Nyheter

Nytt håp for Fiske og fangst-linja ved Kalnes videregående skole

Selv om det politiske flertallet i Viken sier nei til Høyres forslag om å reetablere utdanningstilbudet, som ble lagt ned på kontroversielt vis, er det gode muligheter for at det likevel starter opp høsten 2021 – ett år senere enn den opprinnelige planen.

– Nå handler det i første omgang om å finne nok lærlingplasser, for per i dag finnes det kun to godkjente lærebedrifter på Hvaler. Vi jobber tett sammen med næringen og Hvaler kommune for å få på plass intensjonsavtaler om flere lærlingplasser, forteller fylkesråd for utdanning og kompetanse i Viken fylkeskommune, Siv H. Jacobsen (Ap).

Utdanningsløpet VG2 Fiske og fangst ved Kalnes videregående skole ble vedtatt opprettet av fylkestinget i daværende Østfold fylkeskommune våren 2019, med planlagt oppstart høsten 2020. Men i sommer ble det besluttet å legge tilbudet på is før det i det hele tatt hadde kommet i gang, med begrunnelsen at det var for få søkere.

Bakgrunn: La ned studietilbud midt i sommerferien – tilbød plass 86 mil unna

– Ett år tapt

Beslutningen skapte kraftige reaksjoner blant både elevene selv, deres foresatte, Hvaler kommune og fiskerinæringen i øykommunen, og ikke minst opposisjonspolitikerne i Viken fylkeskommune.

Et snaut halvår etter at nedleggelsen av Fiske og fangst-linja var et faktum, er det fortsatt stor frustrasjon å spore hos Høyres Monica Gåsvatn, som også var med på Østfold-vedtaket om å opprette utdanningstilbudet i sin tid.

– Jeg tenker at dette uansett er ett år tapt for de som hadde søkt seg inn på VG2 i høst, og jeg syns fortsatt dette er trenering og å føre folk bak lyset, fastslår Gåsvatn.

I forbindelse med den politiske behandlingen av 2021-budsjettet for Viken fylkeskommune foreslo Høyre å reetablere linja ved Kalnes videregående skole fra høsten neste år, men dette ble stemt ned av Ap, Sp, SV, MDG og Krf i fylkets finanskomité.

Gåsvatn mener det politiske flertallet i Viken, med Ap i spissen, taler med to tunger når de på den ene siden sier at de jobber for å få VG2 Fiske og fangst på beina fra neste høst – men samtidig avslår et konkret forslag om å ta det inn i fylkesbudsjettet. Hun peker også på følgende setning i samarbeidsavtalen mellom Ap, Sp, SV og MDG etter valget i fjor høst: «Vi vil at det etableres utdanningsløp i fiskeri og marine yrker på videregående skoler i fylket.»

– Dette er veldig skuffende, og en måte å løpe fra løftene sine på. Når de har lovet at de skal jobbe for en løsning, har det blitt skapt en forventning blant elevene, deres foresatte, de ansatte og næringen. Så mange ulike signaler har skapt unødvendig usikkerhet, og satt på spissen, blir dette å holde alle disse for narr, mener Gåsvatn.

Les også: – Ønsker svar på hva som har skjedd
Les også: Hvaler kommune ble ikke informert om nedlagt studium

Saken fortsetter under bildet.

Politikerne følger med under fylkesrådmannens framleggelse av Østfold fylkeskommunes budsjett for 2019. Her May Hansen (SV, til venstre), Monica Carmen Gåsvatn og Simen Nord (begge Høyre) .

Høyres Monica Gåsvatn (i midten) har vanskelig for å tro på de nye løftene fra fylkesråden og Arbeiderpartiet, og mener prosessen rundt Fiske og fangst-linja uansett har tatt alt for lang tid. Her fra et møte i daværende Østfold fylkesting i 2018. FOTO: Hermund L. Kjernli

Avviser løftebrudd

Arbeiderpartiets gruppeleder i Viken, Rune Fredriksen bekrefter overfor Demokraten at de kommer til å si nei til Høyres forslag igjen når budsjettforslaget skal endelig behandles i fylkestinget torsdag. Han avviser imidlertid at dette innebærer et løftebrudd.

– Ønsket om å etablere en sånn linje er ikke snudd opp ned selv om vi stemmer mot Høyres forslag. Det ligger allerede et vedtak fra Østfold som gir fylkesrådet mulighet til å etablere et slikt tilbud, sier Fredriksen.

Også fylkesråd Siv H. Jacobsen presiserer at det ikke er behov for noe nytt politisk vedtak, men i tillegg til nok læreplasser er det også andre faktorer som spiller inn på hvor fort Fiske og fangst-linja ved Kalnes er på plass.

– Vi er avhengige av at det er nok søkere, og en måte å gjøre dette tilbudet mer robust og mindre sårbart, er å opprette en såkalt kombinasjonsklasse. Det vil si at alle får praksis på sjøen i løpet av skoleåret, men at noen går videre til studieforberedende, mens andre går ut i lære på båt. På den måten vil man både kunne få flere til å søke, fordi det også åpner for å gå videre til studier for å bli for eksempel marinbiolog, samtidig som det gir større fleksibilitet ved at man ikke er avhengig av like mange lærlingplasser, sier fylkesråden.

– Så det at forslaget fra Høyre stemmes ned, er ikke et signal om at dere ikke ønsker å etablere linja i 2021?

– Nei, snarere tvert imot, fastholder Jacobsen.

Les også: – I ytterste konsekvens er det framtida til næringen som står på spill (+)
Les også: – Umenneskelig og uakseptabelt

– Lite troverdig

Monica Gåsvatn mener det er grunn til å ta fylkesrådens og Ap-gruppelederens nye lovnader med en klype salt.

– Jeg syns de sender motstridende signaler, for hvis vedtaket fra 2019 fortsatt står, så kunne jo de elevene som hadde søkt i år startet opp i høst. Hvorfor skal man ha tillit til at de vil gjøre mer for å få dette på plass til neste år, spør Høyre-politikeren.

Hun trekker blant annet fram at det i høst sto 101 søkere på venteliste til det samme utdanningen andre steder i landet, og at noen av disse kunne blitt tilbudt plass ved Kalnes for å fylle opp klassen og gjøre tilbudet levedyktig.

– Ved å få elever fra hele landet hit kunne dette blitt et prestisjeprosjekt for Kalnes og Viken. Og ikke minst kunne man bygget et viktig kompetansemiljø i en tid hvor vi skal satse på grønnere næringer, utdyper Gåsvatn.

Samtidig peker hun på at det burde blitt gjort en større innsats for å tiltrekke seg søkere fra Østfold og Viken, men også fra de andre fylkene på Østlandet.

– Da hadde det ikke vært nødvendig å legge ned linja, og noe av det jeg mener har sviktet er markedsføringen, slik at man skulle slippe å stå med for få elever. Jeg håper virkelig de gjør sitt ytterste for å unngå å havne i samme situasjon igjen, sier Gåsvatn.

– Høyre skal selvfølgelig støtte en gjenopprettelse, men poenget mitt er at de kunne fått dette på plass allerede i år. Jeg opplever dette som useriøst og lite troverdig, og jeg hadde forventet mer fra Arbeiderpartiet. Uten den motstanden de har møtt, og uten at jeg og andre hadde tatt det opp, hva hadde da skjedd? Jeg håper at de nå tar med alle de involverte partene i den videre prosessen – både skolen, elever, lærere og næringslivet. Det er trist at man ikke har klart å få til dette tidligere, legger hun til.

Les også: Nickolas (17) har fått livet satt på vent (+)

Saken fortsetter under bildet.

Fylkesråd for utdanning og kompetanse i Viken fylkeskommune, Siv H. Jacobsen (Ap), forsikrer at de nå gjør det de kan for å få Fiske og fangst-linja i gang fra høsten 2021.

