Nyheter

Plus-skolen får 300.000 kroner fra fylkeskommunen for å holde liv i verneverdige fag

De friske midlene til skolen i Gamlebyen – som utdanner gullsmeder, skomakere og båtbyggere – skal brukes til å dekke material- og utstyrskostnader.

– På denne måten kan vi sikre videreføring av tradisjonshåndverk i Viken og at tradisjonsrike yrker fortsatt har mulighet til å utvikle seg og være en reell yrkesvei for ungdom, sier fylkesråd for utdanning og kompetanse, Siv Henriette Jacobsen (Ap) i en pressemelding.

Bakgrunnen for tildelingen er at fylkestinget i Viken i oktober 2020 vedtok å innføre en ordning der friskoler som tilbyr verneverdige fag og tradisjonelle håndverksfag, kan søke om ekstra midler når utdanningen krever ekstra kostbare materialer og utstyr. Fylkestinget satte av 500.000 kroner til dette formålet for skoleåret 2020/2021.

Les også: Båtbyggere for fremtiden! (+)

– Bedre vilkår

Nylig vedtok fylkesrådet i Viken fylkeskommune å bevilge til sammen 443.000 kroner til Møbelsnekkerskolen i Mysen og Plus-skolen i Fredrikstad. Sistnevnte – som altså tilbyr opplæring innen gullsmed-, skomaker- og båtbyggerfaget – er tilgodesett med 300.000 av denne potten.

Alle disse fagene har status som verneverdige, og midlene som nå er tildelt, skal sikre fortsatt utdanning til yrkene i Viken, ved at skolene får dekket deler av material- og utstyskostnadene i undervisningen.

– Denne ordningen vil bidra til at nettopp disse fagene får bedre vilkår, sier Jacobsen i pressemeldingen.

Les også: Sprangrytter Mira Høidal trener mot EM i Nederland (+)

Rektor Bjørn Tønnesen ved Plus-skolen i Fredrikstad.

Rektor Bjørn Tønnesen ved Plus-skolen sier at tilskuddet er avgjørende for å holde liv i båtbygger-utdanningen deres. FOTO: Hermund L. Kjernli/arkiv

Livreddende

Rektor Bjørn Tønnesen ved Plus-skolen forteller til Demokraten at det ferske tilskuddet fra fylkeskommunen har stor betydning for hele skolens fremtidige eksistens.

– Veldig enkelt sagt står det faktisk så ille til at dette betyr et være eller ikke være. Derfor er det så bra at disse pengene kom nå, for uten dem hadde vi ikke hatt råd til planker slik at elevene ved båtbyggerlinja kan bygge en liten pram engang. Og det sier seg selv at det ikke er så attraktivt å velge denne utdanningen om man bare får lage en skuff i tre, sier han.

Helt konkret søkte skolen om midler til å få bygget en seilsnekke tegnet av Bjarne Aas i 1957, og de 300.000 kronene skal dekke kostandene for råmaterialene til denne.

– Så dette har reddet hele linja for både VG2- og VG3-elevene våre. Uten tilskuddet hadde det trolig vært over og ut. Nå jobbes det også med å kunne får søke om midler til de andre linjene, slik at vi får til en levedyktig utdanning på sikt, sier Tønnesen.

Les også: Nå måtte tvillingene komme før Stortinget for Elin Tvete (Sp) (+)

Mer fra Dagsavisen