Nyheter

Skal kartlegge koronakrisens konsekvenser for næringslivet

Rundt 3000 bedrifter i Søndre Viken, med til sammen 51.000 ansatte, skal de neste ukene spørres ut om koronakrisen. Nødhjelpskroner til dem som nå sliter, kan imidlertid ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) ikke love.

Av: Arne Børresen

Fredrikstad kommunes næringssjef, Helge Hasvold, skal lede koordineringsarbeidet med undersøkelsen som foregår i regi av kommunene i Nedre Glomma pluss Halden og Aremark.

– Sammen med næringsforeningene i de respektive kommunene skal vi forsøke å nå ut til også alle de små virksomhetene. Vi kjenner situasjonen for mange store selskaper, men har ikke like god oversikt over de mindre, sier Hasvold til Demokraten.

Les også: Ingen vet hvor mange arbeidsplasser Næringsfondet har skapt (+)

Rekker ut en hånd

Spørsmålene som stilles, og som mottakerne bes bruke fem minutter på å besvare, går på alt fra forsinkelser eller kansellering av varelevering fra utlandet til permitteringer og oppsigelser av ansatte som følge av sviktende omsetning.

– Dette skal være spørsmål som er kjent for bedriftsledere flest og som kanskje også noen er lei av å få. Men i motsetning til mange andre tilsvarende undersøkelser, kan mottakeren i dette tilfellet krysse av dersom de ønsker kontakt med næringsforeningen i sitt område. På denne måten vil vi rekke ut en hånd slik at vi sammen kan finne ut av mulighetene som finnes for økonomisk støtte og andre former for hjelp, forklarer Hasvold om undersøkelsen som skal være avsluttet før jul.

Bevilget 30 mill. til krisehjelp

I juni bevilget Fredrikstad bystyre 30 millioner kroner i øremerkede koronamidler som skulle settes på kommunens næringsfond. I tillegg er det bevilget flere millioner til krisepakker – nå sist 1.9 millioner til den såkalte krisepakke 3.

– På den siste krisepakka, hvor tildelingene skal behandles i formannskapet torsdag 17. desember, kom det inn søknader for langt mer enn 1.9 millioner. Men fordi veldig mange av søknadene ikke oppfylte kriteriene, vil vi nok sitte igjen med rundt 700.000 kroner fra denne potten – altså midler til overs, sier Hasvold og understreker:

– Det er penger i systemet. Kriseteamet for nærings- og destinasjonsselskapene, Nav og de respektive næringsforeningene utarbeidet forslag til tiltak i april hvoretter bystyret i Fredrikstad bevilget 30 millioner kroner til det kommunale Smart- og næringsfondet. Kanskje kan noen av disse pengene gå i mer direktehjelp til bedriftene som sliter hardt på grunn av koronakrisen, uttaler Hasvold til Demokraten.

Les også: Tidligere etatssjef søker om 1,9 mill. – Vi må være åpne om dette forholdet, sier Hannah Berg +

– Er statens oppgave

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) sier dette om bruken av de 30 millioner krisekronene til næringslivet så langt:

– Vi har siden i sommer behandlet flere søknader. Jeg vet jo at Visit Fredrikstad og Næringsforeningen har fått penger til å sette i gang tiltak. Vi har også bevilget penger til andre som har kommet med forslag til aktivitetsskapende tiltak, sier Nygård til Demokraten.

– Men bedriftene, som sliter med å holde hodet over vannet, trenger de ikke rene kroner nå? Mange av dem tenker vel ikke akkurat på nye aktiviteter nå om dagen?

– Jeg tror det sitter lenger inne å bruke midler fra Næringsfondet på den måten. Det er jo de statlige ordningene som skal ta seg av den type overføringer. Men, jeg er åpen for å diskutere alt, jeg, selv om vi alle må forstå at kommunen ikke er en Sareptas krukke eller har et helt oljefond å ta av. Dessuten kommer du vel heller ikke så langt med 30 millioner i den sammenhengen, poengterer ordfører Jon-Ivar Nygård.

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) hadde pyntet seg med et sykkelkjede i anledning den offisielle lanseringen av «Bysyklær».

– Bedriftene kan søke på penger til nye aktiviteter. Å ta midler fra Næringsfondet for å dekke opp tapt omsetning tror jeg sitter lenger inne, sier ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap). Foto: Hermund L. Kjernli

Følg Demokraten på Facebook og Instagram!

Mer fra Dagsavisen