Nyheter

Petter uteligger klar med ny dokumentarserie: – Idretten er åpen for alle

For snart to år siden ble Anita Johannessen fra Fredrikstad med i lavterskeltilbudet «Idretten skaper sjanser». Snart kan du se henne på TV i «Petter uteliggers» nye serie.

Anita Johannessen fra Fredrikstad er med i den nye TV-serien Petter Nyquist (innfelt foto) har laget. Tittelen på TV2-serien er «Petter uteligger – idretten skaper sjanser», og har premiere 24. januar.

Seks år etter at Petter Nyquist levde som uteligger i Oslo og ble rikskjendis med som «Petter uteligger» på TV, er han i januar klar med en ny serie der han følger hvordan idrett kan hjelpe dem som sliter.

Tittelen på TV 2-serien er «Petter uteligger – idretten skaper sjanser». Der følger den prisbelønte programlederen og dokumentaristen seks mennesker som gjennom foreningen som også heter Idretten skaper sjanser prøver å finne en vei ut av rusavhengighet og inn i et nytt fellesskap og en bedre hverdag.

Var livredd hester

Våren 2019 møtte Demokraten Anita Johannessen på Tune Ridesenter. Her fortalte hun om rusmisbruket som begynte tidlig i tenårene. Og den lange, tunge og vanskelige veien inn i voksenlivet – med rus, og familien som forsvant.

Deltakelsen i prosjektet hvor hestestell står på dagsplanen ble redningen, fortalte hun.

– Jeg var livredd for hester. Den første gangen jeg kom hit satt jeg «limt fast» til en krakk inne i stallen. Tidligere gikk dagene med til å ligge hjemme på sofaen og bli gradvis mer og mer deprimert. Nå vil jeg helst være sammen med hestene hver dag. Ja, jeg blir sliten – men på en helt annen måte enn før, sa Anita Johannessen.

Les også: Anita (53) rusfri og hestefrelst: – Jeg har fått livet tilbake (+) 

(Saken fortsetter under bildet) 

###

I april 2019 hadde ingen trodd at Anita Johannessen fra Fredrikstad kom til å vie livet til hest. Hun var livredd for de firbeinte. Foto: Tomm Pentz Pedersen 

Fotball, sykkel, ski og ridning

– Idretten er åpen for alle. Det handler ikke om å sykle lengst eller score flest mål, men om å bli inkludert, være en del av et fellesskap og ikke minst oppleve mestringsfølelse. Det å se disse menneskene kjempe for å nå målene sine både på og utenfor idrettsarenaen, og vokse som mennesker, er sterkt og givende, sier Petter Nyquist i en uttalelse.

Les også: Ropstad ut med skade da regjeringen fikk bank på Ullevaal

Det første såkalte gatelaget i fotball ble stiftet for ti år siden – i Fredrikstad, og inspirert av dette er det nå etablert tilsvarende lag innen sykkel, ski og ridning i samarbeid med de respektive forbundene innunder Norges idrettsforbund.

Spørsmålet som stilles, er om andre lag og idrettsformer kan klare det samme som gatelagsfotballen – som ifølge pressemeldingen er blitt «en vei tilbake til et håndterbart liv» for hundrevis av spillere som slet med rus eller psyken.

Petter Nyquist sier han også ønsker å trekke frem de engasjerte trenerne og lederne i prosjektet, som han sier gir så mye av seg selv i serien, som har premiere 24. januar.

Les også: Helseministeren: – God helse er å mestre sitt eget liv (+)