Fylkesråd for utdanning og kompetanse i Viken fylkeskommune, Siv H. Jacobsen (Ap), forsikrer at de nå gjør det de kan for å få Fiske og fangst-linja i gang fra høsten 2021. FOTO: Morten Brakestad

Åpne for eksterne søkere

Som svar på kritikken fra Gåsvatn, forteller fylkesråd Siv H. Jacobsen at de nå vurderer å åpne for søkere fra andre fylker når tilbudet skal relanseres. Tidligere har hun også argumentert med at det trengs 15 elever for å opprette tilbudet, men påpeker nå at dette ikke er et absolutt krav. Jacobsen er likevel klar på at antallet lokale må være høyere enn i år.

– 15 elever er en full klasse, men det er viktig å ta med seg at dette er et attraktivt utdanningstilbud nasjonalt. Hvis man kan få en god andel kvalifiserte søkere fra Viken, kan man også fylle på med noen utenfra. 15 elever er heller ikke hugget i stein, men i år hadde vi bare seks primærsøkere lokalt, og det ble for lite. Dette er heller ikke en landslinje, og derfor må tilbudet være forankret i et lokalt behov fra næringens side, sier hun.

– Det er bra at også Høyre markerer at dette er viktig, men med så få lærebedrifter som det var i utgangspunktet, var det ikke realistisk å få til en oppstart allerede i høst, fortsetter hun.

Fylkesråden erkjenner samtidig at de har en vei å gå med tanke på å gjøre tilbudet bedre kjent.

– Vi må nok bli flinkere til å markedsføre tilbudet andre steder på Østlandet også, for eksempel i Vestfold og Telemark. Det bør i alle fall gjøres en mer aktiv rekrutteringsjobb i neste omgang, sier Jacobsen.

Les også: «Hvorfor legges fiskerilinja ned når det er nok søkere, læreplasser og lærekvoter?»

– Konstruktiv dialog

Ifølge fylkesråden har de fleste av elevene som egentlig fikk plass ved VG2 Fiske og fangst på Kalnes fra i høst, funnet seg noe annet å gjøre. Hun lover imidlertid at de vil ha alle muligheter til å søke seg inn på nytt når tilbudet kommer på beina igjen.

– Erfaringen har vist oss at dette ikke var modent for oppstart i 2020. I etterpåklokskapens lys, ser det ut til at det hadde vært lurt å vente med en etablering, utdyper Jacobsen.

Derfor er hennes prioritet nå å få på plass alle de formelle avtalene som kreves for at linja blir søkbar til neste skoleår

– Jeg har absolutt stor tro på at vi kan få det til fra høsten 2021, men for at det skal skje må alle jobbe sammen mot samme mål. Vi hadde et møte 13. november, og dette følges opp av Hvaler kommune og næringen, som jobber tett sammen for å få de nødvendige intensjonsavtalene på plass, sier Jacobsen optimistisk.

Også daglig leder Kurt Allan Hansen ved Fjordfisk, som representerer fiskerinæringa på Hvaler, opplever at prosessen nå går den rette veien.

– Målet til alle i det møtet vi hadde i november, var en etablering av linja på langsiktig basis, så jeg opplever at dialogen er veldig positiv og konstruktiv, bekrefter han.

DETTE ER SAKEN

* I mars 2019 ble det vedtatt å opprette en Fiske og fangst-linje på Kalnes videregående skole

* Forslaget om fiskerlinja kom fra den lokale fiskerinæringa i Østfold og lokalpolitikerne i fylket

* Fiske og fangst som yrkesfag på videregående skole er en inngangsport ikke bare til fiskeyrket, men også andre yrker innen «blå næring», som for eksempel akvakultur og marinbiologi.

* Ved starten av skoleåret 2019/2020 var representanter fra fiskerinæringa med på å rekruttere elever til studiet, ved blant annet å garantere læreplasser

* Det var fem elever som startet på yrkesfaglig fordypning for fiskerlinja. Alle fem søkte seg videre på Fiske og fangst Vg2, som skulle hatt oppstart i august 2020. I tillegg var det tre elever som søkte seg til studiet utenfra

* Den 25. juni ble imidlertid studiet nedlagt etter forslag fra fylkesråd for opplæring, Siv Henriette Jacobsen. Forslaget ble fremmet den 27. mai.

* Begrunnelsen var at det var for få søkere, og at det manglet læreplasser

Mer fra Dagsavisen