Nyheter

Stri førjulstid for tollerne: – En eksplosjon av «varetaxier»

Den siste uka har det haglet anmeldelser og bøter på tollstasjonen ved Svinesund. Først og fremst har det vært en voldsom økning i ulovlig privat varefrakt fra Øst-Europa, men det har også vært flere tilfeller av «vanlige» grensehandlere som har med seg litt for mye tilbake.

– Det har vært grådig mye «varetaxier» den siste uka. For så vidt har det vært mye av det i hele år sammenliknet med tidligere, men nå har det virkelig vært en eksplosiv økning, sier seksjonssjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted.

Varetaxier er en betegnelse Tolletaten gjerne bruker på ulovlig privat frakt av udeklarerte varer, ofte gjennomført av sjåfører fra øst-europeiske land, til forskjellige mottakere med samme landbakgrunn rundt om i Norge – en form for smuglertrafikk Demokraten har omtalt flere ganger tidligere.

– Dette er tidkrevende kontroller, og den siste tida har det som sagt virkelig eksplodert. De kommer fra både Polen, Bulgaria og Romania – ja, stort sett hele Øst-Europa. Det gjelder ikke bare hos oss heller, men også ved Ørje, Kongsvinger og videre oppover, sier Grandahl.

Les også: Kjører ulovlig privat varefrakt for landsmenn over grensa

Denne «Rolexen» kom aldri fram til vedkommende som hadde bestilt den.

Denne «Rolexen» kom aldri fram til vedkommende som hadde bestilt den. FOTO: Tolletaten

Gaver, mat og gass

Med tanke på hva som har blitt beslaglagt den siste tida, er det mye som tyder på at folk nå er villige til å ta sjanser for å sikre seg billigere julegaver og nok mat og drikke til høytida.

– Vi har blant annet beslaglagt 4-500 kilo kjøtt bare den siste uka, mye av det svinekjøtt, selvfølgelig. 15 stykk malerier har vi liggende her, og en Rolex-klokke som riktignok viste seg å være «fake», forteller Grandahl.

Eksempler på andre ulovlige varer tollerne har fått kloa i på tampen av adventstida er bildeler og motorolje i større kvanta.

I en av de øst-europeiske bilene kom de også over fem beholdere med til sammen 54,5 kilo gass som inneholder såkalte ozonreduserende stoffer – noe seksjonssjefen ikke kan huske at har blitt beslaglagt ved Svinesund tidligere.

Les også: Tatt i tollen med store mengder udeklarert treningsutstyr

Handlehungrige nordmenn

I tillegg til varetaxiene har en rekke andre beslag bidratt til en svært travel juleinnspurt ved Svinesund. Ett av disse stammer fra et forsøk på å smugle inn 40 cannabisfrø som skulle brukes til dyrking av den ulovlige narkotiske planta.

Det er samtidig noen nordmenn som, tross karantenebestemmelsene, har tatt turen over til Sverige for å gjøre unna juleshoppingen.

– Bare den siste uka har vi anmeldt 12-13 personer, og en god del av dem er sjåfører for disse varetaxiene. Men det er altså fortsatt noen som velger å reise over grensa for å handle, så vi har også skrevet en del forenklede forelegg til folk som har med seg litt for mye av både mat, drikke og andre varer, sier Grandahl.

Les også: Fant bagger og kofferter fulle av alkohol og sigaretter

Hviler aldri

Han legger til at 2020 har vært et veldig spesielt år også ved tollstasjonen, som for de fleste andre.

– Smittevernet har stått i høysetet, og heldigvis har nesten ingen hos oss blitt syke, bank i bordet.

Og selv om den vanlige grensehandel- og personbiltrafikken over grensa har vært veldig mye lavere enn i et normalår, har tollerne hatt mer enn nok å henge fingrene i.

– Trailertrafikken har vært stor hele tida, selv om det nå har roa seg litt fordi de fleste har fått varene de trenger for i år. Vi har også hatt mange store beslag av både narkotika og alkohol, så heller ikke smuglertrafikken har blitt merkbart mindre. Det er tydelig at det alltid er noen som er ute etter å tjene penger på ulovlig varetransport, avslutter Grandahl.

Diverse deler, motorolje og annet utstyr til biler er noe av det tollerne ofte kommer over i de såkalte varetaxiene.

Diverse deler, motorolje og annet utstyr til biler er noe av det tollerne ofte kommer over i de såkalte varetaxiene. FOTO: Tolletaten

Nyeste fra Dagsavisen.no: