Nyheter

Førsteårs-student Oda (23) var redd for å miste grepet: – I løpet av tre uker så jeg to personer

Oda Louise Østbakk var fersk student ved Høgskolen i Østfold da landet stengte ned i mars. Det ble en krevende tid.

Av: Hanna Skotheim

– I løpet av tre uker så jeg to personer, og de så jeg på samme dag.

Oda Louise Østbakk (23) er utadvendt. Hun får energi av å være med andre, og hun vil helst være med på så mye som mulig av det som skjer. Det var derfor veldig tungt den dagen Norge stengte ned, og Østbakk ble sittende på hybelen sin – et rom med kjøkken, seng og oppholdsrom i ett.

Med kun et halvt år på sosialt arbeid ved Høgskolen i Østfold (HiOF) bak seg, hadde hun ikke akkurat det største nettverket å lene seg på heller.

– Det var ikke kult. Jeg følte at jeg mistet grepet om virkeligheten.

Saken fortsetter under bildet.

høgskolen i Østfold

Høgskolen ble stille og tom da landet stengte ned i mars. For mange studenter ble det en krevende tilværelse. Foto: Ida Drønen / arkiv

Les også: Råd til studenter som føler seg ensomme

Redd for å bli deprimert

En fersk undersøkelse gjort av Studentskipnaden i Trondheim (SiT) viser at over halvparten av studentene oppfatter studiesituasjonen under pandemien som krevende.

De som var førsteårsstudenter i vår, synes situasjonen har vært ekstra vanskelig. Østbakk er blant dem.

I løpet av de tre ukene på hybelen, ble kroppen tyngre. Angsten og de tunge tankene som hun ofte hadde da hun var yngre, begynte også å melde seg. Og selv om det ble bedre da hun flyttet hjem igjen til Oslo og inn til moren og stefaren, følte hun seg etter hvert alene også der.

– Det var godt å ha noen å spise middag med og se på TV med om kveldene, men jeg følte meg likevel ensom. Jeg møtte nesten ingen venner, og moren og stefaren min levde sine liv, så det ble mye alenetid uansett, sier hun.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Nå er Østbakk ute i praksis og jobber på et omsorgssenter for rusavhengig. – Det er givende å være med folk. Bare det at jeg må opp fordi jeg skal på jobb, er bra. Det har vært tungt for meg å føle at jeg ikke har hatt noe meningsfullt å gjøre, men jobben min nå er meningsfull. Foto: Hanna Skotheim

Det var et par dager i vår da Østbakk var redd for at hun skulle bli deprimert igjen. Finne tilbake til de negative tankene. Heldigvis gikk det ikke så langt.

– Men hadde jeg bodd helt alene, hadde jeg nok blitt deprimert.

Les også: Renholder Elise (26) får spørsmål om hvorfor hun ikke vil begynne på «en ordentlig utdannelse»

Mistet motivasjonen

Kunsten har vært redningen for 23-åringen. Uten tegne- og malesakene frykter hun at hun ikke hadde hatt motivasjon til noe som helst.

Østbakk oppfordrer alle dem som føler seg ensomme til å finne seg noe å drive med.

– Og så bør du minne deg selv på at du kan ringe folk. Det er ikke alltid lett å huske på når du har det tungt.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Kunsten har vært redningen til Oda Louise Østbakk. Foto: Hanna Skotheim

Da Østbakk flyttet inn hos en venninne i høst, har dagene blitt lysere. Motivasjonen til å jobbe med studiene, har derimot ikke blitt særlig mye bedre.

– Jeg har ikke lest noe i løpet av denne perioden. Jeg har ikke hatt motivasjon. Det er vanskelig å gjøre det bra på skolen når du ikke kan være på skolen. Særlig når jeg ikke opplever at høyskolen har tilpasset forelesningene til digital undervisning.

– Hva kunne du ønske deg at studiestedet gjorde?

– De burde fått på plass en plan fortere enn de gjorde, slik at vi fikk opprettholdt noe av det sosiale gjennom nett helt fra starten. Og de burde satt opp flere digitale møter der vi kunne snakket om skole og alt annet vi hadde behov for. Det hadde også vært fint hvis de spurte oss direkte hvordan vi hadde det og rett og slett fulgt opp klassen mer, både med tanke på helsen og studiene.

Les også: Strömstads ordfører ser dystert på framtiden (+)

Fått mer dreisen

Studielederen ved avdeling for helse- og velferd på HiOF, Nita Ørmen, innrømmer at det ikke var lett å imøtekomme alle behovene over natten da landet stengte 12. mars.

Nå har de fått mer dreisen på det digitale. De har også satt i gang tiltak som skal hjelpe de studentene som trenger det. De har blant annet vist til råd- og helsetjenesten for dem som sliter ekstra tungt. De har også samarbeidet tett med tillitsvalgte og gjort emneansvarlig tilgjengelig for studentene to ganger i uken.

– Vi har fokus på at det kan være vanskelig å takle studiesituasjonen i en tid med krav til begrensninger i sosial omgang med andre mennesker. Det tar vi på alvor. Vi setter pris på at studentene gir uttrykk for hvordan de har det, og at de gir oss innspill til til hvordan vi kan møte dem.

###

Nita Ørmen er studieleder ved avdeling for helse- og velferd ved Høgskolen i Østfold. Hun forteller at det til å begynne med var krevende å møte studentenes behov ved nedstengingen, men erfaringen har gjort dem flinkere. Foto: Høgskolen i Østfold

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og alle Dagsavisens utgaver, se våre abonnementstilbud her.

Nyeste fra Dagsavisen.no: