Nyheter

Avslørt med klimafiendtlige gasser i lasten

Da tollerne ved Svinesund skulle sjekke innholdet i den øst-europeiske bilen, kom de blant over fem store gassbeholdere med forbudt innhold.

Den siste uka før jul har mengden såkalte varetaxier over Svinesund eksplodert, ifølge seksjonssjefen ved tollstasjonen. I en av disse kom tollerne altså over noe som ikke akkurat er hverdagskost.

– Vi fant blant annet fem beholdere med til sammen 54,5 kilo gass som inneholder såkalte ozonreduserende stoffer. Jeg tror det er første gang vi har beslaglagt noe sånt her på Svinesund, forteller seksjonssjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted til Demokraten.

Les også: Under flyttelasset fant tollerne både øl, snus og røyk

Gassbeholderne ble funnet sammen med en rekke andre varer, blant annet en girkasse og fliser som sjåføren hadde vært innom ekspedisjonen ved tollstasjonen for å deklarere.

– Nå vet vi ikke hva denne gassen var tenkt brukt til, men dette er klimafiendtlige gasser som det uansett er forbud mot å både importere til og eksportere fra Norge. Og hvis man skulle få tillatelse fra Miljødirektoratet til å ta det inn ville det blitt veldig dyrt, sier Grandahl.

Les også: Sjelden «rottefangst» på tollstasjonen

Hvis gassen som ble funnet i varetaxien skulle blitt innført på lovlig vis, måtte nemlig sjåføren eller mottakeren ha punget ut over 116.000 kroner i avgifter, og i tillegg moms.

I dette tilfellet prøvde altså føreren av varetaxien å unndra seg dette, samt å innføre en vare som i utgangspunktet er forbudt. Smuglingsforsøket er anmeldt til politiet.

Les også: Busspassasjer avslørt med ulovlige «julegaver»

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og alle Dagsavisens utgaver, se våre abonnementstilbud her.

Nyeste fra Dagsavisen.no: