Nyheter

Oslofjorden friluftsråd får oppgaven med å samordne prosjektet og utvikle strandperlen

Stine Greni i Oslofjorden Friluftsråd har fått tidenes nyttårsgave. Fredrikstad kommune har tildelt organisasjonen oppgaven med å være koordinator for utvikling og bruk av Pynten på Kråkerøy. Nå blir strandeiendommen kystledhytte.

Bilde 1 av 4

I fjor høst inviterte Fredrikstad kommune frivillige organisasjoner til befaring på Pynten. Eiendomsforvalter i Fredrikstad kommune, Linda Eilen Tjernes Karlsen, håpet besiktigelsen ville gi svar på hvem som ønsket å være med videre i bevaringen av eiendommen på Kråkerøy.

– Fredrikstad kommune har nå gjort de avklaringene som var nødvendig for veien videre for Pynten. Vi har tatt en gjennomgang av mottatte innspill og redegjørelser, og har besluttet at Oslofjorden friluftsråd (OF) får rollen som koordinator, forteller Tjernes Karlsen.

Positive til økt bruk

Pynten skole ytterst på Langøya er, som Demokraten har omtalt flere ganger, sterkt preget av forfall. Avdeling Møllehjulet på Kvernhuset skole har i en tid brukt skolen som avlastningssted. Nå kan det bli enda mer aktivitet i og rundt kystperlen.

– Fredrikstad kommune er positive til at Pynten tas mer i bruk og vi gleder oss til videre samarbeid, sier en fornøyd eiendomsforvalter i Fredrikstad kommune, Linda Eilen Tjernes Karlsen.

Koordinatorrollen som Oslofjorden friluftsråd nå får innebærer blant annet å innhente innspill fra alle interessenter. Gjennomgå felles krysningspunkter for nærmere samarbeid mellom aktører/interessenter, og avklare innspill som har kommet inn.

– Vi oppfordrer alle til å komme med innspill til koordinator slik at vi sammen kan komme til gode løsninger for Pynten, legger Tjernes Karlsen til.

Les også: – Salg av Pynten skole til private vil være helt hårreisende (+) 

(Saken fortsetter under bildet) 

Pynten var tidligere et privat område eid av Metodistkirken, i senere år eid av henholdsvis Kråkerøy og Fredrikstad kommuner.

Pynten var tidligere et privat område eid av Metodistkirken, i senere år eid av henholdsvis Kråkerøy og Fredrikstad kommuner. Foto: Tomm Pentz Pedersen 

Pynten kan bli kystled i sommer

Avdelingsleder i Oslofjorden friluftsråd, Stine Greni, er glad for at organisasjonen fikk oppgaven med å samordne arbeidet rundt Pynten. Nå kan jobben starte med å utvikle strandeiendommen på Kråkerøy til en kystledhytte.

– Dette var moro og vi gleder oss til å jobbe videre med Pynten-prosjektet, smiler Greni.

– Nå handler det i første omgang om å innhente initiativer, ønsker og innspill fra aktuelle interessenter som var med på befaringen og koordinere disse. Planen etter det kommer an på hvor mange innspill vi får inn og hvor somfattende jobben med å koordinere disse blir.

– Kan Pynten bli tatt i bruk som kystledhytte allerede til sommeren?

– Det hadde vært flott å få til noe allerede til sommerferien. Men det avhenger av hvor lang tid koordineringsbiten tar, hvor omfattende denne delen av prosjektet blir og sambruksavtalen med skolen, svarer Greni. 

Oslofjorden friluftsråd har jobbet med kystled siden 1997. Siden den gang har det kommet til en rekke bygninger og friområder som inngår i kystleden. Nå står Kråkerøy for tur.

– Pynten passer veldig bra inn i rekka av kystledhytter vi disponerer. Ser man på kystledporteføljen langs Oslofjorden er det flere kommuner som alle har mellom fem og ni kystleddestinasjoner, Fredrikstad er ikke en av disse og er en kommune vi ønsker å satse på, sier avdelingsleder Greni. 

– Det er et mål for oss at alle våre samarbeidskommuner skal ha et godt og likeverdig kystledtilbud. I tillegg «scorer» Pynten høyt på alle de andre faktorene for en perfekt kystleddestinasjon: Plassering, attraktivitet, egnethet, fremkommelighet og ikke minst: En engasjert lokalbefolkning som ønsker å ta vare på stedet og tilgjengeliggjøre det for allmennheten, avslutter avdelingsleder Kystled Oslofjorden, Stine Greni.

(Saken fortsetter under bildet) 

###

– Pynten passer veldig bra inn i rekka av kystledhytter vi disponerer, sier avdelingsleder, Stine Greni. Foto: Oslofjorden friluftsråd.  

Kråkerøy Lions en viktig brikke

Paul Henriksen er styremedlem i Oslofjorden Friluftsråd og leder i Hvaler kulturvernforening. Henriksen og dugnadsgjengen på Hvaler har bidratt mye for å kunne gi et godt tilbud med kystledhytter på øyriket. Fjorårets sommer ble rekord med rundt 100 overnattingsdøgn på hver av Kulturvernforeningens fire hytte. I tillegg var det nærmest utsolgt på resten av kystledhyttene i kommunen.

Jeg blir overrasket hvis kommunen velger bort kystled på Pynten, sa en spent Paul Henriksen til oss i slutten november. Nå kan han senke skuldrene og glede seg over at Kråkerøy Lions står klare til å bidra med dugnadsinnsats.

– Dette var en veldig hyggelig beskjed å få. Kråkerøy Lions ved Tore Skaaden og Arne Inglingstad er klare til innsats. Det har de markert både verbalt og gjennom å forskuttere en økonomisk støtte på 10.000 kroner til prosjektet. Jeg tror deres rolle blir svært viktig både praktisk og økonomisk. I så måte vil de kunne ha en rolle som på mange vis er lik den kulturvernforeningen har på Hvaler, sier Paul Henriksen og legger til:

– Lions blir riktignok ikke eier av Pynten, slik kulturvernforeningen er på sine hytter, men har som frivillig forening mulighet til å søke midler der kommunen er «stengt ute». I tillegg har de folk med ulik håndverksmessig og prosjektfaglig kompetanse i sin medlemsmasse som stiller opp på dugnadsbasis.

(Saken fortsetter under bildet) 

Fredrikstad kommunes anslag på restaurering av brygga på Pynten er én million kroner. – Hinsides, sa tidligere rådgivende ingeniør og Lions-medlem, Arne Inglingstad til Demokraten i fjor.

Fredrikstad kommunes anslag på restaurering av brygga på Pynten er én million kroner. – Hinsides, sa tidligere rådgivende ingeniør og Lions-medlem, Arne Inglingstad til Demokraten i fjor. Foto: Tomm Pentz Pedersen 

Les også: Arne bygde brygga for 30 år siden: – For en tidel av kommunens prisanslag skal vi få montert en ny (+) 

Lions klar for bryggerestaurering

Bygningene og ikke minst brygga på Pynten skole er i stort forfall. Arbeidet på den over 160 år gamle bygningsmassen vil naturlig nok kreve en stor innsats.

Pensjonert sivilingeniør Arne Inglingstad i Kråkerøy Lions er overbevist om at kommunen har overpriset restaureringsarbeidet. Brygga som han var med å bygge for 30 år siden skal han få erstattet for en tidel av prisanslaget som Fredrikstad kommune har kommet opp med, mener han.

Det er som musikk i Paul Henriksens ører:

– Brygga, som selvsagt er en viktig del av helheten og helt nødvendig for en sjøveis atkomst, bør ha høy prioritet i arbeidet. Jeg kjenner til at Kråkerøy Lions allerede har innhentet kostnadsoverslag, og at dette er et område foreningen ønsker å engasjere seg i.

– Ellers håper og tror jeg den positive holdning som Fredrikstad kommune nå utviser, i tillegg til engasjementet fra Oslofjorden friluftsråd, Lions og andre, betyr at vi i fellesskap har sikret Pynten for allmennheten. Med beliggenheten ut mot Lera og nærheten til Nasjonalparken Ytre Hvaler, vil Fredrikstad kommune gi et meget positivt bidrag til å øke kystledtilbudet i regionen. I dag har Hvaler åtte kystledhytter og Fredrikstad tre – alle på Strømtangen, avslutter initiativtager Paul Henriksen.

Leserbrev: «Problemet er ofte at ’byråkratiet’ lett bruker 100.000 kroner bare på anbudet»

Pynten ligger rett ved friarealet Glufsa. Her kan du skue utover Lera og mot Strømtangen, Struten og Søsterøyene.

Nærområdet ved Pynten er friarealet Glufsa. Her kan du skue utover Lera og mot Strømtangen, Struten og Søsterøyene.  Foto: Tomm Pentz Pedersen 

FAKTA PYNTEN: 

– Pynten ligger på eiendom 425/11 og tomten er oppgitt til ca. 7.828 kvadratmeter. Tomten har usikre grenser.

– Hovedbygningen har et bruttoareal på 74 kvadratmeter.

– Det er fire bygg på eiendommen, hovedhus, to uthus og en utedo.

– Strandlinjen nedenfor eiendommen er målt i kommunens web-kart og er ca. 20 meter lang.

– Hovedbygget på eiendommen er registrert med rødt i SEFRAK-registeret, og det ene uthuset er registrert med gult. Dette vil ha innvirkning på vedlikehold- og restaureringsarbeid.

– Eiendommen er uregulert og er i kommuneplanens arealdel avsatt til LNF (landbruk, natur og friluftsliv), med hensynssone friluftsliv. Dette vil ha betydning dersom man må søke bruksendring eller det skal oppføres andre bygg/anlegg på eiendommen. Det vil ikke ha noen betydning for bruk som friluftsområde.

Kilde: Fredrikstad kommune

###

Pynten ligger idyllisk til ytterst på Kråkerøy. Foto: Tomm Pentz Pedersen 

Mer fra Dagsavisen