom, måtte sykehuset ha stengt

Det heter renholder

Hun er 26 år og vokste opp i et hjem der far var renholder, og der hun tidlig fikk lære at det heter ikke vaskedame. Det heter renholder – det er et fag.

Elise valgte å gå i fars fotspor, men har ofte fått spørsmålet: Skal du ikke begynne på en ordentlig utdanning?

– Etter korona så stilnet de spørsmålene. Anseelsen for yrket har helt tydelig økt. Det skulle en pandemi til, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

###

Endelig var det klart for å kåret Årets renholder 2020. Elise Mutch Strøm (foran) med kollegene Hilde Wernersen, Mona Aamodt, Roy Kenneth Nilsbakken, Marianne Holme og Marius Bjørndalen. Foto: Ola Tømmerås / Fagbladet

Stiller opp for oss

En av hennes kollegaer, portør Roy Kenneth Nilsbakken, sto bak nominasjonen. Han forteller om en engasjert dame som stiller opp for alle – både som plasstillitsvalgt og fagperson:

– Ingen skal bli glemt – alle skal bli hørt. Som tillitsvalgt har hun engasjert seg også i andre renholdsavdelinger i Østfold. I tillegg er hun visjonær når det kommer til å framsnakke yrket renholder og legger masse stolthet i det. Hun hiver seg på opplæring av nye ansatte og presenterer Fagforbundet, verver og viser viktigheten av et organisert arbeidsliv, forteller Kenneth Nilsbakken i nominasjonen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og alle Dagsavisens utgaver, se våre abonnementstilbud her.